1. mars 2012

Kritikk av NAVs uvillighet til å bruke e-post

Skrevet av 

Både Datatilsynet, Posten og IKT-Norge kritiserer NAVs uvillighet til å bruke e-post. Danmark er kommet mye lengre.

NAV foretrekker brevpost, attpåtil B-post, som kommunikasjonskanal til nordmenn bosatt i utlandet. Det gir enorme utfordringer for brukere for eksempel i Thailand og Filippinene der brevpost-behandlingen er tregere og heftet med betydelig mer usikkerhet enn i Norge. Det er ikke uvanlig at brev aldri kommer frem.

NAV opplyser til oss at det ofte går mer enn en måned før brev kommer frem til brukere i Thailand.

Saken til Stig Jensen Lyså, omtalt først i forrige utgave av Thailands Tidende, viser at dette kan få uante konsekvenser. Lyså ble putselig fratatt uføretrygden.

- Hadde NAV kunnet forholde seg til meg via e-post hadde aldri pro
blemene oppstått, sier Jensen Lyså.

Flere reagerer sterkt på NAVs antikvariske kommunikasjonsrutiner.

 

Bedre i Danmark

Generalsekretær Per Morten Hoff i IKT-Norge legger ikke fingrene i mellom:

[ annonse ]

- At NAV mener B-post er sikkert i Norge er sikkert riktig nok, men definitivt ikke til utlandet og Asia. E-post kan jo også sendes kryptert så her er de faktisk helt på bærtur for å si det rett ut. De velger dyre, dårlige og usikre løsninger som har lavt servicenivå for brukeren, sier Hoff til oss.

NAV ligger med dette milevis bak tilbudet danske og svenske borgere får.

- I Danmark har alle borgere fått en elektronisk eBox tilsvarende digipost og det offentlige sparer tre milliarder kroner i porto årlig. Det er ingen forsinkelser og boksen er sikker og kryptert, sier Hoff og legger til at eBox også er aktør i Norge sammen med Digipost.

Hoffs kollega, direktør for myndighetskontakt Heidi Austlid, skjønner lite av NAVs holdning.

- Dette er direkte latterlig. Å hevde at B-post til Thailand er raskt, sikkert og enkelt for brukeren må jo være direkte feil. Å sende brev rundt halve kloden er med all sunn fornuft å anse som relativt risikabelt.

Austlid mener dette viser at offentlig sektor ikke setter brukeren i sentrum ved design av tjenestene.

- Brukerne bør forvente å få tjenestene der de er og møte en samlet offentlig sektor. I Danmark og i Sverige har de klart dette. I Danmark har de bestemt at innen 2015 skal all kommunikasjon med offentlig sektor skje digitalt. Det er vanvittig at våre naboland raser fra oss i digital offentlig tjenesteutvikling. I Norge snakkes det politisk om ‘digitalt førstevalg’ - dette er et godt eksempel på at det ikke eksisterer, sier Austlid.

 

MinID og Digipost

Hun mener en opplagt løsning er at NAV tar i bruk MinID i kombinasjon med Postens nye tjeneste digipost.

- En slik løsning ville forhindret den hårreisende saken med Jensen Lyså, sier hun.

Digipost er Postens nye digitale postkasse som har samme sikkerhetsnivå som nettbanker.

- Digipost er et glimrende alternativ for NAV og vi har presentert løsningen for dem, men NAV er ennå i tenkeboksen, sier pressesjef Hilde Ebeltoft-Skaugrud i Posten.

Skylder på Datatilsynet

NAV forsvarer dagens brevpostpraksis og legger skylden på Datatilsynet.

- NAV har ikke anledning til å sende posten elektronisk med dagens løsninger. Det er kun brevpost som gjelder uansett hva man måtte mene om postgangen i det enkelte land. NAV vurderer at papirpost er sikkert. For e-post så har vi fått vurderinger fra Datatilsynet som også ber oss begrense hva en etat som NAV kan sende på e-post, sier IKT-direktør i NAV Nina Aulie.

Ifølge Aulie er mye av informasjonen som sendes fra NAV klassifisert som sensitive persondata.

- Siden vanlig e-post er mulig å lese uten at mottakeren får noe indikasjon på at posten er åpnet, er dette vanskelig å oppdage og gardere seg mot. Man er derfor avhengig av en sikker måte å sende elektronisk post på før NAV kan sende ut post elektronisk, sier Aulie som mener Digipost er et godt initiativ.

- Hvorfor har ikke NAV tatt i bruk Digipost?

- Digipost er et godt initiativ. Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) har foreslått at digital utsendelse fra offentlige etater skal skje via Altinn og at det utvikles løsninger som gjør at man kan hente ned posten sin via Digipost eller andre tredjepartsløsninger med tilfredsstillende sikkerhet som supplement til å benytte Altinn direkte, svarer Aulie.

 

- NAV må ta ansvar

Datatilsynet mener brevpost er ansett som sikrere enn ikke-kryptert e-post, men ikke sikrere enn kryptert e-post. Tilsynet vurderer kryptert e-post som like sikkert som å sende opplysningene i et lukket brev i rekommandert sending

Informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet spiller ballen tilbake til NAV:

- Det er NAV som må stå som garantist for sin kommunikasjon, enten den foregår pr papirpost eller elektronisk. Etter Datatilsynets vurdering kan Digipost være egnet for forsendelse av beskyttelsesverdig materiale, men den endelige avgjørelsen må taes av NAV. NAV bestemmer selv sin forsendelsesmåte og må ta ansvaret for dette selv, både med hensyn til hensiktsmessighet og effektivitet for sine brukere og sikkerhet med hensyn til personvern.

 AV: STIG MARTIN SOLBERG, NA24

(Thailands Tidende utgave 3/2012 - 1. mars 2012)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge