1. november 2017

Lederartikkel: Skal du ha helseforsikring?

Skrevet av 

Det er vanskelig å ta gode avgjørelser når det gjelder helseforsikring. Temaet ligger litt for nært, og normale risikovurderinger fungerer ikke nødvendigvis bra. Det er ingen stor sannsynlighet for at du får en sykdom som trenger kontinuerlig og dyr medisinsk behandling. Men de fleste vil tenke som så at man bør jo uansett være forsikret mot en slik situasjon.

 

Skal du forsikre deg mot dette må du velge en policy med ubegrenset maksutbetaling pr år. I vår undersøkelse på side 9–10 fant vi kun én slik. Den er naturlig nok ikke rimelig. For en 60-åring snakker vi om 8160 dollar (270.000 baht) i året. Har du fylt 70 får du ikke en gang tilbudet om ubegrenset dekning. Mange av selskapene har høy maksgrense, men i praksis er det mange begrensninger som gjør at man ikke kommer i nærheten av grensen.

 

Utflyttede nordmenn har et ess i ermet: De kan flytte tilbake til Norge hvis de blir syke. Da får du behandling med en gang... det vil si etter at du har stått i den offentlige helsekøen. Derfor er en dyr helseforsikring litt luksus. Man kan klare seg med en rimelig policy så lenge man er villig til å flytte hjem igjen. De som er frivillige medlemmer av NAV må også gjøre sine vurderinger. Er det egentlig behov for en forsikring utenom dette? Det er snakk om hvor mye penger du har å rutte med.

 

Det finnes også en annen mulighet: Vær ditt eget forsikringsselskap og sett av penger på egen helsekonto! Dette er den desidert mest lønnsomme løsningen – med mindre du er uheldig og får en unormalt kostbar sykdom. Når du finansierer din egen helse på denne måten blir du også tvunget til å tenke smartere. Du bruker penger på forebyggende tiltak og helseundersøkelser med jevne mellomrom, slik at sannsynligheten for store helseutgifter går ned. Du slipper også å bekymre deg for om forsikringsselskapet virkelig vil stille opp når du trenger dem, eller om de finner en eller annen klausul i kontrakten som de kan bruke til å nekte utbetaling.

 

[ annonse ]

Før du kjøper en helseforsikring bør du sette deg inn i hvor mye premien øker ettersom du eldes. Hvis du allerede er kunde ved fylte 70 år får du som oftest fortsette, men premien øker betydelig år for år.

Dag A. Ekeberg


Dag A. Ekeberg, redaktør (flere lederartikler)

(© Thailands Tidende. Utgave 11/2017 – 1. november 2017)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge