Deler av reisefølget, inkludert de seks barna som fikk hudskader. Deler av reisefølget, inkludert de seks barna som fikk hudskader. Foto: Privat
1. august 2017

Norske barn fikk etsende sår av badevann

Skrevet av 

Alle seks barna i et norsk reisefølge måtte til sykehus etter at de hadde badet i bassenget på et hotell i Cha-am sist torsdag. Feil bruk av kjemikalier er sannsynligvis årsaken. Resorten lover å sjekke opp saken, og sier samtidig at ingen andre har klaget. Den angjeldende dagen var det imidlertid stort sett kun det norske reisefølget som badet der.

 

Torsdag 27. juli tilbrakte seks barn i reisefølget til Veronica Pinslund mye tid i bassenget hos Cera Resort i Cha-am. Reisefølget la ikke merke til at noen andre badet den dagen, med unntak av en mann som tok seg en kort svømmetur.

Etter en times tid begynte barna å merke irritasjon i huden. Etter endt dag i bassenget oppdaget de sprekker og åpne sår som minnet om brannsår. Guttene fikk sårene rundt kjønnsorganene, jenta fikk et sår på ryggen. Fredag var det ikke noe bedre, så Pinslund postet et innlegg på facebookgruppa Norsk Thailand Forum og ba om råd.

Hudskade

 Et av sårene som følge av bading. (Foto: Privat)

 

Reisefølget fikk sjekket ut av hotellet på lørdag og fikk refundert innbetalt beløp for de dagene de hadde igjen av bestilt opphold. På Bangkok Hospital i Hua Hin ble det ifølge Pinslund bekreftet at det dreide seg om etseskader fra kjemikalier. Det var tre av barna som var spesielt utsatt. Det ble gitt salver og medisiner som behandling, og barna er i dag på bedringens vei.

– Legen sa at det de brukte i bassenget var altfor sterkt siden det skapte slike etsesår. Han sa at de burde skifte ut alt vannet i bassenget, forteller Pinslund, som jobber som pleiemedarbeider ved Korgen Sykehjem i Nordland.

[ annonse ]

– Jeg tror ikke det var klor, det luktet ikke klor i det hele tatt av vannet. Ungene sa at det smakte litt surt av vannet, sier hun.

Veronica Pinslund

 Veronica Pinslund har hatt en slitsom ferie. (Foto: Privat)

 

Hotell: – Ingen klager

Vi fikk tak i daglig leder hos resorten, Khun Boonream, på telefon. Hun sier at de er oppmerksomme på hendelsen. Hun stiller spørsmålet om det kan ha dreid seg om barn med spesielt sart hud. Pinslund sier til oss at ungene aldri har hatt problemer ved bading tidligere, så det må ha vært noe feil med vannet hos resorten. Hun avviser at ungene har noe spesiell type hud som ikke tåler bading.

Khun Boonream sier at de registrerte klagen fra nordmennene og har sjekket forholdene. Hun opplyser at hotellet var tilnærmet fullt i langhelgen fra fredag til søndag, med masse folk – inkludert barn og spebarn – i bassenget, og at de ikke mottok noen klager på vannet da.

Ting tyder altså på at det var noe feil med kjemikaliemiksen på torsdag men at dette bedret seg til langhelgen. 

 

Mye klor eller lav pH?

– Noen sier det er for mye klor, men man kan ikke redusere for mye, for da blir det ikke rent, sier den daglige lederen til Thailands Tidende.

– Noen ganger er det ikke klor som er problemet, men heller at det er veldig lag pH-verdi i vannet, ble dette sjekket?

– Ja, pH-verdien blir sjekket daglig.

– Brukere dere et firma eller har dere egne folk til å vedlikeholde bassenget?

– Vi har en egen person ansatt, men vi mottar kjemikalier fra et lokalt firma.

– Er det en erfaren tekniker dere har?

– Ja, han har over 20 års erfaring på området.

Khun Boonream lover å sjekke med teknikeren hva som kan ha skjedd med vannet den torsdagen hvor det stort sett bare var de norske ungene som badet.

 

Tidligere gjester også hatt problemer

Vi har søkt etter anmeldelser på nettet av den fem år gamle resorten. Blant de mange anmeldelser som er skrevet på steder som Tripadvisor og Agoda har vi funnet fire som nevner problemer med vannet i svømmebassenget. Det dreier seg om tre thaifamilier som de siste tre årene har meldt om problemer med huden etter bading i bassenget. De skriver om for store mengder klor.

Siste anmeldelse vi fant var fra 23. mars i år, på den franske siden til Tripadvisor. Da var det en gjest som meldte om det han antok var for mye klor i vannet. Daglig leder Boonream svarte på innlegget og sa at saken ville bli tatt opp umiddelbart.

 

LES OM ANDRE TILFELLER:

10 Kids Suffer Chemical Burns Trying To Have Fun At A Water Park (UK)

Family sues over holiday pool chemical burns (UK)

“We will never stay here again!” (USA)

 

Første besøk i Thailand

Reisefølget til Veronica Pinslund består av hele 16 personer. De reiser hjem igjen torsdag 3. august. De hadde planlagt ferie i Cha-am med et par dager i Bangkok som avslutning på ferien, men det ble i stedet en hel uke i Bangkok. Pinslund forteller at dette var første gangen de har besøkt Thailand:

– Min stesøster som er thai giftet seg, opplyser hun. – Vi vet ikke om det blir å komme hit flere ganger, sier hun på spørsmål om det frister å komme tilbake til Thailand.

– Hotellet burde fikse dette så ikke flere blir rammet, oppfordrer Pinslund.

 

Bassengforhandler: – Lav pH?

Bjarne Olsen driver sammen med sin kone Sakon Pool & Garden i Sakhon Nakhon. De har nå ferdigstilt sitt 17. svømmebasseng.

– Det jeg gjør i denne tråden på Facebook er jo å synse, sier han til Thailands Tidende. – Jeg vet jo ikke, men det er veldig typisk thai å ha lav pH.

Han forteller at de bruker noe som kalles soda ash for behandle lav pH. Det tar gjerne litt tid før den løses opp i vannet. Olsen har sett mange tilfeller av at fugemasse i bassenger i Thailand etses vekk som følge av lav pH-verdi. Han har også opplevd at det svir i øynene etter bading i visse bassenger.

Chintana og Bjarne Olsen

Chintana og Bjarne Olsen produserer svømmebassenger og har erfaring med lave pH-verdier i thailandske bassenger. (Foto: Privat)

(© Thailands Tidende nettavis. 1. august 2017)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Nyoppusset leilighet - Pattaya
( / Leilighet selges)

Nyoppusset leilighet - Pattaya

Pool Villa sentralt Hua Hin
( / Til salgs)

Pool Villa sentralt Hua Hin

Condo 1 soverom Jomtien
( / Leilighet til leie)

Condo 1 soverom Jomtien

Thailand i Norge