[ annonse ]
NYTT LIV: Holst tigger nå på Kanariøyene. Han pendler dit fra livet i Gambia med konen Yima. NYTT LIV: Holst tigger nå på Kanariøyene. Han pendler dit fra livet i Gambia med konen Yima. Foto: Privat
1. mars 2018

– Aldri mer til Thailand

Skrevet av 
[ annonse ]

Media i Thailand kaller ham fortsatt «den mest forhatte tysker i Thailand». Benjamin Holst tigger nå på Kanariøyene, og skal aldri tilbake til Asia. – Pressen lot meg aldri i fred, sier han til Thailands Tidende.

 

Benjamin Holst (32) omtales i stadig nye artikler i media. Inntil for tre år siden levde han som tigger i Thailand – med et enormt oppsvulmet ben grunnet elefantsyke som kjennetegn. 

– Nå som jeg bor i Gambia innser jeg at jeg egentlig aldri var lykkelig i Asia, ikke minst på grunn av at pressen aldri lot meg være i fred. De ville oppspore meg, rapportere om hvor jeg befant meg, og om jeg fortsatt levde av å tigge. Etter den siste deportasjonen bestemte jeg meg for at jeg aldri skulle tilbake til Asia.

(Engelsk versjon av artikkelen: "Thailand—never again")

 

Stadig nye artikler

Historiene om Flensburg-mannen har vært mange, og det skrives stadig nye artikler om ham, som alle har én ting til felles, ifølge Holst: Ingen intervjuer ham, men baserer artiklene på rykter og opplysninger hentet fra Holsts Facebook-profil.

Vi har imidlertid vært i kontakt med ham, og her forteller han om arbeidsdagene som tigger, rykter og usannheter fra tiden i Thailand, og forholdet til Gambia – det nye hjemlandet som har slukket asiafeberen hans.

 

[ annonser ]

Tigger på Kanariøyene

Holst har nettopp landet i Gambia, etter å ha vært på jobb som tigger på Kanariøyene.   

– Hvordan går det med deg? 

– Når jeg er her i Banjul i Gambia så er livet godt. Nå har jeg det veldig fint med min gambiske kone Yima og familien. Her kan jeg ikke tigge, så det blir stadige turer til Kanariøyene, som jeg kaller mitt andre hjem. Givergleden er veldig stor der. 

Benjamin Holst

GJENKJENT: Mange kjenner igjen Holst og vil ta bilde eller berøre benet hans. (Foto: Privat)

 

– Løgn og rykter

Holst fikk mye kritikk i Thailand, ikke minst for en spesiell sak: Mediene rapporterte at ubemidlede thaier i Bangkok hadde samlet inn 50.000 baht til flyreise hjem for ham, men at han isteden dro til Pattaya, hvor han brukte pengene på festing og prostituerte.

– Mediene har skrevet mange løgnhistorier om meg, basert på rykter. Mitt motto er at folk får si hva de vil, det er uansett ikke noe jeg får gjort med det. Historiene som ble skrevet om meg var basert på bilder jeg la ut på Facebook, og var sterkt overdrevne. Disse historiene har også ført til at jeg har fått problemer i andre asiatiske land jeg reiste til, etter å ha blitt deportert fra Thailand. 

 

– Lever bare én gang

– Hvordan endte en tysker med din sykdom opp i Thailand? 

– Kort fortalt, jeg giftet meg med en kvinne jeg møtte gjennom et dataspill. Vi hadde mye til felles, og vi hadde begge vårt «handicap». Hun veide 40 kilo for mye, jeg hadde benet mitt. Vi hadde det fint sammen. Så gikk hun ned 40 kilo i vekt, fant en ny mann, og skilsmissen var et faktum. 

Holst flyttet etter dette hjem på gutterommet hos foreldrene. Han beskriver dette som en trist hverdag uten jobb, kjæreste og med et problematisk ben. Han la derfor en slagplan: 

– Jeg tenkte at jeg lever jo bare én gang, så hvorfor bo hos foreldrene mine og ha et miserabelt liv. Troen på kjærlighet med en tysk kvinne hadde jeg mistet, jeg var overbevist om at tyske kvinner bare ville ha fremgangsrike menn med penger, og ikke minst med to normale ben. 

 

Åpenbaring i Bangkok

Holst solgte alle møblene han hadde kjøpt da han var gift, og bestilte flybillett til Thailand. Pengene varte ikke lenge. 

– Det tok en uke, da var alle pengene brukt opp. Så fikk jeg en idé, en slags åpenbaring. Jeg fant et krus i søppelkassen utenfor en McDonald’s restaurant og satte meg ned for å tigge. Den første dagen fikk jeg inn 2.000 baht, som var nok til hotellrom, mat og en tur på bar. 

 

Ble deportert

Planen var å finne en kone, så han fortsatte med den innbringende tiggingen. Men etter lengre tids suksess fikk han problemer:

– Jeg hadde visum for én måned, og dagen etter at visumet hadde utløpt ble jeg arrestert av politiet, siden jeg var en mye omtalt mann i mediene. De deporterte meg til Tyskland, men der var det ikke mulig å tjene nok penger til et godt liv på tigging. Da jeg hadde fått inn noe penger reiste jeg til Kanariøyene. 

Ikke mindre enn elleve land har deportert, svartelistet eller erklært ham uønsket. 

 

Tiggetriks

– Hvordan er det å leve av å tigge, du har vel blitt en ekspert som kan noen triks? 

– Det er slitsomt, for jeg lever samtidig som uteligger. Men det er en fordel på den måten at folk får mer empati for meg når de ser at jeg sover på gaten. Det er mulig å få inn 200–300 euro pr. dag i Las Palmas, om man tigger på de rette stedene. Utenfor en Apple-butikk er et eksempel på et bra sted, der er folk gavmilde. Tyskere gir minst og japanere mest. Det kommer også en del folk som vil ta på benet mitt, det synes jeg er hyggelig, forteller Holst. 

– Kanariøyene er et bra sted å tigge, for det er mange snille turister der. Det er heller ingen ulempe at de opplever at jeg er strandet der, det øker bare inntektene mine. Bydeler med dyre butikker er absolutt de beste stedene å tigge. 

 

Stadig gjenkjent

– Blir du stadig gjenkjent, og hvordan reagerer folk på å se deg etter alt det negative som har vært publisert om deg? 

– Ja, det er stadig folk som kjenner meg igjen. De sier de har lest om meg i aviser, sett meg på TV, eller kjenner meg igjen fra Facebook. Men folk er snille, og nå som jeg er familiemann så liker mange å støtte meg på grunn av det. 

– Min sykdom kan ikke kureres, men den kan holdes under kontroll med massasje og spesielle strømper. Nå har benet 14 liter væske, og mengden har økt kraftig de siste årene. Jeg prøver å gjøre det beste ut av det, noe alternativ har jeg ikke. Tigging er min eneste inntekt.

 

Får ikke sosialstøtte

Tyskland vil han ha minst mulig med å gjøre. Holst har konvertert til islam og tatt navnet Benjamin Mohamed Drammeh, selv om han bruker sitt gamle navn offisielt. Han svarer kontant på spørsmålet om hvorfor han ikke søker om sosialstønad fra fedrelandet.  – Jeg forstår spørsmålet ditt, siden du er fra Norge. Dere er kjente for gode velferdsordninger, det er noe helt annet i Tyskland. Men jeg håper en dag at jeg kan få økonomisk støtte så jeg kan bo i Gambia, uten å måtte reise til Europa for å tigge på gaten. Får jeg ikke det, så vil jeg finne på noe her nede som vi kan leve av.

--------------------------

 

FAKTA: Elefantsyke

Sykdommen som heter elefantsyke eller elefantiasis fikk Benjamin Holst da han som barn var i svømmehallen. Han skadet den ene foten under lek, lymfevæske samlet seg og han fikk en infeksjon. Holst vet ikke årsaken til at benet svulmet opp, elefantsyke kan i følge medisinske nettsider være medfødt, være forårsaket av myggstikk eller kreft. Små parasittiske ormer beveger seg i benet.

(© Thailands Tidende. Utgave 3/2018 – 1. mars 2018)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)