FARGESPILL: Øverst til høyre sees regnluen på toppen av den mørke cirrusskyen. Til venstre ser man fargespill grunnet samme fenomen. FARGESPILL: Øverst til høyre sees regnluen på toppen av den mørke cirrusskyen. Til venstre ser man fargespill grunnet samme fenomen. Foto: Dag A. Ekeberg
2. august 2017

Sjelden regnbue – en «regnlue»

Skrevet av 

Thailands Tidende lanserer et nytt norsk ord – «regnlue». Det sjeldne værfenomenet vi opplevde i Sisaket-provinsen er nemlig nær beslektet med en regnbue, men kalles pileus – lue – på latin. Fenomenet er et forvarsel om et spesielt kraftig uvær.

 

Cirrusskyer har av og til en liten, gjennomsiktig sky på toppen. Den kalles pileus, som på latin betegner et hodeplagg av filt uten brem – en lue. Pileusskyen kan opptre når tordenvær er i anmarsj og det går raske luftstrømmer vertikalt oppover i cirrusskyen. Det er imidlertid uhyre sjelden at denne pileusskyen kommer i alle regnbuens farger. Faktisk finnes det på internett kun en liten håndfull bilder av dette fenomenet, som på engelsk kalles Iridescent Pileus Cloud.

På norsk omtales dette som iriserende skyer, eller regnbueskyer, men i nordlige strøk av kloden dreier dette seg om perlemorskyer, som er et helt annet fenomen. Perlemorskyer opptrer om vinteren i nordlige områder og er cirrusskyer i uvanlig stor høyde – 20-30 km. Når de belyses av en sol som nettopp har gått ned over horisonten kan man få se fargerike skyer.

 

Florida og Haugesund

Vi har funnet et bilde fra Haugesund i august 2012 som likner på en regnlue, selv om TV2 kaller det en perlemorsky. Bildene er tatt av fotograf Henrik Møgster Espedal. Ellers er de fleste bildene fra Florida, som er kjent for sine kraftige tropiske stormer.

India er også representert, via et bilde og en artikkel i National Geographic fra 2013. Der omtales fenomenet som ekstremt sjeldent. Deler av tropene i Afrika og Asia opplever av og til fenomenet. Costa Rica hadde en slik sky i september 2015 som ga opphav til artikler og video i pressen verden over. I Europa er fenomenet meget sjeldent.

Regnlue

 NÆRT BAKKEN: Normalt finner man regnluene i stor høyde, men fenomenet i Sisaket var nære bakken. Her sees hovedvegen mellom Kantharalak og Khun Han. (Foto: Dag A. Ekeberg)

[ annonse ]

 

Ekstremt tordenvær i Sisaket

Disse bildene ble tatt ved byen Kantharalak i Sisaket-provinsen. I løpet av kun få minutter endret en rolig værsituasjon seg til kraftig uvær. I forkant av uværet ble himmelen tilnærmet sort og det reiste seg opp en cirrussky som startet nesten nede på bakkenivå. Det var denne skyen som ga opphavet til regnluen.

De bildene vi har sett på internett har dreid seg om skyformasjoner som virker å ligge høyt oppe i atmosfæren. Regnluen vi tok bilde av var nære bakken.

 

FAKTA: Slik oppstår en regnlue

● Pileus-skyer dannes som en liten hette på toppen av skyformasjoner av cirrustypen. Fuktig luft presses opp gjennom skyformasjonen i 30–50 km/t for deretter å kondenseres på toppen.

● Med en gang luften blir kondensert er dråpene små. En sjelden gang gjør atmosfæriske forhold at de kondenserte dråpene i begynnelsen får tilnærmet identisk fasong og fungerer som et prisme.

● Hvis solen står i akkurat riktig vinkel bak skyen får man se alle regnbuens farger. Dette skjer som oftest på ettermiddagen når solen står lavt og det brygger opp til et skikkelig tordenvær.

(Kilde: www.atoptics.co.uk)

Regnlue

(© Thailands Tidende. Utgave 8/2017 – 1. august 2017)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge