Pornsawan lever fra hånd til munn. Eneste håpet for et liv i velstand er loddene hun kjøper hver måned. Pornsawan lever fra hånd til munn. Eneste håpet for et liv i velstand er loddene hun kjøper hver måned. Foto: Helge Heyerdahl
7. november 2017

80 baht pr dag til mat – slik lever ordinære thaier

Skrevet av 

Vi har snakket med tre thailandske kvinner som jobber i Bangkok. De tjener hhv. 10.000, 12.000 og 20.000 baht i måneden. Her forteller de hvordan de får endene til å møtes når de i tillegg må sende en betydelig del av lønna hjem til barn og foreldre.

 

Det diskuteres ofte hvor mye penger man trenger for å bo i Thailand. Det finnes nordmenn som klarer seg med 30.000 baht i måneden, men «fasiten» når temaet diskuteres i ulike fora blir gjerne rundt 100.000. For thaier flest er dette en vanvittig sum.

Pornsawan (34) fra Buriram er enslig tobarnsmor. Hun jobber på en fabrikk i Pathum Thani litt nord for Bangkok og tjener 12.000 baht i måneden. Lønna er inkludert overtid – hun tilbringer 12 timer på arbeidsplassen hver dag.

Etter at Pornsawan har betalt 3000 baht for barnepass sitter hun igjen med 9000 baht å leve for resten av måneden på den lille hybelen. Hun spiser for kun 80 baht i snitt pr dag – 2500 baht pr måned, det er eneste måten å få råd til litt «luksus» på, som tellerskritt og klær.

 

Aldri penger til overs

Pornsawan har avdrag på lån på 1500 baht. Hybelen koster 2500 baht. Etter å ha brukt kun 2500 baht på mat sitter hun igjen med 2500 baht å sjonglere med – ikke mye rom for luksus. Telefonutgifter spiser en del av dette. Husholdningsartikler må man også ha. Noen måneder blir det litt penger til overs til å kjøpe noen klær. Pornsawan har ikke fem øre i banken, det blir aldri noen penger til overs.

 

Barnepass

– Den største utgiften er datteren og sønnen min. Det er «svigermor» i Chaiyaphum som passer på dem, forteller Pornsawan. Pornsawan er skilt og mottar ingen ting i barnebidrag fra eksmannen. Svigermor er grei nok og passer ungene, men hun må ha penger for jobben.

[ annonse ]

Boutgiftene er på 2500 baht i måneden. Pornsawan kunne delt en hybel med en eller to andre arbeidskolleger, slik mange fabrikkarbeidere gjør, men hun liker å ha tid alene, så hun prioriterer det.

 

Pornsawans månedsregnskap

Barnepass: 3.000 baht

Hybel: 2.500 baht

Mat: 2.500 baht

Klær, mobil, husholdning: 1.500 baht

Avdrag på lån: 1.500 baht

Diverse: 1.000 baht

Sparing i bank: 0 baht

Totalt: 12.000 baht

 

Best å eie moped

Pornsawan har kjøpt moped, det lønner seg i forhold til å leie eller å bruke mopedtaxi. Hun betaler ca. 1000 baht i måneden i avdrag på mopeden. I tillegg tok hun opp et lån for moren for en stund siden. Det koster 500 baht i måneden. 

Pornsawan investerer sine siste 500 baht i lotteri hver måned.

– Har du vunnet før?

– Ikke en eneste gang. Så det er vel snart min tur? Neida, jeg har vurdert å gi opp den drømmen, for de pengene hadde jeg trengt til andre ting.

 

Kanjana og Bum

Søstre sparer på å bo sammen

Søstrene Kanjana (tv.) og Bum sparer penger på å bo sammen i Bangkok. Kanjana sier hun må tjene minst 40.000 baht for å få det livet hun ønsker, men hun tjener kun 20.000. Begge innser at de aldri kommer til å bli velstående eller kunne eie egen bolig.

 

Søstrene Kanjana (35) og Bum (27) fra Sakon Nakhon holder til i Samut Sakhon rett syd for Bangkok. For syv år siden ble Kanjana skilt fra barndomskjæresten og hun ville komme seg langt unna hjemstedet. Med god utdannelse fikk hun jobb som salgsansvarlig i en bedrift. Lillesøster Bum kom året etter. 

– Du som er salgsansvarlig må vel ha det godt økonomisk, Kanjana?

– Joda, jeg klarer meg helt greit, men livet mitt er et stykke unna å være komfortabelt. Jeg tjener mellom 15.000 og 20.000 baht i måneden, avhengig av om jeg jobber overtid eller ei.

Kanjana innrømmer at hun stort sett alltid jobber overtid – seksdagersuker – for å få de 20.000 bahtene i måneden. 

Lillesøster Bum tjener bare 10.000 baht fordi hun studerer i tillegg. Storesøster sponser både hybel og hjelp til foreldrene på Bums vegne.

 

Kanjanas månedsregnskap

Barnepass/foreldre: 7.000 baht

hybel: 3.000 baht

Mat: 4.000 baht

Klær, mobil, husholdning: 1.500 baht

Avdrag på lån: 1.500 baht

Diverse: 1.000 baht

Sparing i bank: 2.000 baht

Totalt: 20.000 baht

Bums månedsregnskap

Hjelpe foreldre: 2.000 baht

hybel: 1.000 baht

Mat: 4.000 baht

Klær, mobil, husholdning: 1.500 baht

Diverse: 1.500 baht

Sparing i bank: 0 baht

Totalt: 10.000 baht

 

Deler rom

– Med 30.000 baht i samlet lønn bor dere vel godt?

– Rommet vårt er helt normalt og koster 3.500 baht i måneden, pluss 5-600 baht for strøm og vann. Det er ett rom med en dobbeltseng som vi har bodd på sammen alle årene her, sier Bum.  

– Hvordan ser utgiftene til kosthold ut, Kanjana?

– Vi har begge et budsjett på 4.000 baht til mat og drikke. Det inkluderer en del godteri, innrømmer Kanjana. – Vi spiser begge stort sett somtam til frokost, lunsj og middag. Det er favorittretten vår, og veldig billig. 

Søstrene

Kanjana (tv.) og Bum både bor og jobber sammen. Her med kollega Pichapha i midten (Foto: Privat)

 

Somtam, ikke pizza

– Somtam er favorittretten på grunn av stram økonomi, eller fordi det smaker best?

– Det har mye med økonomi å gjøre. Vi hadde ikke hatt noe imot å spise sushi eller gå på MK oftere, men det blir for dyrt. Pizza har vi sluttet å spise, og hjelper hverandre til å holde oss unna det. 

Kanjana innrømmer at de også sluttet med pizza av vektmessige årsaker: – Den gjør oss fete, noe som ikke er bra for single kvinner, sier hun med et smil. 

De to søstrene hjelper sine foreldre, som er risbønder. De sender 8000–9000 baht hjem hver måned. Det er Kanjana som står for brorparten av de pengene. Foreldrene passer også på hennes barn.

 

Aldri råd til egen bolig 

Kanjana har utgifter på 1.500 baht pr. måned til nedbetaling av lån på moped og bensin. Bum ikke har råd til egen moped. Penger går også til telefon, klær, husholdningsartikler osv. 

– Hva er fremtidsdrømmen, er det realistisk å få råd til egen bolig?

– Skal vi få egen bolig så blir det nok den dagen vi overtar huset til foreldrene våre, sier Kanjana. 

– Dere tjener henholdsvis 20.000 og 10.000 baht i måneden. Hvor mye trenger dere for å leve et komfortabelt liv, med egen bolig og ingen økonomiske bekymringer?

– Mye mer enn jeg klarer å tjene selv. Jeg har regnet litt på det. Med 40,000–50.000 baht i måneden hadde jeg hatt nok til å betale utgiftene med datteren min, forsørget foreldrene mine, og kjøpt egen bolig, sier Kanjana. 

 

Kan leve for 20.000

Bum legger listen lavere:

– Hadde jeg tjent 20.000 baht i måneden så hadde jeg hatt det bra, for jeg er ikke opptatt av merkevarer etc. Den lønnen er innen rekkevidde, så når jeg er ferdig med studiene skal jeg klare meg bra. 

– Har dere en drøm om å møte en rik og snill mann, og er dere aktive på nettdating mot faranger?

– Jeg er 35 år gammel og har en datter. Det er ikke spesielt attraktivt for rike thaimenn. Men det hender at rike og gifter seg med mindre rike, så det er ikke umulig i Thailand i dag. Jeg har forsøkt å treffe utenlandske menn på nettdating, men det er så mange arabere, indere og pakistanere der så jeg mistet litt interessen. Jeg mener ikke å være rasistisk, det er bare det at jeg foretrekker vestlige menn, selv om jeg er veldig sjenert om noen skulle ønske å møte meg, forklarer Kanjana. 

– Når man er på vårt nivå økonomisk så skal jeg være ærlig og si at stort sett alle har en drøm om å bli rik. Om du hadde hatt min økonomi så hadde du forstått det.

(© Thailands Tidende 7. november 2017)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge