John A. Haerum John A. Haerum Foto: Dag A. Ekeberg
2. februar 2012

«Johna» – Pattayas allviter

Skrevet av 

15. november 2003 startet John A. Haerum («Johna») Scandinavian Expats Club i Pattaya. Han var da allerede godt kjent som thailandsekspert blant skandinaver, via sitt magasin The Viking og rådgivningsfirmaet Scan-Siam.

 

Med starten av expatklubben ble ikke pågangen mindre fra folk som ønsket litt gode råd på veien til en tilværelse i Thailand og Pattaya.

– Mailboksen er full hver dag, innrømmer Johna. Vi intervjuer den aktive nordmannen i forkant av møtet i expatklubben 8. januar, men det er ikke lett å få noe flyt i intervjuet, for stadig er det klubbmedlemmer innom for å hilse på, og kanskje spørre om noen gode råd om visum, forsikring, leilighetskjøp eller annet. Og Johna hjelper til som vanlig. Han har hørt spørsmålene mange ganger tidligere, men svarer med godt humør og en hyggelig prat. Hvor mange skandinaver Johna er på fornavn med i Pattaya vites ikke - og det vet han ikke selv heller, men det er hundrevis.

Helt inntil for to år siden var det helårsaktivitet i Scandinavian Expats Club. Hver 14. dag hele året. De siste to årene har det vært sommerferie noen måneder, men full aktivitet resten av året.

– Folk har ingen anelse om hvor mye jobb det er å arrangere møter, utflukter etc. som vi gjør, sier Johna, som legger til at uten dyktige medhjelpere hadde de ikke greid alle aktivitetene. Johna har for øvrig nettopp fylt 67 år og kvalifiserte for alderspensjon fra Norge. Men den har ennå ikke dukket opp. Selv en erfaren «rev» som Haerum får føle at det norske NAV ikke er noe å spøke med. - De har visst rotet bort pensjonen min, sier han med et skjevt smil.

 

FAKTA: Dette er Expatklubben

* Scandinavian Expats Club ble dannet 15. november i 2003 etter mal fra Pattaya Expats Club. De har møter annenhver søndag kl 13.00 på Green Tree Restaurant ved Pattaya Beach Road Soi 1. Neste møte er 5. februar.

* Klubben har en del faste aktiviteter utover møtene, nemlig matlagingskurs, språkkurs, datakurs, utflukter og damelunsj. På møtene er det ofte foredragsholdere som gir møtet et spesielt tema. Ut over dette er det mulig å få råd om jus og forsikringer og hjelp til oversettelser. Likeledes er det utlån av pocketbøker.

[ annonse ]

* Flere ganger i løpet av sesongen har de foredragsholdere fra lokale sykehus, som orienterer om virksomheten der. Likeledes har klubben alliert seg med en forsikringsagent ved navn Neng, som har drevet sitt eget byrå, Pattaya Service Center, i to år etter å ha jobbet for AA Insurance i mange år. Han svarer på spørsmål om helse-, bil-, moped-, boligforsikring og andre ting. Han tar selvsagt imot nye kunder også, men det er ingen kjøpeplikt. Han gir for øvrig rabatt på sine priser til folk som er klubbmedlemmer.

* Utfluktene til expatklubben arrangeres nå i samarbeid med Sjømannskirken, som har mange besøkende som kan tenke seg diverse utflukter. Allerede i vinter har det vært tur til Silver Lake og Buddha Hill like sør for Pattaya, samt en Naklua-tur som inkluderte Sanctuary of Truth og det gamle fiskemarkedet. Nylig arrangerte de ‘Att ta sig rundt i Bangkok’, og nå står nest utflukt på programmet: ‘Världens besta shoppingtur’, som inkluderer landet største kjøpesenter i Bangkok og det nyåpnede IKEA i Bangna. Det er Ingemar og Bengt Arne som står for utfluktene og som reiser rundt for å finne interessante utfluktsteder. Klubben har også i lang tid vært bidragsyter til det etter hvert så kjente barnehjemmet i Pattaya, Baan Jing Jai.

* Expatklubben har flest svensker og nordmenn, mens danskene glimrer litt med sitt fravær. Prosentvis er forholdet nordmenn/svensker/dansker ca. 45/45/10. Det er også stor aktivitet på nyhetsbrevfronten. Normalt sendes det ut meldinger 3-4 ganger i måneden. Det er ca. 3000 personer som mottar disse e-postene, så det er en stor medlemsskare av skandinaver som det holdes kontakt med.

* Expatklubben har også en egen dameavdeling, som blant annet liker å samles til uformelle lunsjer. På websidene til klubben kan man lese referat fra samlinger på Lindas Restaurant, Sigurds Brune og Vickans. Den siste inneholdt et kurs i drinkmiksing.

 

Både norsk og svensk

I over 8 år har Johna stått med mikrofonen annenhver søndag på expatklubben i møtelokalene på Green Tree-restauranten på Pattaya Beach Road ved soi 1. Nylig har han overlatt mikrofonen til Oddvar Aune, som er blitt møteleder. Men i mangel av en fast svensk møteleder, står Johna fortsatt på scenen med mikrofonen, nå med svensk som språk. Møtene i expatklubben har nemlig tradisjonelt foregått på både svensk og norsk, og Johna som har bodd i Göteborg høres hundre prosent svensk ut, i hvert fall for norske ører. Johna har Parkinsons sykdom, så det skjelver litt når han holder mikrofonen, men det som kommer gjennom forsterkerne er klart og tydelig: Enkle råd for utlendinger i Thailand.

– Jeg kom hit som 43-åring første gang, og siden har det blitt mange flybilletter med SAS og Thai gjennom årene, sier Haerum. – Jeg angrer i dag veldig på at jeg ikke fullførte de thaikursene jeg startet på. Jeg snakket fem språk da jeg kom til Pattaya. Jeg har et godt språkøre, og klarer meg på thai til husbruk, men det hadde vært nyttig å kunne mer.Etter 20 timer med undervisning ble det imidlertid for travelt med andre ting å gjøre for Johna. Men expatklubben har i hvert fall i lengre tid tilbudt språkundervisning i thai til sine medlemmer. Medhjelper Ingemar har fått i stand avtalen med thailandsk lærer. For tiden er det en kvinne ved navn Jum, som har bodd i Sverige i 20 år, og som har bakgrunn fra lærerverket.

(Thailands Tidende utgave 2/2012 - 1. februar 2012)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge