I Ploys vennekrets er det folk som har tatt livet av hverandre over tapt ansikt. I Ploys vennekrets er det folk som har tatt livet av hverandre over tapt ansikt. Foto: Privat
9. desember 2017

Unngå at thaier taper ansikt

Skrevet av 

Noen ganger sprekker det for sindige thaier, og da er det livsfarlig. Årsaken er ofte tapt ansikt. Her forteller tre thaier og en amerikansk videoblogger om det å tape ansikt, og hva slags oppførsel du skal unngå for å slippe at folk legger deg for hat.

 

Ploy (33) fra Saraburi har kun hatt thailandske kjærester, men det har likevel ikke manglet på opplevelser som kunne forårsaket tapt ansikt

– Det skjer hele tiden på grunn av temperamentet mitt, selv om jeg som oftest klarer å puste ut og beholde roen.

Hun forteller om en gang hun ble grundig lurt på en massasjested i Pattaya:

– Jeg bestilte en time thaimassasje. Prisen ble oppgitt til 200 baht. Etter en time bestemte jeg meg for å ta en time til. Da massasjen var ferdig forlangte kassereren ikke 400 men 500 baht. Jeg hadde kun 500 baht da jeg kom dit, og hadde allerede gitt massøsen 100 baht i tips.

Ploy forteller at hun holdt på å eksplodere av sinne, men klarte å ikke sprekke.

– Jeg dro til minibanken, tok ut penger i øsende regn, og gikk tilbake for å betale de 500 bahtene. Jeg følte meg både rundlurt og dum.

 

[ annonse ]

– Vær forsiktig!

– Hva er ditt tips til vestlige som besøker Thailand angående det å tape ansikt?

– I de fleste tilfeller er folk tilgivende, men i noen tilfeller har jeg mistet venner. Om du kjenner noen med hissig temperament så vær forsiktig, for det kan bli veldig skummelt.

Ploy forteller at i hennes vennekrets var det en mann som drepte en annen mann fordi kjæresten hans ble sett sammen med den andre. Tipset til Ploy er å ikke la noen thaier tape ansikt:

– Lat som om alt er ok. Alle ønsker å ta seg best mulig ut overfor andre, da er det nødvendig med små løgner noen ganger. Det kan dere nok lære av oss. Dere lyver vel dere også for å slippe ubehagelige situasjoner?

 

Tapt ansikt

– Faranger er som detektiver

Buppha (45, bildet) fra Kabinburi har hatt mange forhold med vestlige menn, men er fortsatt singel. Å omgås utenlandske menn har gitt uttrykket «å tape ansikt» e relevans for henne. 

– Det virker som om mange vestlige menn er detektiver. De skal til bunns i hver hendelse som de ikke liker. De sier ikke bare Mai Pen Rai (ikke noe problem), som oss.

Buppha forteller om en hollender hun var sammen med for et par år siden:

– Absolutt alt jeg gjorde skulle sjekkes. Jeg skyldte på trafikken da jeg kom en halvtime for sent til et møte. Da villa han ta en taxi sammen med meg for å sjekke kjøretiden fra min hybel!

Buppha forteller at den egentlige grunnen til forsinkelsen var at hun brukte lang tid på å sminke seg. En tidligere kjæreste hadde ment at hun brukte for mye sminke, ergo ville hun ikke oppgi den egentlige grunnen til forsinkelsen overfor hollenderen.

– En slik liten løgn ville en thailandsk mann godtatt, men så ikke med faranger.

 

– Dere burde forstå!

– Er du lei av vestlige menn på grunn av drama over småting, som du kaller det?

– Jeg har ikke gitt opp ennå, men det er vanskelig å finne en mann som forstår kulturen vår på dette området. Egentlig er det vel dere som burde forstå, og ikke forsøke å forandre oss?

Buppha forteller om en annen episode med en annen vestlig kjæreste. Det gjaldt ulik prising i en dyrepark.

– Han måtte betale 300 baht mens prisen for meg som thai var 100. Han ble helt rasende og kjeftet på damen som solgte billetter. Jeg synes den dag i dag synd på henne. Hun begynte å gråte og sa det ikke var hun som bestemte prisene.

Buppha følte seg ikke bra. Hun fikk spørsmål fra thaier i køen om hvorfor hun ville være sammen med en slik mann.

– Han burde sjekket prisene på forhånd. Om man ikke aksepterer å betale mer enn thaiene, så finn på noe annet å gjøre!

 

Tapt ansikt

Videoblogger skapte «catfight»

Amerikaneren Robert Wagner (50, bildet) lever av å legge ut videoer fra livet sitt i Thailand på YouTube. Kanalen hans heter «20 seconds in Thailand». Hans klaging over betaling på et hotell ga full pott innen «tapt ansikt», både for en thailandsk venninne og en hotellansatt:

– Uttrykket «å tape ansikt» hørte jeg med en gang jeg kom til Bangkok for første gang. Jeg skulle leie meg et rom på et lite hotell som drev med langtidsutleie. En thailandsk venninne hadde sjekket prisene på forhånd.

Wagner forteller at da han ankom tok eieren plutselig åtte tusen baht i depositum. Det hadde ikke vært nevnt noe sted.

– Jeg ble så irritert at jeg hentet venninnen. Hun ble rasende og skjelte ut eieren. Det ble en krangel.

Wagner forteller at begge tapte ansikt på denne krangelen. Enden på visa var at de møttes på halvveien. Wagner fikk tilbake fire tusen baht, men sjekket ut umiddelbart. Det var ikke noe blivende sted med den dårlige stemningen som var blitt skapt. 

 

Håndverkere lyver

Også håndverkere har fått blodet til å koke hos amerikaneren. 

– Jeg spurte en håndverker som jobbet hos meg om prisen på en annen jobb. Det var ikke hans fagområde, men han sa han kunne gjøre jobben, han måtte bare sjekke prisen på materialer.

Wagner forteller at håndverkeren lovet å ta kontakt dagen etter, men han hørte aldri noe.

– Han syntes det var bedre å si at han kunne gjøre jobben enn å innrømme inkompetanse.

 

Tapt ansikt

– Ikke to jenter fra samme bar

Dao (39, bildet) fra Bangkok har vært språklærer for utlendinger i mange år, og gir alltid studentene tips om skikk og bruk på veien.  

– Hvilke råd gir du til folk som lurer på hvordan de skal gjøre livet best mulig for den lokale kjæresten?

– Som regel gir jeg konkrete eksempler. Treffer du en jente i en bar så gå ikke og finn deg en ny jente i samme bar senere. Da blir det konflikt og begge jentene taper ansikt.

Dao sier også at man ikke skal henge seg opp i om folk lyver om noe uvesentlig.

– Si Mai Pen Rai og smil. For alle lyver, små løgner er ofte sunt.

 

Nordmenn og thaier ganske like?

– Undersøkelser viser at nordmenn forteller mange unødvendige løgner hver dag. Er nordmenn og thaier kanskje ganske like, bare at vi bruker forskjellige begreper?

– Det tror jeg stemmer. Å tape ansikt er for dere et rart begrep, men for oss så er det virkelig alvor. Dere har nok noe liknende, men kaller det heller å bevare ryktet og omdømmet sitt.

Dao legger til at ingen vil se ut som en idiot. Mange vestlige sier de heller vil høre sannheten, men hun er ikke så sikker på at det stemmer.

 

Konflikt med buddhismen 

– I kulturen vår skal man ikke kritisere andre eller seg selv, ikke si myndighetene imot, og ikke plage andre med problemene sine. Det blir mange små løgner som må til for å leve opp til dette.

Dao innrømmer at dette bryter med Buddhas lære, som sier at man ikke skal lyve, men at det ikke er vondt ment.

– Det er jo ikke ille ment å ikke ville såre andre, så vestlige som reagerer negativt på små løgner burde tenke seg om. 

 

Stolt folkeslag

– Men er det ikke bedre å si at man helst vil høre sannheten, for å slippe å være usikker?

– Vi thaier er et stolt folkeslag. Vi er opplært til å tro at vi er fantastiske og at landet vårt er verdens beste. Den troen vil vi jo gjerne bevare.

Dao forklarer:

– Å tape ansikt på thai heter Sia Na, eller ødelagt ansikt. Det sier litt om styrken i uttrykket. Det kan sammenlignes med en børskurs. Avsløres det at man ikke snakker sant, eller mister besinnelsen, så synker kursen.

(© Thailands Tidende 9. desember 2017)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge