Røde skilter gir status, selv om «alle» nå kan låne penger til nytt kjøretøy, sier Thongchat ved Jomtien Boathouse. Røde skilter gir status, selv om «alle» nå kan låne penger til nytt kjøretøy, sier Thongchat ved Jomtien Boathouse. Mobilfoto: Helge Heyerdahl
4. oktober 2017

Slår ned på misbruk av røde skilter

Skrevet av 

Mange thaier, inkludert kriminelle elementer, utnytter ordningen med midlertidige røde skilter på nye kjøretøy. Nå skal det strammes inn og gis bøter på ti tusen baht. Thailand-guru Kåre Anmarkrud forteller her litt om fenomenet, og et par thaier vi traff på Jomtien forteller hvorfor røde skilter er et statussymbol.

 

Det er samferdselsminister Sanit Promwong (Department of Land Transport) som har gått ut med de nye reglene, som gir bøter på inntil ti tusen baht hvis ikke nye kjøretøy får hvite skilter innen 30 dager. De hvite skiltene erstatter de midlertidige røde som man får hos forhandleren. Du må nok fremover regne med å sli stoppet i politikontroller hvis du har røde skilter.

Dette kommer for øvrig samtidig med at Bangkoks nye politisjef har uttalt at han vil gjøre slutt på politikontroller langs vegene. Mange kommentatorer har tatt det utspillet med en klype salt, og det gjelder uansett kun i hovedstaden.

 

Unngår veiavgift

Departementet opplyser at en grunn til at de nå setter ned foten, er at kriminelle foretrekker å bruke biler med røde skilter når de utfører kriminelle handlinger. 

Noen eiere med røde skilter har med vilje unnlatt å registrere kjøretøyene sine med riktige skilter, fordi man da slipper å betale veiavgifter. Departementet forteller også at mange utsetter registreringen til januar måned, for da får man plutselig en nyere årsmodell på registreringspapirene.

 

Mange grunner til misbruk

Kåre Anmarkrud

[ annonse ]

Bareier Kåre Anmarkrud har observert fenomenet røde skilter i en årrekke. (Foto: Oddvar Wangberg)

 

Kåre Anmarkrud (72) er en av de mest profilerte norske bareierne i Thailand, og er kjent som et orakel for det meste som skjer i dette samfunnet. Fra sin pensjonisttilværelse i Ban Kruat, Buriram, har han merket seg misbruk av ordningen:

– Jeg har fanget opp misbruket med røde skilter her. Med røde skilter skal det føres kjørebok hver dag, og det er kjøreforbud på natten. Om man bryter disse reglene så får man en bot på 500-1.000 baht, og blir man tatt og får bot så skifter de kjappere til hvite skilter. 

Anmarkrud forteller at det er flere kontroller nå, og at det ikke er lett å slippe unna. Kjøretøy med røde skilter kan heller ikke kjøres utenfor sitt eget distrikt, men unntak kan gjøres om man har sansen for papirmøller og begir seg ut på å søke om tillatelse.

–  Å hente ut ny bil på røde skilter med pomp og prakt er nok en relativt kort lykke. For mange blir bilen inndratt før den er betalt, på grunn av dårlig økonomi, forteller Anmarkrud. 

 

Kake, blomster og ballonger

Thongchat (40) og Somjit (44) jobber begge på Jomtien Boathouse, og husker selv de stolte øyeblikkene med røde skilter. For det er ikke lite status forbundet med det å ha nytt kjøretøy. 

– Jeg har kjøpt både bil og motorsykkel nytt, så jeg var stolt og glad da jeg fikk hente disse hos forhandleren, med kake, ballonger, blomster og fotografering, forteller Thongchat som er resepsjonist. 

– Hva tror du skjer nå som registreringsprosessen skal bli mye raskere, og «statusen» ikke blir like langvarig? 

– Det er nok ikke alle som liker det, men jeg tror dette var mer stas før enn nå. Nå kan «alle» kjøpe på kreditt, så om man ser en med røde skilter så tenker man like gjerne «hvor mye har eieren lånt, og hvor lenge klarer han eller hun å betale avdragene?»

 

Kjøpte kontant, sparte stort

Somjit

For Somjit er det ikke så viktig med statussymboler. (Mobilfoto: Helge Heyerdahl)

 

Somjit kjøpte for en stund siden ny motorsykkel til 40.000 baht kontant, og mener hun sparte 10.000 baht på det i forhold til å ta den på avbetaling. 

– Vi sparte penger før vi kjøpte ny Honda Wave, for å ikke kaste bort penger på renter. Det var et stort øyeblikk å få ny motorsykkel, men gleden gikk fort over. Det fordi forholdet med mannen min tok slutt, og motorsykkelen ble et problem kostnadsmessig siden jeg ble singel og måtte forsørge mine tre barn i tillegg til nedbetalinger på motorsykkelen alene, forteller værelsespiken. 

– Tror du det blir mindre stas å kjøpe nytt nå som det blir en kortvarig glede å få bruke røde skilter? 

– Jeg kan ikke svare for andre, men for min del er det ikke så viktig å vise andre hva jeg kjører med.

(© Thailands Tidende 4. oktober 2017)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge