29. februar 2012

Stor import av norske varer

Skrevet av 

Importen av norske varer til Thailand økte med 16,9 prosent i fjor og passerte 10 milliarder baht. Samtidig falt eksportverdien av thailandske varer til Norge noe, viser ny statistikk fra det thailandske tollvesenet.

Årsaken til den kraftige økningen i import fra Norge er å finne i flere produktgrupper, men desidert størst var økningen for gjødsel. Yara er enerådende som eksportør fra Norge, og importen økte fra 4,29 milliarder baht i 2010 til 5,11 milliarder baht i 2011. Gjødsel er sammen med sjømat de to produktene som dominerer importen fra Norge. Gjødsel sto for 47,7 prosent av importen og sjømat sto for 29,6 prosent. Den tredje største varegruppen er tremasse eller masse av andre cellulosefibermaterialer. Denne produktgruppen utgjorde 5,9 prosent av totalen, nærmere bestemt 630,5 millioner baht.

 

Flommen rammet eksporten

Thailandsk eksport til Norge endte på 5,55 milliarder baht i fjor, svakt ned fra 5,58 milliarder baht i 2010. Thailandsk eksport til Norge viser en økning for mange produktgruppe, men eksporten av kjøretøyer fra Thailand gikk ned, fra 1,15 milliarder baht til 0,71 milliarder. I følge thailandsk tollvesen er det kjøretøyer for transport av gods som eksporteres. I 2010 var denne eksporten oppe i hele 2008 enheter. Det gir en enhetspris på 572.000 baht, hvilket kan tyde på at det er lette varebiler som eksporteres til Norge. Eksporten av kjøretøyer falt dramatisk i oktober og november, noe som tyder på at eksporten ble rammet av flomkatastrofen. Fallet i eksportverdi skyldes derfor neppe minkende interesse for thaiproduserte kjøretøyer, men heller manglende leveringsevne.

 

Reker ned - foredlet fisk opp

Thailandsk eksport av fryste reker og fisk har også falt kraftig. I verdi falt eksporten av denne produktgruppen fra 392 millioner baht til 162 millioner baht. Flomkatastrofen er i bare liten grad skyld i dette fallet. Hovedårsaken er i første rekke økt konkurranse fra andre produsent land som Vietnam, Bangladesh og India. Samtidig er det en økning på nesten 150 millioner baht for foredlet fisk. Dette er i første rekke fisk fra Findus’ fabrikk i Thailand. Den foredler laks og torsk som re-eksporteres til hele verden. Men hovedmarkedet for disse produktene er skandinaviske land.

AV: TERJE ENGØ

(Thailands Tidende utgave 3/2012 - 1. mars 2012)

Sist redigert 1. mars 2012 - 06:27
[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Bang Sarey Nordic Resort
( / Hus til leie)

Bang Sarey Nordic Resort

2-roms Pratamnak Soi 4
( / Leilighet til leie)

2-roms Pratamnak Soi 4

View Talay 5c
( / Leilighet selges)

View Talay 5c

Thailand i Norge