Det finnes en mengde VPN-tjenester. Vi benyttet ExpressVPN. Her forklarer de hva en VPN-tjeneste er. Det finnes en mengde VPN-tjenester. Vi benyttet ExpressVPN. Her forklarer de hva en VPN-tjeneste er.
1. januar 2018

Billigere fly og hotell med VPN

Skrevet av 

På internett er det vanlig at prisene varierer avhengig av hvor du befinner deg. Det gjelder for ting som hotellbestillinger og ikke minst flypriser. Du kan for eksempel spare penger på å late som om du er i Norge når du bestiller en flybillett hjem fra Bangkok.

 

Vi har testet ut kjøp av flybilletter ved ulik IP-adresse. Det er denne adressen datasystemer bruker for å finne ut hvor du oppholder deg. Via programmet ExpressVPN søkte vi fra henholdsvis en norsk og en thailandsk IP-adresse på flypriser tur/retur Bangkok–Oslo. Søkene skjedde med bare få minutters mellomrom, likevel fikk vi en billett med Aeroflot hele 2700 baht rimeligere fra Norge enn da vi latet som vi var i Thailand. Det var en forskjell på elleve prosent, og viser at pengene man bruker på en investering i en VPN-tjeneste fort kan tjenes inn igjen.

Vi testet ut mange forskjellige datoer, og i de aller fleste tilfellene var det rimeligere å kjøpe en flybillett fra Bangkok når man befinner seg i Norge enn når man er i Thailand.

Det samme fenomenet finner man i hotellbransjen. Blant annet har Aftenposten tidligere dokumentert betydelige forskjeller på pris på hotellrom avhengig av hvor du bestiller fra.

 

Test ut gratis

Skal du ut å reise kan du skaffe deg gratis bruk av VPN-konto i en kort periode ved å sjekke ulike leverandører på nettet. Hvis du reiser ofte kan du betale for et abonnement på en VPN-tjeneste, og tjene inn kostnaden ganske raskt. De fleste leverandører gir deg tilgang til servere i en lang rekke land, så da er det bare å velge og vrake hvor du vil at resten av verden skal tro du befinner deg. Da kan du sjekke flypriser på for eksempel Momondo eller Expedia, og «lure» deg til markedets beste priser – hvis du har litt tid til rådighet.

 

[ annonse ]

Mange valgmuligheter

VPN-konto opprettet vi på nettstedet ExpressVPN, som tilbyr oppkobling via hele 148 servere i 94 land. Dette er ikke den rimeligste VPN-tjenesten som finnes, men vi likte den gode valgmuligheten. En anmeldelse i PC Magazine skryter også av valgmuligheten, men mener at tjenesten er i dyreste laget og har for få avanserte tilleggstjenester. De anbefaler NordVPN.

VPN-kontoen kostet USD 12,95 om man kun vil ha tjenesten i en måned. Ved 12 måneders abonnement er prisen USD 8,32 per måned. Hvis du angrer på kjøpet innen 30 dager får du pengene igjen.

Hvis du reiser en håndfull turer i året kan kostnaden være spart inn. I tillegg kan du altså bruke den til mye annet, og også spare penger når du bestiller hoteller, leiebil, ferieleiligheter og om du kjøper varer fra internettbutikker.

 

EU vil stoppe «lureriet»

EU-kommisjonen og EUs forbrukermyndighet «Forbruker Europa» gjennomførte i fjor hver sin undersøkelse som viste at prisdiskriminering basert på hvor kunden befinner seg er svært omfattende. Av 10.500 nettbutikker i 28 EU-land diskriminerte hele 6000 på denne måten. Det gjaldt butikker som solgte alt fra klær, kosmetikk, elektronikk og bøker til hoteller og flybilletter. Det diskrimineres også på nasjonalitet. Noen blokkerte kunder, andre ga kunder i en rekke EU-land høyere priser enn andre. Hver tredje side som solgte hotellrom diskriminerte kunder basert på IP-adresse.

EU arbeider nå med regler som skal forby slik prisdiskriminering basert på nasjonalitet og bosted. Det vil uansett ikke forhindre at denne teknikken blir brukt utenfor EU, for eksempel i Thailand.

 

IP-adresse gir rettigheter

En vurdering du bør gjøre når du kjøper billetter via VPN er eventuelle rettigheter du måtte tape. Som borger i EU/EØS har du god beskyttelse og mange rettigheter som passasjer. Hvis du bestiller en billett med thailandsk IP-adresse må du regne med at billetten fremkommer som kjøpt i Thailand – selv om du faktisk sitter i Norge – og da gjelder ikke de gode EU-reglene.

------------------------

 

FAKTA: Dette er VPN

* Et virtuelt privat datanettverk (Virtual Private Network – VPN) gjør at all datatrafikken din krypteres før den forlater din pc/mobil.

* Nyttig i mange henseender, f.eks. når man benytter seg av wifi på restauranter el.l. hvor det er lett for andre å spionere på deg.

* Kan brukes til å se på innhold på nettet som er stedsbestemt, f.eks.  tv-kanaler som NRK, eller websider som er sensurert der du bor.

(© Thailands Tidende. Utgave 1/2018 – 1. januar 2018)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge