«Hatet» har bred oppslutning Foto: Privat
1. oktober 2017

«Hatet» har bred oppslutning

Skrevet av 

Christoffer J. Falchenberg leder firmaet Interactive Associates i Myanmar. Han observerer at det i media for tiden debatteres hvor «ond» Daw Aung San Suu Kyi er, men stiller spørsmålstegn ved hvor stort spillerom hun egentlig har i Rohingya-saken.

 

– Media debatterer dag og natt hvor ond Daw Aung San Suu Kyi er, eller hvor feil man tok. En slik debatt må man kanskje ha, men hvis man skal være saklige så må man også spørre om hvor mye hun praktisk sett kunne sagt eller gjort for å forhindre dette.

Falchenberg (33) sier at Myanmar har mange pågående innenlands konflikter mellom diverse grupper:

– Man må også skjønne at dette «hatet» har bred oppslutning blant lokalfolk så når militæret, eller hvem det er som er drivkraften bak situasjonen, først har fått momentum for å gjøre noe som dette, så vet jeg ikke hvor mange valg hun har.

Han sier at Aung San Suu Kyi kanskje for øyeblikket gjør smartest i å være stille og jobbe bak kulissene. Det kan gi best skadereduksjon for landet. 

– Hva går hatet ut på?

– Det er idéen om at de egentlig tilhører Bangladesh og er fremmede til Myanmar. Det er vanlig å høre.

 

[ annonse ]

Forretningslivet går videre

Falchenberg leder et firma som har avdelinger både i Thailand og Myanmar. De tilbyr rådgivning til utenlandske firmaer som vil etablere seg i disse landene. Under oppstarten var dette et partnerskap med Sten Ture Jensen og en thailandsk forretningsmann. Jensen ble kjøpt ut for noen år siden, får vi opplyst. Nå er den lokale sjefen i Myanmar med som partner, så de er fortsatt tre eiere.

– Ser du for deg problemer i forretningslivet som følge av denne saken?

– Jeg ser ingen umiddelbare ting i forretningslivet som kan ta skade. Men det er andre konflikter de har innenlands som har potensiale til å påvirke noen industrier.

– Som for eksempel?

– Forretningsmessig så tror jeg at geriljagrupperinger som kontrollerer områder i grenseområdene til Kina, som kontrollerer naturressurser man kan mine eller høste, kan ha større effekt.

Han legger til: – Det er sort økonomi på flere milliarder dollar noen av disse stedene, ifølge flere prominente folk i Myanmar med kjennskap til konfliktene. Å stanse konfliktene der betyr også at inntekten må erstattes. Det er ikke alltid like lett, og derfor tar det tid å rydde opp

 

Har blitt enklere

– Du svarte oss for fem år siden på hva som var de største utfordringene for Myanmar. Er utfordringene de samme i dag, eller er det andre utfordringer som har dukket opp?

– Det har blitt enklere å navigere seg rundt som forretningsmann/kvinne i Myanmar. Tidligere var det vanskelig å oppdrive mye forretningstjenester man er avhengig av, som konsulenter osv. De hadde ikke erfaring fra privat sektor. Men nå er det stort tjenesteutvalg.

Falchenberg legger til at man påtar seg noe risiko ved at rettssystemet fortsatt er «noe rustet» innenfor Corporate Law. Han sier imidlertid at man ofte kan bli enige om megling i utlandet

 

I turbofart

– Hvordan har det vært å drive forretningsdrift i dette landet?

– Det har vært veldig spennende. Landet har forandret seg mye i løpet av så kort tid. De integrerer seg med moderniteten i turbofart. Jeg har også hatt overveiende positive opplevelser med menneskene der.

– Har det vært uforutsette problemer underveis?

– De problemene vi forutså gikk for det meste på tidstabellen for at samtlige vestlige land, spesielt USA, skulle løfte sanksjoner som forhindret investering. I tillegg så vi at lovverket måtte moderniseres. Begge de utfordringene har blitt møtt på tilfredsstillende måte.

 

Eierskap enklere enn i Thailand

Falchenberg har drevet parallelle rådgivningsvirksomheter i Thailand og Myanmar i fem år nå, og er en av de som har god bakgrunn for å vurdere landene opp mot hverandre.

– Hvor er det enklest for utlendinger å opprette virksomhet pr i dag, Thailand eller Myanmar?

– Det er litt avhengig av hvilken industri man skal inn i. Dog er det flere veier til hundre prosent utenlandsk eierskap i Myanmar enn det er i Thailand, så jeg håper Thailand ordner opp i lovverket for å holde seg konkurransedyktige.

– Så virksomheten går greit for dere i Interactive Associates etter fem år?

– Ja, jeg er fornøyd. Det går bedre for hvert år, avslutter Falchenberg.

-----------------------------

 

FAKTA: Interactive Associates

* Består av utenlandske rådgivere som jobber i samarbeid med lokale advokater og regnskapsførere for å gi råd og hjelpe utlendinger som vil starte forretningsdrift i Thailand og Myanmar.

* Har 60 ansatte på tre kontorer.

* Gir råd om ting som forretningsjus, immigrasjonsspørsmål, arbeidsrett og regnskapsføring.

* Joshua Konechny er daglig leder for firmaet

(© Thailands Tidende. Utgave 10/2017 – 1. oktober 2017)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge