1. mars 2012

Mortens matprat: Favoritten blant chiliblandinger

Skrevet av 

Thaiene har mange ulike chiliblandinger som kan kjøpes ferdig. Prik Phao og Prik Kaeng er to av de vanligste. Jeg skal nå fortelle om en rett som heter Phad Prik Keang, som er en av mine favoritter, og som kun tar 5 minutter å lage. Jeg tilsetter svinekjøtt, så det fulle navnet blir da Phad Prik Kaeng Moo. Prik Kaeng kalles på engelsk Red Chili Paste. Du kan se video av matlagingen hvis du går inn på Thailands Tidende Forum. Denne gangen er jeg kokk selv.

Det finnes flere varianter av denne retten rundt om i Thailand, og som med de fleste andre retter har dette å gjøre med hva man kan oppdrive av ingredienser i nærområdet. Av kjøtt er det vanlig å bruke svin eller kylling, men jeg har også spist retten med frosk. De som ikke er vant til sterk mat bør være forsiktig med mengden chili paste de bruker, men jeg spiser maten på isanvis og vil derfor lage den deretter.

Jeg kutter opp alle ingrediensene på forhånd, slik at jeg ikke behøver å skru ned varmen på woken mens jeg lager retten. Svinekjøttet kuttes i terningstore biter, og bønner (liknende norske brekkbønner) kuttes i fyrstikklange biter klar for steking. Woken varmes opp og jeg heller i et par spiseskjeer olje. Deretter tar jeg to gode spiseskjeer med chili paste og rører det ut i oljen til det er oppløst og godt blandet. Så steker jeg kjøttet og rører godt rundt. Som smaksforsterkere bruker jeg et par t-skjeer msg-pulver, et par t-skjeer sukker, en spiseskje med svinebuljong og to til tre spiseskjeer fiskesaus. Alt dette kan kjøpes i asiatiske butikker i Norge.

Jeg heller i et kvart glass vann slik at alt blandes godt sammen og lar det stå å putre i et minutt. Hvis man ønsker en tynnere saus kan man tilsette litt mer vann. Til slutt river jeg noen kafirlimeblader i to og tilsetter i woken sammen med bønnene. Kafirlimeblader er kun for smak og skal ikke spises. De som ikke liker bønner kan tilsette for eksempel gulrøtter isteden. Retten serveres med ris.

Velbekomme!

 

Morten Galaaen Flagstad

(Thailands Tidende utgave 3/2012 - 1. mars 2012) 

Lest 1169 ganger

Likte du denne artikkelen? Lik Thailands Tidende på Facebook:

annonser:

forsiden

Utgave 3-2017 (1. mars):
Abonner på gratis e-avis for å lese denne utgaven

Siste rubrikkannonser

Utleieprosjekt i Hua Hin
( / Til salgs)

Utleieprosjekt i Hua Hin

Honda City, Jomtien
( / Til salgs)

Honda City, Jomtien

Vil leie leilighet i Pattaya
( / Tjenester)

noimage

Hus Cha-am nær strand
( / Hus til salgs)

Hus Cha-am nær strand

Toyota Avanza 1.5 S 2007
( / Til salgs)

Toyota Avanza 1.5 S 2007