Orakelet svarer: Ta med mat til Thailand? Foto: Pixabay (katyveldhorst)
1. februar 2018

Orakelet svarer: Ta med mat til Thailand?

Skrevet av 

Da vi ankom flyplassen i Bangkok rett etter nyttår så vi oppslag om innførsel av mat. Det ble også nevnt på flyet, som var fra Thai Airways. Jeg har ikke sett eller hørt dette før. Vi var nedover sist for 2,5 måned siden, den gang med Norwegian. Hva er lov å innføre av mat til eget bruk, som laks, ost og spekemat?

Hilsen ML

 

Svar: Lovverket håndheves ikke

Vi har lett og lett, men finner ikke noe tegn på at det er innført noen nye regler dette året. Det kan imidlertid ha blitt ny fokus på regelverket, som faktisk forbyr å ta med seg mat til Thailand, selv om det i praksis kryr av reisende som har med seg mat i bagasjen, og de bare blir vinket videre av tollere.

 

La oss ta loven først. Tollvesenet opplyser at det ikke kan tas med mat inn i landet med mindre man har en skriftlig godkjenning fra «Food and Drugs Administration». På deres webside står det lite spesifikt, men det går an å ta kontakt direkte for å få godkjenning.

Hos IATA (International Air Transport Association) opplyses det at det er forbudt å ta med kjøtt til Thailand fra land som har sykdommer som munn- og klovsyke, deriblant alle EU-land (og vi får anta, også EØS-land).

 

[ annonse ]

Men reisende og fastboende utlendinger i Thailand har i alle år tatt med seg matvarer i kofferten, og vi har ennå ikke funnet eksempler på at noen er blitt bøtelagt for dette. I et par tilfeller vi har lest om er matvarer beslaglagt.

På forumet Thaivisa fortelles det at fastboende her tar med seg både 15 og 20 kilo matvarer hver gang de har vært hjemme. Det dreier seg mest om kjøtt og ost. 

 

På Norsk Thailand Forum på Facebook var det nylig en diskusjon om å ta med pinnekjøtt i bagasjen. Folks erfaringer var at så lenge det var et normalt butikkprodukt i vakuumpakning så hadde ikke tollerne noe problem med dette. De fleste gikk på grønt. De få som hadde blitt stoppet rapporterte ikke om noen problemer.

En nordmann skrev at han i sommer hadde blitt stoppet med 20 kg fisk og kjøtt. Tollerne hadde bare ledd og sagt «farang mat» og ønsket ham god tur videre.

 

Rapporter vi leser forteller at tollerne ikke bryr seg om ordinære matvarer, de er ute etter sprit, tobakk og narkotika. Import av sistnevnte kan medføre dødsstraff, så der skal man ta alle forholdsregler. Når det gjelder sprit kan man ta med inntil en liter, mens grensen for tobakk er 200 sigaretter eller 250 gram tobakk. For øvrig er det forbudt å innføre pornografi til Thailand.

Det står videre i regelverket at man kan bringe med seg personlig eiendeler for inntil 20.000 baht. Denne regelen er tydeligvis en av reglene som ikke er håndhevet.

(© Thailands Tidende. Utgave 1/2018 – 1. februar 2018)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge