1. august 2017

Lederartikkel: Feilinformasjon om HIV

Skrevet av 

Vi publiserer i denne utgaven en kontroversiell artikkel. Både journalisten og redaktøren tenkte seg om før det ble bestemt å publisere artikkelen om sannsynligheten for å få HIV. Men begge kom raskt til at man må fortelle sannheten. Det er derfor man har en presse. De som forfatter statlig informasjon driver ofte med utelatelser fordi de tror det er til folks beste å ikke vite sannheten, men det kan ikke pressen drive med.

 

Det er statlige organer verden over som til de grader har overdrevet ulike helsefarer, som inntak av fett eller bruk av ulik narkotika, at man har skapt panikk i befolkningen. I samme bane har de underslått den lave sannsynligheten for å bli smittet med HIV – og det lenge etter at forskningsresultatene på området har vært klare.

 

Statistikken sier bare hvor mange som blir narkotikamisbrukere eller HIV-smittet, de sier ikke hvem det gjelder. For sannsynligheten er nemlig avhengig av hvem du er. Ikke alle har legning for å bli narkotikamisbrukere av å røyke hasj noen helger. Ikke alle har like stor sannsynlighet for å få HIV. Og det er også slik at de som leser og tror på propagandaen ofte er de som trenger den minst, som allerede tar sine forholdsregler, og får unødvendig panikk av skremselspropagandaen. 

 

Noen vil si at det er fint at staten – godt hjulpet av tabloidpressen – overdriver risikoen for HIV-smitte. Da skremmer man folk vekk fra å ha sex med nye partnere. Men det er ikke hele sannheten. Folk har nemlig sex uansett, og hvis noe slår feil med kondombruken så tror man umiddelbart at det er en dødsdom man har fått. Men ifølge vår artikkel vil heteroseksuelle, friske menn som har ubeskyttet sex med en bardame i Thailand kun bli smittet i 1 av 10.000 tilfeller.

 

[ annonse ]

Dette må ikke sees på som en oppfordring til å ha ubeskyttet sex. Du spiller ikke russisk rullett uansett hvor gode odds du får. Og vi vet jo at folk faktisk blir smittet – 17 nordmenn i Thailand i fjor – så bruk for all del kondom. Men få ikke panikk om noe slår feil.

Dag A. Ekeberg


Dag A. Ekeberg, redaktør (flere lederartikler)

(© Thailands Tidende. Utgave 8/2017 – 1. august 2017)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge