Slike overskrifter var det mange av i går. Slike overskrifter var det mange av i går. Faksimile: NRK
11. oktober 2017

Thailand gjort til latter på grunn av seks sigarettsneiper

Skrevet av 

Et offentlig kontor sjekket en liten flekk av Patong Beach og fant seks eller sju sneiper, hvis man skal tro regnestykket deres. På det grunnlaget gikk de ut i pressen og forårsaket potensielt tapte inntekter fra røykende turister fremover. Samtidig rister folk rundt om i verden nok en gang på hodet over de drakoniske lovene, selv om denne loven er myntet på helt andre ting.

 

Mange ulike medier – thailandske og engelskspråklige – rapporterte i går om ett års fengselsstraff for å røyke på stranda i Thailand. Mediene rapporterte nøyaktig det samme, ingen sjekket med andre enn den ene kilden, og ingen stilte noen kritiske spørsmål, etter det vi kan lese.

Kilden til denne saken er et offentlig kontor (Department of Marine and Coastal Resources) som overser kyst og strandområder i Thailand. De har ingen myndighet til å vedta lover eller sette folk i fengsel.

Patong Beach

Fra mandagens artikkel i Matichon online.

 

En lang rekke soloutspill

Dette soloutspillet fra miljøkontoret føyer seg inn i en lang rekke tilsvarende utspill fra byråkrater, som skaper skandaleoverskrifter i vestlig presse. Som oftest gjelder det eiendomsrett for utlendinger, og trusler om å ta fra folk feriehusene de eier via firmaer. Andre ganger gjelder det at man skal fengsle folk for å kjøpe sex, men denne gangen var det altså røyking det gjaldt. Mange vestlige land har fått med seg dette, inkludert NRK, som i fullt alvor rapporterte at det var funnet 138.000 sigarettsneiper i Patong. Mer om det lenger nede.

 

[ annonse ]

«The estimate was based on a survey of a nine-square-metre area to a depth of 10 centimetres. The survey found an average of 0.76 cigarette butt per square metre of sand.»

Rapportert i The Nation, Matichon online m.fl.

 

Feil lov

Det som ble nevnt av dette kontoret, var at de ønsket at politiet kunne ta i bruk loven som gjelder for forsøpling i nasjonalparker. Der er det en strafferamme på ett års fengsel og/eller hundre tusen baht i bot. Men det er ingen som er blitt fengslet i Thailand for å ha kastet fra seg en sigarettsneip. Kanskje hvis man dumper giftig kjemisk avfall i en nasjonalpark kan man begynne å snakke om å nå strafferammen i denne loven.

 

Røykere bytter ferieland?

Problemet for Thailand er nå at folk over hele verden frykter at hvis man glemmer seg og tenner en røyk mens man er på ferie i Thailand så kommer man ikke hjem igjen før etter ett år, hvis man i det hele tatt overlever de umenneskeolige forholde i fengslene her. Så da er det ikke utenkelig at et godt antall røykere velger seg et nytt ferieland til vinteren.

 

Regnefeil

Denne saken blir ekstra spesiell når man leser litt om bakgrunnen for utspillet, som er rapportert i ulike aviser som The Nation og Manager online. Her står det at miljøbyråkratene tok for seg et område på 9 kvadratmeter (tre ganger tre meter, får vi anta) og siktet sanden ned til ti centimeters dybde. På dette tynne grunnlaget regnet de ut at det var 0,76 sigarettsneiper pr kvadratmeter. Dette skjedde på Patong Beach, som etter sigende er 2,5 kilometer lang, så da ble det estimert at det var mellom 63,000 og 138,000 der, uvisst etter hvilke regneoperasjoner. Dette fikk NRK til å bli at det faktisk var funnet hele 138.000 sneiper.

Men det er noen problemer med matematikken her. Hvis det er 0,76 sneiper per kvadratmeter basert på en undersøkelse av ni kvadratmeter, så betyr det at de der fant 6,84 sneiper. Fant de ikke et helt antall sneiper, må man da spørre seg? Så da får vi anta at de fant seks eller sju sneiper, og regnet litt feil. Disse sneipene kan ha kostet landet store summer i tapte turistinntekter fra røykere.

 

Phuket, Pattaya og Jomtien

Kontoret vil lage et pilotprosjekt med røykeforbud på 20 strender, inkludert Patong, Pattaya, Jomtien, Mae Pim, Laem Sing, Bang Saen, Cha-am, Khao Takiab, Bo Phut, Haad Sai Ree, Koh Khai Nok and Koh Khai Nai.

(© Thailands Tidende 11. oktober 2017)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge