1. januar 2018

De billigste thailandsturene fås i Oslo

Skrevet av 

Oslo har seilt opp som rimeligste utreisepunkt for thailandsturer. Det skyldes at medbrakt laks gjør rutene profitable og at Emirates og Qatar konkurrerer hardt i Norge. Stockholm har rimeligst snittpris, men det er i Oslo du finner de beste røverkjøpene.

 

(Se papiravis/e-avis for tabeller. red. anm.)

Thailands Tidende har satt sammen en oversikt over hva flybilletter til Bangkok koster fra tolv forskjellige europeiske byer. Oversikten gjelder spesifikke datoer, men trenden bekreftes via søk vi har gjort de siste månedene: Oslo er faktisk billigst!

London var i mange år stedet backpackers dro for å skaffe seg billige billetter ut i verden. Flyselskaper med ledige seter brukte reisebyråer kalt «bucket shops» til å selge billige flybilletter. Men etter som internett har blitt det foretrukne sted å kjøpe flybilletter er de fleste bucket shops nå historie.

Det selges fortsatt en del sterkt rabatterte billetter, men det er viktig for flyselskapene at disse ikke blir solgt til reisende som ellers ville betalt en bedre pris. Bangkok er en populær destinasjon, og det er derfor få byråer som dumper billetter dit.

 

Oslo billigst

[ annonse ]

I vår oversikt over billettpriser fra to norske og ti europeiske flyplasser har Oslo de rimeligste billettene på det valgte tidspunktet. Stockholm har en litt lavere gjennomsnittspris, men billigste billett fra Oslo var 4113 kroner (Qatar) mot 4353 kroner (Cathay ) fra Stockholm.

To av selskapene –  Qatar og Emirates – har sine rimeligste priser fra Oslo, mens fire selskaper har Stockholm som sitt rimeligste utreisepunkt. I snittpris var det bare 138 kroner som skilte Oslo og Stockholm.

Dette var en undersøkelse på et gitt tidspunkt. Det kan være dager det fra andre byer er like billige eller billigere å reise, men en mengde søk over flere måneder har ikke gitt oss et eneste eksempel.

 

Bergen dyrest

Bergen er den dyreste av samtlige byer i oversikten. Gjennomsnittlig pris på billetter til Bangkok er 7416 kroner, mot 5953 kroner fra Oslo. Billigste billett fra Bergen er 5568 kroner mens den er 4113 kroner fra Oslo. Man kan derfor spare penger på først å kjøpe en billett tur/retur Bergen–Oslo, men det innebærer ekstra arbeid og risiko for å miste forbindelsen.

Kun Bergen var tatt med av andre norske byer i denne undersøkelsen, men vi har tidligere dokumentert at det er dyrt å fly til Thailand fra en mengde norske byer – med unntak av Oslo. Samme fenomen har man i Sverige. Det er dyrt å fly fra Gøteborg.

Det kan være lurt for de som bor langt fra Oslo å fly separat til Oslo, men må sikre seg med god tid til flybytte og en reiseforsikring som dekker innhenting av reiserute.

 

Laksen gir lave priser

Emirates og Qatar konkurrerer knallhardt om passasjerer fra Oslo. Passasjerer er bare en del av inntektene på disse flyrutene. Norske lakseeksportører fyller i tillegg lasterommene med store mengder kjølt laks. Slik last gjør at billettprisene kan settes lavere uten at selskapet går med tap.

Det sendes også store mengder laks ut i verden fra andre europeiske flyplasser, men mye av dette går med egne cargofly. Da blir ikke slik last like viktig for lønnsomheten som den er for Emirates og Qatars flyvninger fra Oslo.

 

Dyrt i hjemlandet

Det er mange forhold som avgjør billettprisen. Normalt vil et flyselskap ikke være spesielt rimelig i sitt hjemland. Selskaper som Lufthansa, British Airways og KLM  tar gjerne litt ekstra betalt for flyvninger fra sine hjemland. Årsaken er at de i hjemmemarkedet har svært mange reisende som er medlemmer i deres fordelsprogrammer, og som derfor er villige til å betale litt ekstra for å samle poenger. At det ofte er en arbeidsgiver som betaler for gildet er en annen sak.

Et godt eksempel på dette er at en reise med KLM fra Brussel til Bangkok koster ca. 400 kroner mindre enn en reise direkte fra Amsterdam til Bangkok, selv om reisen fra Brussel er lenger, siden den starter med mellomlanding i Amsterdam.

I tillegg møter KLM sterk konkurranse fra Etihad i Brussel, så de er nødt til å ha konkurransedyktige priser.

 

Direkteflyvninger alltid dyrest

Det må i tillegg nevnes at selskaper som British Airways, KLM, Air France og Swiss Airways flyr direkte til Bangkok. Ved å fly med dem blir det en mellomlanding mindre enn det som ellers er normalt. Kombinasjonen av poeng i fordelsprogrammer og bekvemmeligheten ved å slippe flybytter gjør at mange betaler litt mer for denne løsningen. 

 

Norwegian ikke rimeligst

Norwegian er et såkalt lavprisselskap, men de er normalt langt fra det rimeligste tilbudet. Det skyldes at de har direkte flyvninger, og at mange nordmenn foretrekker å reise med et norsk selskap. Forskjellen mellom ordinære flyselskaper og lavprisselskaper viskes uansett stadig mer ut.

Oversikten vi har laget viser at Stockholm i snittpris er billigst, fulgt av Oslo, deretter London, Helsinki, Brussel, Amsterdam, Paris, Gøteborg, Frankfurt, København og med Berlin som nest dyrest, mens Bergen er desidert dyrest. 

At Oslo og Stockholm er atskillige lavere priset enn København skyldes nok i første rekke at København har sakket akterut i det å skaffe seg nye forbindelser, mens antallet flyvninger og antall selskaper har økt fra Oslo og Stockholm.

(© Thailands Tidende. Utgave 1/2018 – 1. januar 2018)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge