2. februar 2012

Bangkok - perfekt utgangspunkt

Skrevet av 
Mange reisemuligheter - men vær obs når du bestiller:

Hvis du allerede er i Bangkok er det bare et par timer og en norsk tusenlapp eller to til en mengde spennende reisemål. Bestill gjerne flybilletter og hotell på nettet, men se opp for fallgrubene.

AV: TERJE ENGØ

Avisene Bangkok Post og The Nation har ofte flere sider med priser på flybilletter og pakketurer med hotell. Men sjelden er prisene annet enn ‘fra’ (for eksempel ‘fra 5000 baht’), og veldig ofte er ikke skatter og avgifter inkludert. For lavprisselskaper kommer ofte bagasjeavgift, bestillingsgebyrer og annet i tillegg. Eksempelvis vil en billett med Air Asia gjerne koste mer enn det doble av den annonserte prisen.
Vi har sjekket hva billettene koster inklusiv avgifter og gebyrer. Disse billettene er enkle reiser tur/retur. For mer kompliserte reiser med flere stopp er det som regel best å oppsøke et reisebyrå. Og er du usikker på nettbruk, så bruk også reisebyrå. Du får stort sett ganske tilsvarende priser der som på nettet. Når du bestiller på nettet er du ansvarlig for egne feil. En erfaren reisebyråansatt gjør sjeldnere feil.

‘Billig’ ikke alltid billigst
I Asia har lavprisselskaper som Air Asia, Valueair og JetStar sikret seg store markedsandeler. Men de er nødvendigvis ikke rimeligst. For eksempel på datoen 23-27. februar tur/retur Bangkok-Kuala Lumpur er Air Asia 424 baht dyrere enn Lufthansa. Småpenger kan du raskt tenke. Men hos Lufthansa er det gratis servering av både mat og drikke om bord. Hos Air Asia må du betale for mat og drikke. Selskapet er også sharia-sertifisert. Det innebærer at det ikke serveres alkohol om bord på deres fly. I tillegg er bestillingsprosedyren atskillig enklere hos Lufthansa. Hos Air Asia må du forholde deg til en lang rekke gebyrer.
Grunnen til at Lufthansa og andre selskaper kan konkurrere med lavprisselskaper mellom for eksempel Bangkok og Kuala Lumpur er at flyene mellomlander i Kuala Lumpur på vei mellom Europa og Bangkok. Siden en del passasjerer alltid forlater flyet i Kuala Lumpur er det rom for å fylle opp med lokale passasjerer.

Priser endres daglig
Mange reisebyråer har avtaler med hoteller på viktige destinasjoner. Men liker du å lete litt på egen hånd, anbefaler vi søkemotorer som agoda.com, hotels.com, wotif.com, venere.com og asiarooms.com. Siden noen hoteller prioriterer bruk av for eksempel agoda.com, kan du oppdage at de er atskillig dyrere hos hotels.com - og vise versa.
Wotif.com har en svært oversiktlig måte å fremstille kostnad per døgn. Det er slutt på at hoteller har samme pris hver dag. Datateknologi har gjort at prisene endres etter hvor stort belegg det er. Når hotellene har få rom tilbake settes prisene opp. Dynamisk prising kalles dette.
Agoda.com har ofte svært gode priser. De inngår i stor grad avtale om et visst antall rom de skal selge.

Noen bløffer
Svært ofte er romprisene du får via søkemotorene rimeligere enn det hotellene selv tilbyr. Hotellene har blitt avhengige av salg via internett og et godt samarbeid med søkemotorer er viktig. Dessverre har undertegnede journalist opplevd at hoteller på forespørsel hevder at Agoda og andre søkemotorer ikke har flere rom igjen. Men minutter senere har vi bestilt på Agoda til rabattert pris.

Gebyrer og avgifter
I oversikten over flypriser på reisemål i Asia har vi oppgitt pris på tre alternativer til hvert sted til angitt dato. Alle priser er fra Bangkok. I prisene har vi inkludert kjente tillegg som drivstofftillegg, bestillingsgebyr og kostnad for 20 kg bagasje når dette ikke er inklusiv. Air Asia har ikke bare bestillingsgebyr, men også noe som heter ‘processing fee’ - behandlingsgebyr. Alle disse gebyrene er inkludert i prisoversikten.
Siden prisene varierer fra dag til dag, er disse bare indikasjoner på hva du må betale. Bestiller du i god tid kan du få lavere priser. Er det få dager til du skal reise må du regne med at prisene er høyere.
I oversikten har vi søkt etter priser ved hjelp av søkemotoren www.momondo.com. Selv om denne er europeisk gir den svært gode resultater på søk mellom asiatiske destinasjoner. Ønsker du å søke om både hotell og fly samtidig kan du med hell forsøke expedia.com.

(Thailands Tidende utgave 2/2012 - 1. februar 2012)
[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge