2. februar 2012

Thailand har også regnskog!

Skrevet av 
En times kjøretur fra turiststedene Cha-am og Hua Hin ligger Thailands største nasjonalpark. Den går helt inn til grensen til Burma, og har et helt annet klima enn kystbyene.

AV: DAG A. EKEBERG

Nasjonalparken Kaeng Krachan ble opprettet i 1981, og var landets 28. nasjonalpark. Den var da, og er fortsatt, landets største nasjonalpark - på hele 2915 kvadratkilometer.
Parken består hovedsakelig av et stort område med regnskog på østsiden av den lange fjellkjeden Tenasserim Mountain som er vannskillet mellom Thaibukta og Andaman-havet. Parkens høyeste punkt er på 1200 meter. To store elver starter i nasjonalparken, nemlig elvene med navn Pranburi og Phetchaburi. Sistnevnte renner ut i dammen med samme navn som parken. Denne ble bygd i 1966 og er et 46 kvadratkilometer stort vannreservoar i form av en innsjø. Det er mulig å leie båter og besøke de mange øyene i innsjøen, som før 1966 var de høyeste bakketoppene i området. Prisen på båter ligger mellom 400 og 1500 baht avhengig av hvor langt du vil dra. Det er gjerne plass til ca. ti personer pr båt.

Stort dyreliv
Dette er det største uberørte regnskogområdet i Thailand, og er hjem til mange ville dyr. Mest kjent er stammene av ville elefanter som av og til forviller seg ut av parken og inn på vegnettet.
Det har vært kapret ikke mindre enn fire hvite elefanter i nasjonalparken. Hvite elefanter har en helt spesiell stilling i thailandsk kultur, og disse fire er blitt gitt i gave til Kongen.
Andre dyr som er observert inkluderer bjørn, tiger, leopard, rådyr, gaur (indisk bison), sambar (hjortedyr), banteng (villku), villhunder, serow (geiteliknende dyr), tapir og apearter som gibbon og langur.

Nære turiststeder
Det er kort vei fra Hua Hin og Cha-am opp til nasjonalparken. En snau times kjøring. Distansen fra Bangkok er 240 kilometer. Inne i nasjonalparken er det få veger, noe som er litt spesielt for nasjonalparker i Thailand.
Helt sør i parken ligger et stort fossefall ved navn Pala-U. Hit går det bilveg fra Hua Hin, ca. 60 kilometer fra turistbyen. Dette er et populært utferdssted. Fossen består av hele 15 mindre fosser i rekkefølge. De som er i god form kan gå stier oppover forbi de ulike fossefallene.
Kaeng Krachan består av ekte regnskog, og man opplever nedbør store deler av året. I østre deler av parken er det ca 1100 mm nedbør pr år. Når man beveger seg lenger innover i urskogen øker dette betydelig. Selv på varme dager ved kysten kan det være kjølig inne i parken, med mye regn.
Den fuktigste måneden er oktober, mens den tørreste er januar.

Helikopterstyrt
Det er veldig kupert terreng, og på tre firedeler av landområdet er det en helning på minst 30 grader. Dette, sammen med urskogen, gjør nasjonalparken neste ufremkommelig for de aller fleste. De fikk man bevist til gangs i juli 2011, da det var ikke mindre enn tre helikopterstyrt i nasjonalparken. To av disse skjedde langt inne i parken, og det tok dagevis for de overlevende å komme seg til nærmeste sivilisasjon.

(Thailands Tidende utgave 2/2012 - 1. februar 2012)
[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Nyoppusset leilighet - Pattaya
( / Leilighet selges)

Nyoppusset leilighet - Pattaya

Pool Villa sentralt Hua Hin
( / Til salgs)

Pool Villa sentralt Hua Hin

Condo 1 soverom Jomtien
( / Leilighet til leie)

Condo 1 soverom Jomtien

Thailand i Norge