Må jeg dø her i Pattaya?
12. januar 2012

Må jeg dø her i Pattaya?

Skrevet av 

NAV stoppet uføretrygden til den alvorlig syke Steve Lyså:

Steve (tidligere Stig) V. Jensen Lyså var hos sin familie på Filippinene da NAV stoppet uføretrygden hans. Der fikk han ingen hjelp av verken ambassade eller sjømannskirke, så en venn anbefalte Pattaya, og lånte ham penger til en flybillett. En billett til Norge var det ikke penger til. Nå sitter Lyså med tom lommebok i Pattaya og trenger desperat legebehandling og medisiner. I mellomtiden er hans saksbehandler i NAV på ferie. Hun stoppet uføretrygden til Lyså på grunn av en manglende flyttemelding da Lyså midlertidig skiftet bolig i Norge. NAV, ambassaden og Sjømannskirken har alle avslått å hjelpe Lyså med billett hjem. Siste sjanse for Lyså er hjelp fra privatpersoner.

Dette er ikke den sedvanlige historien om nordmenn som drikker opp pengene sine og sitter igjen blakk uten flybillett i Pattaya. 52-årige Steve V. Jensen Lyså, samboer Marisell og deres to barn (2 og 4 år) ble sittende uten penger i Subic på Filippinene da uføretrygden til nordmannen plutselig stoppet opp i november. Lyså er avhengig av medisiner for Bechterews og Morbus Chrons sykdom, så for ham var situasjonen ekstra ille. Samboer og to barn ble sendt til en venninne som kunne gi dem mat og husrom i et begrenset tidsrom, mens Steve forsøkte å få hjelp fra den norske ambassaden og en ambulerende sjømannsprest. Det lyktes ikke, og en kamerat av Lyså tok ham inn, og sa rett ut at 'her på Filippinene er det ingen hjelp å få'.
Kameraten skulle gjerne kjøpt flybillett til Lyså hjem til Norge, men pengene strakk ikke til, så han fikk lagt ut til en flybillett til Bangkok, og foreslo at han skulle forsøke å få hjelp i Pattaya, hvor det er en stor norsk koloni. I Pattaya har Lyså fått litt penger fra snille mennesker han har møtt på Sjømannskirken, slik at han har kunnet ta inn på Hotell Norge for 350 baht pr natt. Men medisiner og flybillett er det ikke penger til, og sykdomsbildet til Lyså forverrer seg for hver dag. Hans fastlege i Norge har reservert sykehusinnleggelse med en gang Lyså lander. - Men vil jeg i det hele tatt komme meg hjem, eller må jeg dø her i Thailand, spør Lyså. Han vil nå som siste utvei høre om Sjømannskirken kan være behjelpelig med å ta imot donasjoner fra privatpersoner hvis han henger opp en kunngjøring der.

Manglet flyttemelding
22. juli dro Lyså til Filippinene for å besøke sin kjæreste og deres to felles barn. Planen var å reise tilbake til Norge i desember, feire jul der med barn fra tidligere ekteskap, og melde flytting til Filippinene i januar. Slik gikk det ikke. Og årsaken var en manglende flyttemelding da han midlertidig tok husvære hos sin ekskone før han dro til Filippinene.
På grunn av den manglende flyttemeldingen bestemte hans saksbehandler i NAV Forvaltning at pensjonsutbetalingene skulle stoppes. Det var til tross for at Lyså hadde oppgitt sin e-postadresse til NAV, forsikret seg om at de hadde den lagret, og utrykkelig bedt om at hvis det var noen problemer så måtte de kontakte ham via e-post, siden det hadde vært tilfeller av innbrudd i postkassene der han bodde på Aker i Oslo, og at han også tilbrakte tid på Filippinene hvor postgangen er upålitelig. Men NAV stoppet altså likevel utbetalingene uten å kontakte ham pr e-post først. Nå er saksbehandleren ifølge Lyså på ferie frem til 23. januar.
I tillegg til flyttemeldingen ønsket NAV også inntektsopplysninger fra 2010. Det var en periode etter at hans midlertidige uføretrygd var utgått og før den permanente uføretrygden trådde i kraft da Lyså hadde et arbeidsforhold. Det ble ifølge Lyså oppgitt til skattemyndighetene, men likevel ønsker NAV dokumentasjon på dette, og bruker det som en av grunnene til å stoppe trygden.

Forviklinger
Da trygden ikke kom 18. november kontaktet Lyså NAV via e-post, men fikk ikke svar. Han forsøkte så å ringe med kontantkort, men innen han hadde ventet i kø og endelig blitt satt over til rette vedkommende var tellerskrittene oppbrukt. Da var det ingen annen mulighet enn å kontakte advokat, og saken ble overtatt av advokat Maggi Rødvik i Oslo. Der ble det imidlertid også problemer. For NAV ville ikke godta fullmakten Lyså hadde sendt Rødvik pr e-post, så advokaten ble avvist på NAV-kontoret. Vi har kontaktet Rødvik pr e-post, men ikke fått noe svar.
Lyså kom til Pattaya julaften, og 1. juledag møtte han opp på Sjømannskirken, hvor han fikk mat og hjelp til å kontakte ambassaden. Der fikk han imidlertid avslag på forespørselen om såkalt nødlidenhetslån.
Problemet til Lyså er at han ikke får meldt flytting til Folkeregisteret. Han har ikke sine PIN-koder, så meldingen kan ikke sendes elektronisk. Han fakset flyttemeldingen, men fikk beskjed om at det ikke var godtatt. Sist skannet han den inn og sendte via e-post, men heller ikke det er blitt godtatt av Folkeregisteret.
NAV forlanger flyttemelding før de vil se på saken hans på nytt.
Lyså har ca. 14.000 kroner netto utbetalt i trygd hver måned. Det er etter at skatt og barnebidrag til sine to barn i Norge er trukket fra. Et poeng som Lyså trekker frem er at da hele trygden ble stoppet, så ble det heller ikke noe barnebidrag på de to barna i Norge.

- Blodig urettferdig
- Dette er blodig urettferdig overfor meg og min familie på Filippinene, sier Lyså. - Jeg har jobbet i alle år, og sa første nei takk til uføretrygd selv om min fastlege anbefalte det. Da det ikke var mulig å jobbe lenger, tok jeg imot trygden. Før dette hadde jeg aldri bedt om en krone fra den norske staten. Jeg har heller ikke registrert mine to barn på Filippinene hos norske myndigheter, slik at min trygd kunne økt, så jeg har faktisk spart NAV for penger de siste årene. Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle bli behandlet på denne måten.
Lyså hadde en lengre karriere i databransjen, blant annet i Prior Norge. I tillegg jobbet han til tider både som taxisjåfør og bartender for å spe på inntektene.
- Jeg jobbet tre jobber samtidig og betalte skatt for alt jeg tjente. Aldri var det i mine tanker å be om penger fra den norske stat, sier Lyså.
NAV har kostet Lyså en god slant med penger. Da trygden ikke kom 18. november kunne familien på Filippinene ikke betale husleia, og det gjentok seg i desember. Familien har nå flyttet ut, og Lyså regner møbler, inventar og innbo som tapt. Han anslår verdien forsiktig til 30.000 norske kroner.
Ut over dette har Lyså hatt utgifter til advokat i Norge. Dette håper han imidlertid blir dekket av fri rettshjelp, alternativt at NAV innrømmer skyld og betaler honoraret til advokat Maggi Rødvik i Oslo.

NAV ville ikke bruk e-post
NAV fikk ikke kontakt med Lyså via brevpost, og tok ikke i bruk e-post for å oppnå kontakt med ham før de stoppet trygden. I ettertid har de imidlertid korrespondert med Lyså pr e-post. NAV Bjerke skrev følgende:
'NAV Bjerke viser til forvaltningsloven § 7 om Taushetsplikt (…) og kan av den grunn ikke besvare din henvendelse fordi vi ikke vet hvem mail adressen tilhører', var svaret fra Obinna Chibuz Okoroafor, rådgiver ved NAV Bjerke. Det merkelige er at NAV selv har sendt henvendelser til Lyså på den samme adressen. Her er en e-post sendt ut av førstekonsulent Trond E. Øie i NAV Forvaltning Oslo 21, november:
'Vi sendte deg 03. oktober 2011 vedtak om midlertidig opphør av din uførepensjon (…) Det er nå vedtatt at din uførepensjon midlertidig skal opphøre fra 1. oktober 2011. Vedtaket er gjort etter folketrygdloven paragrafene 21-3 og 21-7. Vi har skrevet til deg og bedt om en uttalelse på hvorvidt du oppholder deg i utlandet eller ikke samt bedt deg ta kontakt med NAV-kontoret ditt snarest mulig. I vårt forhåndsvarsel ba vi om svar innen 23. september 2011 og varslet samtidig at vi ville behandle saken ut fra de opplysninger som foreligger dersom vi ikke hørte noe fra deg'.


NAV: - Kan ikke hjelpe

Vi sendte en forespørsel om denne saken via NAVs presseavdeling, og fikk følgende svar på våre spørsmål fra Kristin Aure i NAV Oslo:

- Er det normal prosedyre for NAV å stoppe pensjonsutbetaling hvis man får brevpost i retur fra kundens adresse?
- Når NAV-kontorene mottar post i retur, prøver vi å kontakte brukeren for å avklare brukers adresse og status. Dersom NAV-kontoret ikke oppnår kontakt med brukeren, sender NAV-kontoret en melding til den aktuelle forvaltningsenheten. Forvaltningsenheten vurderer så stans eller endring av ytelse.

- Hva plikter NAV å gjøre for å spore opp en kunde som har flyttet fra sin adresse uten å melde adresseforandring? NAV har hans e-postadresse. Hvorfor kunne de ikke sendt ham en e-post for å oppklare saken, istedenfor å stoppe trygden?
- Når NAV mottar post i retur, skal NAV forsøke å avklare med brukeren hva som er korrekt adresse. I følge NAVs sikkerhetskrav skal ikke sensitiv eller taushetsbelagt informasjon sendes per e-post. E-post er ikke tilstrekkelig beskyttet for å kunne ivareta brukernes konfidensialitet siden informasjonen kan havne på avveie.

- Vårt intervjuobjekt har fått vite at han må melde adresseforandring til Folkeregisteret før han kan få gjenopprettet sin trygdeutbetaling. Men han sitter i Thailand uten sine PIN-koder og får ikke gjort dette elektronisk. Finnes det noen utvei for ham? Når NAV nå har gjenopprettet kontakten med kunden via e-post, samt via hans norske advokat, hvorfor kan da ikke utbetalingene startes opp igjen?
- I de tilfellene hvor bostedsadresse har påvirkning på brukerens ytelse, må bruker endre sin folkeregistrerte adresse før NAV evt. kan gjenoppta utbetaling. NAV har ikke anledning til å endre folkeregistrert adresse på vegne av brukerne.

- Finnes det noen nødløsning her slik at vedkommende kan få penger til flybillett hjem? Han er som sagt alvorlig syk, og hans fastlege har også kontaktet NAV i sakens anledning.
- Dersom du er medlem i folketrygden med rett til ordinær stønad kan du ved sykdom reise til Norge og få dekket utgifter til helsetjenester på vanlig måte. Folketrygden dekker imidlertid ikke selve hjemreisen.

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge