Det nye parkanlegget langs Mekongfloden er et must å besøke Det nye parkanlegget langs Mekongfloden er et must å besøke Foto: Steinar Kleven
1. november 2017

Nakhon Phanom – søvnig provins med voldelig fortid

Skrevet av 

Mekongfloden setter tempoet i denne provinsen – et rolig tempo uten turistfeller, hvor smilene er hundre prosent ekte.

 

AV: STEINAR KLEVEN

Hva er det å finne på i Nakhon Phanom? Det finnes ingen nattklubber eller diskoteker her, og ingen sandstrand så langt øyet rekker. Dette er en stor kontrast til de kjente turiststedene i Thailand. I så måte er det heller ingen bilkøer eller smarte turistfeller. Tvert imot finner du mange høflige og hjelpsomme mennesker – og smilene deres er helt ekte.

 

«Fjellandet»

Navnet Nakhon Phanom betyr «Fjellandet». Navnet ble gitt av Kong Rama I. Provinsen har imidlertid ingen fjell, så det er antatt at navnet henspeiler på at man kan beskue kalksteinsfjell i Thakhek, rett over Mekongfloden i Laos.

Den mektige Mekongfloden  er altså grensa mellom Thailand og Laos. Mekong siger sakte forbi og setter tempoet ned i denne søvnige byen.  Folket kjører stille forbi og ingen tuter eller ruser motorer her. Det er plass til alle og ingen ser ut til å ha det travelt. Hvis en kommer fra Bangkok eller en av de andre store byene, vil en bli overrasket over denne stillheten. 

 

Bru eller båt?

Det er to måter å krysse elva på. De har laget en ny bru kalt Vennskapsbrua noen kilometer nordover. Den andre måten er lokalbåten over elva. Der kan en studere folkelivet. På vei over sitter laoterne med masse elektronikk i fanget. Det er noe som er dyrt i hjemlandet. Store flatskjermer virker å være ekstra populært.

[ annonse ]

Pengene til dette har de skaffet seg ved å ta med varer og selge dem på markedet i Nakhon Phanom. Både levende dyr – mest kyllinger – og forskjellige typer håndverk. 

De som liker seg på vannet kan ta en turistbåt oppover Mekong. Det er full servering ombord og en flott adspredelse. 

Langs elvebredden har kommunen laget en flott, lang park der en kan spasere blant vakre blomster og trær samtidig som en har utsikt over elva og Laos på den andre siden.

----------

 

USAs brofeste under Vietnamkrigen

Nakhon Phanom var en del av Vietnamkrigen. Amerikanske fly hadde base her når de fløy over til Vietnam – og minela Laos på vegen. Men dette snakker man ikke om her.

 

Thailand har aldri vært koloni og thaiene er stolte over det. Men det er en sannhet med visse modifikasjoner. Nakhon Phanom har egen flyplass – noe en ubetydelig småby kanskje ikke burde ha. Forklaringen er at amerikanerne trengte en flyplass her for lett å kunne fly til Vietnam. Dette er en kort flytur over laotisk territorium.

Det som er kjent for folk flest, er at amerikanerne også bombet og minela Laos på disse flyturene til Vietnam. I dag ligger det fortsatt millioner av miner i Laos – en tilnærmet håpløs oppgave å få ryddet opp i.

 

Få snakker om dette

Få thaier snakker om dette kapittelet i historien. Det er lenge siden ugjerningene ble gjort. USA tapte krigen. Både Vietnam og Laos er fremdeles kommunistiske land, men det er ingen konflikter å spore med de kommunistiske naboene i Laos. Grensehandelen går strykende.

Til thaienes forsvar må man tilføye at de ikke ga amerikanerne lov til å ha store troppestyrker eller våpenlagre på basen her.

 

Kommunister også her

Thailand hadde også mange kommunister. På 60-tallet var Nakhon Phanom en av provinsene hvor kommunistene fikk et fotfeste. Ifølge Wikipedia var 73 av de 131 kommunene i provinsen infiltrert av vietnamesiske og laotiske kommunister. Thailandske styrker fortrengte mesteparten av kommunistsympatisørene i provinsen i perioden mellom 1967 og 1971. Men Thailand fikk også smake Vietnamkrigen på ulike måter. Det er det ikke alle som vet.

----------------

 

Historiske Nakhon Phanom

* 713.000 innbyggere, den 33. mest folkerike blant landets 76 provinser

* Historisk sett befolket av laoter. Inkludert i Siam under Ayutthaya-perioden, men folket fortsatte å snakke laotisk.

* Navnet ble gitt av Kong Rama I og betyr Fjellandet. Det henspeiler på flellområdet Thakhek over grensa til Laos.

* USA og Thailand hadde et samarbeid om baser i provinsen. Derfra ble det utført operasjoner mot kommunister både i Thailand og i nabolandene.

* På 60-tallet var dette en av provinsene hvor kommunistene fikk et fotfeste. Ifølge Wikipedia var 73 av de 131 kommunene i provinsen infiltrert av vietnamesiske og laotiske kommunister.

* Thailandske styrker fortrengte mesteparten av kommunistsympatisørene i provinsen i perioden mellom 1967 og 1971.

(© Thailands Tidende. Utgave 11/2017 – 1. november 2017)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge