Ole Johnny Thorstensen Ole Johnny Thorstensen Foto: Dag A. Ekeberg
1. august 2017

– Pattaya trekkplaster for veteraner

Skrevet av 

7-10 prosent av alle nordmenn som har tjenestegjort militært i utlandet har psykologiske problemer. Problemene dukker gjerne opp mange år etter tjenesten. Ole Johnny Thorstensen trer støttende til, og sier at mange av veteranene med problemer dukker opp i Pattaya.

 

Ole Johnny Thorstensen er å finne på Sjømannskirken hver torsdag hele året – mellom 12 og 16 på dagen. Han gjør dette helt frivillig, på vegne av organisasjonen SIOPS – Skadde i Internasjonale Operasjoner. Thorstensen tjenestegjorde selv i den norske FN-styrken i Libanon i seks måneder i 1978 og fikk selv psykologiske problemer mange år senere.

[ annonse ]

SIOPS-representanten har vært i kontakt med ca. 50 veteraner  i det halvannet året han har jobbet frivillig i Pattaya. Men han vet det er mange flere både her og andre steder i landet.

Da enkelte mennesker ikke ønsker å besøke Sjømannskirken, av ulike årsaker, har Thorstensen også tenkt å lansere et alternativ til torsdagene på kirken, som da blir å møtes ute på en eller annen restaurant i byen.

– Det er mange som havner i Pattaya, det virker som om byen er et trekkplaster på veteraner.

Thorstensen sier at en del har problemer med senreaksjoner fra tjenesten, og derfor sliter litt.

 

Ambassaden og andre varsler

Når ambassaden får beskjed om at nordmenn har problemer, så varsler de Thorstensen hvis det dreier seg om veteraner. Han har også et godt samarbeid med Sjømannskirken, som han roser for å gi god støtte til arbeidet med veteraner. 

– Noen får jeg også kontakt med når det kommer bekymringsmeldinger fra Norge. Ofte må jeg lete litt etter dem i Thailand.

Thorstensen har selv diagnosen PTSD (Post-Traumatic Stress Disorder): – Dette er terapi for meg også, sier SIOPS-representanten, som fikk senreaksjonene på militærtjenesten over 30 år etter at han hadde vært i tjeneste.

– Terapien er å snakke med folk som har vært i samme situasjon. Det hjelper lite å snakke med folk som ikke har opplevd militære aksjoner. 

Thorstensen er utdannet sykepleier, men ble uføretrygdet på begynnelsen av 90-tallet. Diagnosen var ikke opprinnelig PTSD, men ble endret til det mange år senere. Mannen er gift og bor i Bangsaen en times kjøretur nordover fra Pattaya. Han tenker imidlertid på å flytte til Pattaya.

 

Libanon verst

Ifølge Thorstensen er det de som tjenestegjorde i Libanon som har flest problemer. Den styrken var i aktivitet fra 1978 til 1998. Det var snakk om lite forberedelse og dårlig med oppfølging etter at tjenesten var over. Han mener at det nok er ca. 10 prosent av de som var i Libanon som nå har problemer. Blant de som har tjenestegjort i Afghanistan og andre steder er prosenten lavere, for der ble styrkene mye bedre forberedt på oppdraget i forkant, og har en god debrifing når de kommer hjem etter endt tjeneste.

Avslutningsvis ber Thorstensen oss skrive at han ønsker alle veteraner som har tjenestegjort militært i utlandet velkommen til veterantreffet på torsdager.

 

FAKTA: Veteranforbundet SIOPS

* Står for Skadde i Internasjonale Operasjoner

* Er finansiert via statsstøtte,  medlemskontingent og pengegaver

* Ole Johnny Thorstensen er å treffe på Sjømannskirken i Pattaya hver torsdag mellom klokken 12 og 16

(© Thailands Tidende. Utgave 8/2017 – 1. august 2017)

Lest 221 ganger Sist redigert 4. august 2017 - 17:41

Hold deg oppdatert, lik Thailands Tidende:

Les også

.
Gratis e-avis: Fyll ut og få adgang med en gang. Du vil deretter motta ny e-avis den første i hver måned.
[ annonser ]

Vi trenger ditt bidrag!

Mest lest siste måned

Siste rubrikkannonser

Hus i Chiang Mai
( / Hus til salgs)

Hus i Chiang Mai

Najomtien - stor designvilla
( / Hus til leie)

Najomtien - stor designvilla

Raskt salg Koh Samui
( / Land til salgs)

Raskt salg Koh Samui

Bangsare ved stranden
( / Leilighet selges)

Bangsare ved stranden

Enebolig i Cha am
( / Hus til salgs)

Enebolig i Cha am

Interaktive oversikter