David Frohlich, slangefanger. David Frohlich, slangefanger. Foto: Privat
1. januar 2018

Dette bør du vite om slanger

Skrevet av 

En tysk tenåring har dukket opp som en av de fremste eksperter på slanger i Thailand. Hvis du bor i Hua Hin-området kommer han hjem til deg og fanger slanger gratis. På nettet viser han videoer hvor han fanger slanger, og gir råd til alle som spør.

 

Fakta: Gode råd om slanger

* Slangene er mye mer redde for oss enn vi er for dem. Lær deg hvordan de oppfører seg, så er ikke risikoen spesielt stor for å bli bitt.

* Vær forsiktig med store og lange slanger, fordi de kan hugge etter deg på lang avstand.

* Vær forsiktig med arter som er veldig selvbeskyttende, som kobraer og vipers.

* Det er en myte at grønne slanger ikke er giftige, men de man treffer på dagtid er som regel ufarlige.

* Hvis du har en stor slange i hjemmet så ikke forsøk å fange den selv. Det ser enkelt ut på video, men du må vite hva du holder på med.

* Oppsøk lege med en gang etter at du er blitt bitt, med mindre du er hundre prosent sikker på at slangen er ugiftig. Forsøk å få tatt bilde av slangen som bet deg, til hjelp for legens diagnose.

* Vær også varsom når det gjelder en del farlige edderkopper, skorpioner og skolopendere.

[ annonse ]

 

David Frohlich (19) har tyske foreldre, men ble født i USA og vokste opp i Sør-Afrika. På tross av sin beskjedne alder er han slangeekspert, og blir tilkalt av både thaier og utlendinger som oppdager at de har fått besøk av giftige krypdyr. 

– Jeg har alltid elsket dyr. Da vi flyttet til Sør-Afrika ble mor bitt av en slange. Den hendelsen gjorde at jeg ble interessert i slanger, sier Frohlich, som startet å lese alt han kom over av litteratur om dyrene.

– Etter å ha lest mye begynte jeg å gå i skogen for å prøve å fange dem. Etterhvert ble jeg dyktig på å finne dem og håndtere dem, forteller David, som lever av å jobbe via internett. 

– Hvordan ble du mannen å kontakte for de som har slangebesøk i hjemmet i Hua Hin?

– Da jeg flyttet til Thailand oppdaget jeg at mange mennesker har problemer med slangebesøk i huset og hagen sin. Jeg tenkte at det kunne være en god idé å tilby mine tjenester til de lokale, samt å redde slanger fra å bli drept.

Når thaier fanger slanger blir de ofte spist eller solgt. David på sin side slipper dem fri i naturen.

 

SE DAVIDS VIDEO: Northern Thai King Cobra handling

 

Overdreven slangefrykt

Han mener slangefrykten hos folk er overdrevet, selv om man må  ha solide kunnskaper for å håndtere dem. 

– Jeg frykter ikke slanger, ikke i det hele tatt. Det er ikke noe å være redd for, men først må man lære seg hvordan de oppfører seg. Slangene er mye mer redde for oss enn vi er for dem, forteller David.

– I videoene mine ser det enkelt ut å fange dem og leke med dem. Man må imidlertid være veldig våken og følge med på bevegelsene, så man kan forutse dens neste bevegelse, som gjerne kan være at den hugger etter deg.

 

Lange slanger farligst

– Hvordan bør man opptre om man møter en slange?

– Vær veldig forsiktig, spesielt om du ikke vet hvilken art det dreier seg om og om den er giftig. Mest forsiktig bør man være i kontakt med store og lange slanger, fordi de kan hugge etter folk på større avstand. Vær også forsiktig med arter som er veldig selvbeskyttende og redde.

Davis forteller at den type slanger vil forsøke å hugge om de føler seg det minste truet. Som eksempler nevner han kobraer og vipers.

Om man søker på nett etter hvilke slanger som er ufarlige, så er det generelle rådet at grønne slanger ikke er farlige. David er ikke helt enig. 

– Thailand har mange arter av grønne slanger som er giftige, men de er som oftest aktive om natten. De grønne slangene som er aktive om dagen er som regel ufarlige. 

 

Kommer hjem til folk

Den unge mannen er meget aktiv på nettet. Han driver grupper med navnet «Snakes of...» for Hua Hin, Chiang Mai, Bangkok, Pattaya og Phuket. 

– I de gruppene kan folk legge ut bilder av slanger de ser, så svarer jeg så raskt jeg kan med hvilken art det er og hva man bør gjøre. Når noen i mitt nærområde har slanger i hus eller hage kommer jeg og hjelper dem uten kostnad, og setter fri slangene i naturen. På god avstand fra huset... 

– Hvilke andre dyrearter skal vi være spesielt forsiktige med i Thailand?

– Man bør være varsom når det gjelder noen farlige edderkopper, skorpioner og skolopendere.

 

Fange selv?

– Finnes det noen enkle råd om hvordan fange slange i hjemmet selv på en trygg måte?

– Om du har en stor slange i hjemmet så anbefaler jeg ikke å forsøke å fange den, selv om det ser enkelt ut i videoer. Du skal virkelig vite hva du holder på med.

David forteller at om du drar en slange etter halen, noe som ser udramatisk ut på video, så kan slangen enkelt snu seg rundt og bite deg om du ikke kjenner bevegelsesmønsteret godt nok. Det beste er å varsle profesjonelle slangefangere. 

 

Oppsøk lege!

Selv har han blitt bitt bare en gang, av en Macrops Pit Viper. David måtte tilbringe noen dager på sykehuset. Han mener det ikke var dramatisk, og kun en følge av egen uoppmerksomhet. 

– Bør man oppsøke lege uansett hva man blir bitt av?

– Med mindre du er hundre prosent sikker på at det ikke er en giftig art, så må du oppsøke lege så raskt som mulig. Forsøk også å få tatt et bilde av det som bet deg, så legen med sikkerhet vet hvilken behandling du trenger, råder David, som har en thailandsk kjæreste som også elsker slanger, og støtte ham fullt ut. 

 

Liker ikke virale videoer

David liker ikke de virale videoene som går sin seiersgang på Facebook, hvor en voksen personer filmer små barn som fanger slanger på rismarkene. 

– De videoene synes jeg er veldig dumme. De er iscenesatte for å få mange klikk og stor oppmerksomhet. Måten de fanger slangene på er i tillegg skadelige, og hører ikke hjemme som underholdning for seerne.

(© Thailands Tidende. Utgave 1/2018 – 1. januar 2018)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge