10. februar 2018

Musikanter uønsket på Jomtien Beach

Skrevet av 

Musiker og tidligere NRK-medarbeider Arthur Sandberg er primus motor for en gjeng som i ti år har underholdt på Jomtien Beach et par ganger i uka i høysesongen. Men nå spørs det om det blir noe mer. De har fått besøk av City Hall, som ikke vil ha noe av gatemusikk, selv om politiet på Jomtien faktisk er positivt innstilt. City Hall bekrefter forbudet overfor Thailands Tidende.

 

– Er det ønskelig at gatelivet i Jomtien og Pattaya dør hen, spør Sandberg, som er hovedvokalisten i gruppa. Da vi var innom Jomtien Beach en sen ettermiddag var det godt med tilhørere og til og med et par som brukte gangvegen som dansegulv.

Inntil for et par år siden opptrådd de ved Soi 7, men nå har de flyttet til området rett syd for politiboksen der hovedveien fra Pattaya kommer ned til Jomtien Beach. Gjengen var tilstede på torsdag for å test ut forholdene etter forbudet. Noen små forsterkerne de pleier å bruke var lagt igjen hjemme. Arthur Sandberg sier om møtet med myndighetene:

– Torsdag var vi seks musikere som møttes. Det kom en kar fra City Hall, som vi valgte å overse, helt til han dro igjen etter å ha tatt bilder fra alle vinkler.

Han fortsetter: – De som var der forrige søndag, og som opptrådte svært bryskt og uvennlig, oppga verken navn eller avdeling. Men de hadde haugevis av vinkler og stjerner.

Uansett forbud satser gjengen på å opptre igjen i morgen. De starter kl. 17 og holder på et par timer. Med mindre de blir bortvist.

 

[ annonse ]

Politiet sier OK

Det spesielle med saken er at politiet, som holder til i politiboksen rett ved siden av, ikke har noen problemer med musikken. De har imidlertid i det siste begynt å påpeke at musikantene må legge igjen forsterkerne hjemme.

For Sandberg er dette en merkelig løsning:

– Det gjør at de fine solopartier i musikken forsvinner når vi ikke kan ha våre bittesmå forsterkere, på 5–10 watt, til hjelp for soloinstrumentene.

 

Rådhuset bekrefter

Thailands Tidende tok turen til City Hall på North Pattaya Road, og kontaktet kontoret til rådmannen (Engelsk: Permanent Secretary, Thai: สำนักปลัดเมืองพัทยา). 

Der fikk vi snakke med en kommunikasjonsmedarbeider som arbeidet i informasjonsskranken. Hun svarte villig på våre spørsmål:

– Er dette et nytt forbud?

– Dette er ikke noe nytt forbud, men det kan ha blitt mer fokus på dette i det siste.

– Gatemusikanter får opptre i mange land, hvorfor ikke Thailand?

– Vi lar gjerne folk få opptre sporadisk eller under festivaler og andre spesielle anledninger, men vi tillater ikke at folk opptrer fast på offentlige steder. 

– Så to ganger i uka er ikke greit?

– Det stemmer.

– Det er ofte man ser at ungdommer parkerer sine biler på Jomtien Beach og spiller høy musikk hele natta, er det greit, da?

– Nei, det er heller ikke lov, og det blir slått ned på.

Musikk Jomtien Beach

 

Dro med tolk

Sandberg har også vært i kontakt med rådhuset, nærmere bestemt avdelingen i Jomtien. Han sier:

– Sist mandag dro vi, med thailandsk tolk, til kontoret som ligger i Jomtien, og hun snakket med sjefen. Denne personen sa at all sang og musikk på offentlige steder i Pattaya/Jomtien var forbudt. På spørsmål om hvilke regler som tilsa dette, var svaret at «vi har regler som alle skal følge», uten at han ville begrunne dette nærmere.

 

Bareiere protestert

Sandberg tror han vet årsaken til problemene:

– Det var angivelig en bareier som så seg lei på at turistene ikke kom til ham, og heller oppsøkte butikker som 7-Eleven for å kjøpe seg noen øl eller andre varer som bli fortært på gateplan. Dette skjer jo uavhengig av musikken, men det ser ut til at City Hall tror hva som helst som blir fortalt dem.

 

Gammelpop

Det er folk fra mange land blant musikantene, da vi var innom var det folk fra USA, Nederland og Filippinene, i tillegg til norske Sandberg.

– Er det noen andre nordmenn som har vært med på dette?

– Det har også tidligere vært nordmenn som har deltatt i disse fremførelsene på gateplan, bl.a. en kar på trommer, og en som spilte bass. Begge har meldt avbud ettersom innstrammingen av aktiviteten har skjedd. 

Om musikken sier Sandberg:

– Musikken vi spiller hører vel inn under «gammelpop» og evergreens fra hele verden. Men siden vi som regel er musikere fra mange land – vi har vært opptil åtte nasjonaliteter representert samtidig – blir det jo også en del svisker fra forskjellige lands musikk. Sist søndag var det vel til tider opptil hundre mennesker samtidig som sto/satt og hørte på oss. 

Sandberg avslutter: – Jeg er veldig redd for at dette er siste året hvor vi stiller opp for å glede andre. 

(© Thailands Tidende 10. februar 2018)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge