De ser uskyldige ut i dagslys men holder deg våken om natta. De ser uskyldige ut i dagslys men holder deg våken om natta. Foto: State Farm
1. oktober 2017

Orakelet svarer: Hunder bjeffer hele natta!

Skrevet av 

Hei, jeg har en nabo som har seks hunder til å passe på eiendommen sin. De er svært støyende og bjeffer om kapp til alle døgnets tider. Har du et godt råd til hva jeg kan gjøre for å få ham til å begrense støyproblemet?

Er det noen som helst rettigheter eller lover som kan pålegge ham å ta hensyn til naboer med hensyn til støy?

Hilsen Thomas Medevi

 

Svar: Her er seks mulige løsninger

Thailand har et lovverk som er inspirert av europeisk rettsvesen. Mye av lovverket her er likt det norske, i hvert fall i prinsippet. Det finnes støyreguleringer, både generelle bestemmelser og også lokale reguleringer i ulike provinser og byer. Men når det gjelder å håndheve disse lovene ligger nok Thailand et par hakk etter Norge. Det er likevel flere ting du kan forsøke:

 

1. Snakke med naboen

Det første du må forsøke er å få til en minnelig ordning. Hvis det er andre naboer som også er plaget av dette, så arranger et møte dere imellom før dere deretter tar kontakt med hundeeieren. Hvis det kun er du og din nabo dette gjelder, så er vel ikke sannsynligheten så høy for at han vil føye seg, men det er verdt et forsøk.

[ annonse ]

 

2. Flytte

Hvis det ikke blir enighet, så må du ta et valg: Skal du se på ham som din fiende og få en løsning på problemet, koste hva det koste vil – eller er det enklere å flytte? Nabofeider i Thailand kan være problematiske. Du nevnte ikke nasjonaliteten til din nabo, men hvis han er thai, så har du et ekstra problem: De fleste thaier lever nemlig i den troen at de kan gjøre nøyaktig som de vil på sin egen eiendom, uten å ta hensyn til naboer. Den jevne thai blir fornærmet hvis du antyder at du som nabo er plaget av det han holder på med.

 

3. Gå til politiet med beviser

Men hvis du ikke vil flytte, så starter du med å samle beviser. Ta opp video av bikkjene når de bråker midt på natta. Ta med bevisene til nærmeste politistasjon og hør hva de sier. Kanskje er det flere som har klaget, da kan det hende de tar affære. Eller kanskje er du heldig å møter en oppegående person som vil hjelpe deg. Men mest sannsynlig vil de ikke foreta seg noe. Det er erfaringene vi har hørt opp gjennom årene når det kommer til støy i boligområder i Thailand: Politiet bryr seg ikke.

Lokale politikorps har sine overordnede myndigheter, både på provinsnivå og nasjonalt nivå. Hvis du er av den stae typen kan du gå den veien, eventuelt ved hjelp av en advokat. Sannsynligheten for å nå frem øker når du kommer oppover i systemet.

 

4. Gå rettens vei

Hvis politiet ikke vil ta affære kan du gå rettens vei. Til det trenger du en advokat. Han kan starte med å sende et brev til hundeeieren hvor det trues med søksmål. Et slikt brev kan få folk på bedre tanker. Hvis ikke går det an å anlegge sak i retten. Dommeren vil da gjerne beordre mekling mellom partene i første omgang. Hvis det ikke blir enighet så blir det en rettssak. Rettsvesenet her jobber i sneglefart, så ikke forvent at det blir slutt på bjeffingen over natta, det kan ta år å få en rettsavgjørelse.

 

5. Elektronisk hundefløyte

En annen mulighet vi leste om på en webside fra Bangkok, var en utlending som hadde lastet ned en fil fra internett som inneholdt lyden fra en hundefløyte. Han rigget til høyttalere ute i hagen, rett ved muren til naboens tomt, og satte på «musikken» hele natten. Bjeffingen tok etter sigende slutt.

 

6. Lydisolert soverom

Her er en siste mulighet, som passer best hvis du eier huset du bor i selv: Lag et lydisolert soverom! Det viktige da er at du ikke må tro på bedrifter som selger doble vindusglass. De isolerer mot varme, ikke mot støy. Eneste måten å oppnå skikkelig lydisolering på er å ha to sett med vegger mellom deg og støykilden. Veggene kan gjerne være langt fra hverandre, men avstanden må i hvert fall være minst 20 cm. Det aller beste er å lage et soverom som ikke ligger i tilknytning til en yttervegg, som en slags bunker inne i huset. Du kan kalle det ditt lille opptaksstudio, men bruke det som reservesoverom når støyen blir for ille.

(© Thailands Tidende. Utgave 10/2017 – 1. oktober 2017)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge