Wiyada (33) synes at aldersforskjellen til sin norske kjæreste på 53 år er passe stor. Wiyada (33) synes at aldersforskjellen til sin norske kjæreste på 53 år er passe stor. Foto: Privat
11. november 2017

«Synger du på kjøkkenet blir du aldri gift»

Skrevet av 

Thaier flest er overtroiske og har en mengde leveregler de følger. Vi har sett på ti av reglene og intervjuet noen thaier i ulike generasjoner om deres forhold til overtro.

 

FAKTA: Ti thailandske overtroer

 

1. Gekkoer lager lyder om natten, men om du hører lyd fra gekkoer om dagen så betyr det at det vil bli en problematisk dag.  

2. Om en øgle kommer inn i huset ditt, så må du snakke pent til den så den bringer deg lykke. 

3. Hvis du hører et menneske roper på deg om natten, ikke svar fordi det kan være et spøkelse. Om du svarer så betyr det at spøkelset tror det er velkomment i huset ditt. 

4. En playboy har krøllete hår, kort nakke og et lite ansikt. 

5. Mennesker som snakker med lys og mørk stemme på en syngende måte er løgnaktige.

6. Babyer som har fødselsmerker har hatt flere liv før. 

[ annonse ]

7. Dersom du klipper håret på en onsdag vil du få mange problemer. 

8. Om du går ut av huset med venstre fot først vil du få en fin dag. 

9. Hvis du soper gulvet om kvelden vil du miste alle pengene du har tjent den dagen. 

10. En singel jente må aldri synge på kjøkkenet, for da vil hun få en gammel mann eller forbli singel hele livet.

(Disse ti reglene er et utvalg av regler som University of the Thai Chamber of Commerce i Bangkok har samlet sammen. Red)

 

Wiyada (33) bor i Pattaya og ler når hun leser listen med overtro. Hun innrømmer at hun bruker mange av disse punktene som leveregler. 

– Jeg tror på nummer 1, 3, 6, 7, 9 og 10, sier Wiyada. Angående overtro nummer 10 sier hun: – Min ekskjæreste var 84 år gammel, og mannen jeg lever sammen med nå er norsk og 53 år gammel. 

– Synger du mye på kjøkkenet?

– Haha... kanskje jeg har sunget for mye på kjøkkenet, selv om jeg synes aldersforskjellen mellom nordmannen min og meg er passe. 

– Har du eksempler på et par andre overtroiske regler du tror på?

– Ja, jeg har ikke på meg sorte klær i bryllup. Det fordi sort er sorgens farge. Noe annet jeg tror på er at rykninger i det venstre øyet betyr lykke, men om det er rykninger i det høyre øyet så er det ikke bra. 

– Har den norske mannen din sagt noe om hva han synes om overtroen din?

– Han er bare snill. Han er min kjæreste og min venn.

 

Lin (19) er fra Chantaburi. Hun forteller at det er stor forskjell på hennes egen overtro og den fra mors og bestemors generasjon.

– Jeg kjenner meg veldig igjen i nummer 5 og 7. Nummer 10 stemmer foreløpig også, siden jeg ikke har kjæreste. Min kjæreste blir nok ikke en gammel mann, over 25 er for gammelt for meg. Grunnen til at jeg er singel er nok fordi jeg har bestemt meg for å studere ferdig før jeg tenker på å få meg kjæreste. Jeg håper det ikke er fordi ingen vil ha meg, haha. 

– Har du eksempler på annen overtro du ofte tenker på? 

– Ja, det går på ting jeg må gjøre. For eksempel må jeg starte mopeden før jeg tar på meg hjelmen... men det burde vel kanskje vært omvendt? Så må jeg huske å klemme mamma og pappa og si at jeg er glad i dem før jeg legger meg,. Det er fordi jeg noen ganger har mareritt om at jeg dør etter at jeg har hatt en krangel med mamma eller pappa, uten at vi ble forsonet. 

– Kjenner du noen utlendinger som har syntes det er rart med slik overtro?

– Ja, en danske som er gift med naboen vår. Han ler og tuller mye med oss om tradisjonen og kulturen vår, blant annet så hender det at han går rundt med en saks og later som om han skal klippe håret vårt på onsdager. 

 

Rung (58) er fra Buriram. Når det gjelder overtro har hun et vidåpent sinn for det. 

– Bare ti overtroer? Jeg har mange flere ting jeg tror på! Men jeg hadde visst glemt noen. Nummer 5 hadde jeg glemt at jeg trodde på. Det blir for mange å huske, men jeg har nok 30-35 forskjellige ting som jeg tror på. 

– Har du opplevd at mange av dem stemmer, og hvor sterk er egentlig troen på dem?

– Ja, det har jeg. Det er nok lett å tenke at om jeg har noen dårlige opplevelser, så er det fordi jeg for eksempel har gått ut av huset med gal fot først. Mange av overtroene gir jo samme «straff», så om man tenker for mye over hvorfor alt skjer i livet så får man fort hodepine. Selv om jeg ikke har opplevd alle, så tror jeg på dem. På samme måte som jeg tror på stor gevinst i lotteriet. 

– Har du opplevd utlendinger som synes overtroen din er rar? 

– Det bor en utlending noen hus bortenfor meg. Han er veldig positiv til kulturen vår, så jeg har aldri hørt han har klaget. Men det er kanskje fordi han er en gammel mann, som viser forståelse og høflighet ovenfor oss thaier som bor her.    

(© Thailands Tidende 11. november 2017)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge