Ølprisene har vært flittig diskutert i dag. Ølprisene har vært flittig diskutert i dag.
16. september 2017

Nye avgiftsregler: Øl litt ned i pris, vin opp

Skrevet av 

Avgiftene på en flaske importert øl blir noen få baht billigere, mens en flaske vin får ca. 45 baht mer i avgifter etter at dagens nye avgiftsregime er innført. 

 

Juntaen hemmeligholdt dagens avgiftsendringer på alkohol og tobakk. Det førte til at ryktene har florert om store prisøkninger. Statlige PBS rapporterte om mer enn en dobling av innkjøpsprisen for en flaske øl. 

Thailands Tidende har nå fått tak i et statlig dokument som beskriver den gamle avgiftsordningen fra 2013 og sammenlignet med dagens nye regelverk. Prisen på dyre ølmerker går litt ned mens prisen på vin øker. Det samme gjør prisen for sigaretter.

 

Mer skatt på alkoholnivå, mindre på verdi

I henhold til den gamle avgiftsstrukturen var det 48 prosent skatt på verdien av en flaske øl, samt 155 baht avgift pr liter ren alkohol, ifølge et rundskriv datert 2013 fra Finansdepartementet. Vi antar at dette var siste avgiftsendring. De nye tallene er 22 prosent skatt på verdien og 430 baht avgift pr liter ren alkohol.

Tar vi som eksempel en flaske importert øl med 5 prosent alkohol til en verdi før avgifter på 25 baht, så blir regnestykket slik:

 

FØR:

[ annonse ]

Skatt på verdi (48%): 12 baht

Skatt på alkoholinnhold (155 baht pr liter ren alkohol): 2,50 baht

Totale avgifter: 14,50 baht

 

NÅ:

Skatt på verdi (22%): 5,50 baht

Skatt på alkoholinnhold (430 baht pr liter ren alkohol): 7 baht

Totale avgifter: 12.50 baht

 

Vin dyrere

For vin er det ingen avgift på verdien hvis det dreier seg om vin til under tusen baht pr flaske. For alkoholinnholdet har avgiften økt med hele 50 prosent, fra 1000 baht til 1500 baht pr liter ren alkohol. 

En liter vin med alkoholinnhold 12,5 går da fra en avgift på 125 baht til en avgift på 188 baht. Eller en avgiftsøkning på omlag 45 baht for en flaske på 0,7 liter.

Reglene for avgifter for sprit er mer komplekse. Vi har ikke fått laget noen eksempler på prisene der, men det må antas som sikkert at prisene også øker for sprit.

 

Dyrere sigaretter

20-pakninger som i utgangspunktet har en verdi på mer enn 60 baht vil nå få 40 prosent tobakksskatt, mens de merkene som koster under 60 baht vil få 20 prosent skatt (frem til 2019, da går også de opp til 40 prosent). Vi har ennå ikke klart å få bekreftet det gamle avgiftsnivået. Det sies at sigaretter vil øke i pris mellom 5 og 15 baht, ifølge The Nation.

Årsaken til endringen er at juntaen ønsker mer penger i kassa, men de vil samtidig at det skal finnes relativt rimelige alternativer for fattigfolk som røyker. De får nå to år å slutte å røyke på.

 

Lite hamstring, mye kaos

Juntaen klarte å holde endringen i skattesystemet hemmelig for en stor del av befolkningen. De gjorde dette for å hindre hamstring i forkant av endringen. Men de glemte å forklare endringene, så i dag hersker det total forvirring på mediefronten i Thailand. På Facebook og webfora er det spekulert i prisene side opp og side ned.

Skatteendringene gjelder for øvrig også for spillkort. Som kjent er det forbudt å gamble i Thailand, og spillkort sees på som et syndens produkt, selv om man bare legger kabal.

 (© Thailands Tidende 16. september 2017)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge