1. desember 2017

Singapore Airlines vinner kåringene

Skrevet av 

Du kan lære mye av kåringer, men stol ikke på kun én av dem. Vi har sjekket fire stykker, og funnet fire selskaper som går igjen. Thai Airways er ikke å finne på noen, men vinner likevel på norske Grand Travel Awards.

 

(se papirutgave eller e-avis for tabeller)

Det er mengder med kåringer som vil være med å bestemme hva som er beste reisemål, flyselskap og flyplass. Hvor pålitelige er disse kåringene? Vår gjennomgang tyder på at de må tas med et par klyper salt. Kåringene har ofte også som hensikt å skape gratis PR for de som står bak.

En kåring av verdens 10 beste flyselskaper, foretatt av nettselskapet Airlineratings.com, ble tidligere i år gjengitt i norsk presse. Vinner ble Air New Zealand med australske Qantas på annen plass. Virgin Australia/Virgin Atlantic havnet på femte plass. Men hvorfor denne overvekt fra den ene verdensdelen?

 

Australske brukere

Nettstedet Airlineratings.com, som både er en nyhetstjeneste og en søkemotor for flybilletter, har sin base i Australia. Og nyhetene de publiserer er sterkt fokusert på flyselskaper som flyr på Australia. Derfor blir det en overvekt av passasjerer med erfaring fra disse selskapene som gjennom sine stemmer avgjør hvem som blir vinner.

[ annonse ]

Selskapet Air New Zealand er i skrivende stund vurdert av 242 reisende mens Qantas er vurdert av 342 reisende. Til sammenligning er SAS bare vurdert av 87 reisende mens Thai Airways er rangert av 101.

 

Tripadvisor mest pålitelig

Nettstedet Tripadvisor bruker sine millioner av medlemmer til å rangere flyselskaper. Deres kåringer er nok blant de mest nøytrale og pålitelige, og kanskje er det derfor flyselskaper som Azul, JetBlue og Alaska Airlines dukker opp blant vinnerne. Azul er et brasiliansk flyselskap og JetBlue er et amerikansk lavprisselskap. 

Thai Airways er vurdert av 5875 reisende hos Tripadvisor, mot altså kun 101 hos Airlineratings.com. Det er nesten 60 ganger så mange. Air New Zealand, som også har kommet inn blant Topp Ti hos Tripadvisor, er der vurdert av 4985 reisende. Tripadvisor er heller ikke noe helt nøytralt selskap, men snarere et nettsted som også skal skape trafikk til 12 andre nettsteder. Flere av disse er byråer som selger flyreiser, hotell, ferieleiligheter og andre tjenester.

 

Den prestisjefylte kåringen

Skytrax Awards deles ut av nettstedet Airlinequality.com under et årlig flystevne i Paris. Dette regnes som den mest prestisjefylte rangeringen. Men ifølge deres nettside har bare 487 reisende vurdert Air New Zealand, som for øvrig ikke havnet blant de ti beste. Selskapet som vinner deres kåring, Qatar, er vurdert av 1122 personer.

Innen flybransjen er vurderinger ferskvare. Fly byttes ut, nye ruter opprettes, interiør i flyene skiftes ut, nye underholdningstilbud og menyer kommer. Russiske Aeroflot, som for bare få år siden var et selskap man valgte i hovedsak på grunn av prisen, er i løpet av få år blitt til et moderne flyselskap med en svært ny flyflåte. Av denne grunn bruker ikke Skytrax de eldre vurderingene.

 

Thai Airways vinner i Norge

I Norge blir årets flyselskap kåret under arrangementet Grand Travel Awards i forbindelse med den store reiselivsmessen i Lillestrøm. I år ble det delt seier mellom Emirates og Thai Airways i klassen for interkontinentale flyvninger. Kanskje ikke uventet da begge selskaper er viktige operatører ut av Norge.

Thai Airways går ikke igjen på noen av de andre kåringene vi har sjekket, men Grand Travel Awards har de vunnet en rekke ganger. De har tydeligvis et uvanlig godt omdømme i den norske befolkningen.

 

Singapore Airlines best

Vi viser i en oversikt resultatene fra fire forskjellige kåringer. Det er ett selskap som går igjen i samtlige kåringer: Singapore Airlines ligger blant de tre første på alle kåringene. Emirates, Eva Air og ANA All Nippon har alle havnet blant de ti beste i tre av kåringene. Det må kunne fastslås at disse fire selskapene er svært populære og får gode skussmål av både passasjerer, medier og andre som påvirker resultatene.

 

Resultatene spriker

Thailands Tidendes konklusjon er at man skal være skeptisk til slike rangeringer. Dette er ikke noen eksakt vitenskap, og metoden er ikke statistisk stueren, fordi det ikke er noe tilfeldig utvalg av de reisende som spørres. I tillegg opplyses det lite om kriteriene for rangeringene. Bruker for eksempel Tripadvisor eldre vurderinger, eller bare nyere? 

Det viktigste med kåringene er nok PR-verdien for de som står bak. Det skaffer annonseinntekter og – for Tripadvisors vedkommende – salg av flybilletter, hoteller, leiligheter, feriereiser og mye annet.

(© Thailands Tidende. Utgave 12/2017 – 1. desember 2017)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge