Illustrasjonsfoto: Offentlig sykehus Illustrasjonsfoto: Offentlig sykehus Foto: Dag A. Ekeberg
1. september 2017

Orakelet svarer: NAV-medlem på sykehus

Skrevet av 

Jeg er 71 år gammel og bosatt med min thailandske kone i Hua Hin. Jeg er frivillig medlem av NAV, og har fått forklart hva som dekkes – og at det dekkes etter at jeg har hatt utgiftene, ved at jeg fyller ut masse skjemaer.

Min spørsmål er, hva skjer hvis jeg plutselig blir alvorlig syk eller har en ulykke og blir innlagt på sykehus? Jeg har jo ikke noe bevis på at jeg er medlem av NAV. Jeg har ikke privat helseforsikring, for ingen selskap vil la meg som 71-åring tegne forsikring.

Hilsen Anders

 

Svar fra Orakelet: Penger på konto

For det første, du skal ikke nødvendigvis være lei deg for at ingen forsikringsselskaper vil ha deg som kunde. Helseforsikring er veldig dyrt når man kommer opp i årene, og du risikerer å leve i en falsk trygghet, fordi det er mange ting de ikke dekker.

De som har god selvdisiplin kan være bedre tjent med å sette penger til side på en bankkonto til helseformål.

 

Større sykehus i Thailand – spesielt de som ligger på turiststeder – kjenner til NAV og vet at de skal ringe ambassaden for å få bekreftet at norske pasienter er medlem. 

[ annonse ]

Hvis du havner på et sykehus som ikke vet dette, må du informere dem om det og gi dem nummeret til ambassaden. Vi vet at enkelte har dette skrevet på en liten laminert lapp – på engelsk og eventuelt også på thai – som de bærer med seg i lommeboka.

Uheldigvis svarer ambassaden på telefon kun i normal arbeidstid, så du har et problem hvis du blir innlagt på kveldstid eller på helger og høytidsdager. 

 

Sykehus skal gi et minimum av nødhjelp uansett om man har penger eller ei, men i praksis varierer dette sterkt i Thailand, og du risikerer å få temmelig dårlig behandling. Så uten privat helseforsikring må du faktisk sørge for å ha en del kontanter tilgjengelig til en hver tid, eller et minibankkort du kan benytte.

Hvis ambassaden hadde hatt døgnkontinuerlig telefontjeneste – slik mange ønsker seg – ville behovet for å ha kontanter på hånd vært mindre.

 

NAV dekker maksimalt 3710 kroner pr døgn (satser for 2017). Vi vet om sykehus hvor de lar nordmenn ligge lengre tid enn nødvendig for å få dekke inn kostnadene ved behandling. Uansett risikerer du at behandlingen overskrider det NAV dekker, og da må du altså kunne vise sykehuset at du har penger på bok.

Når man bor i Thailand er det livsfarlig å leve fra hånd til munn. Nordmenn som ikke evner å sette til side litt penger bør heller bo i Norge.

(© Thailands Tidende. Utgave 9/2017 – 1. september 2017)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Nyoppusset leilighet - Pattaya
( / Leilighet selges)

Nyoppusset leilighet - Pattaya

Pool Villa sentralt Hua Hin
( / Til salgs)

Pool Villa sentralt Hua Hin

Condo 1 soverom Jomtien
( / Leilighet til leie)

Condo 1 soverom Jomtien

Thailand i Norge