[ annonse ]
2. januar 2012

Mortens matprat: Papayasalat - nasjonalretten!

Skrevet av 
Mortens Matprat:

Thaiene elsker Somtam - Spicy Papaya Salad. Som navnet tilsier er retten gjerne sterk, men mengden chili kan du bestemme selv. Bruker du kun en halv eller én chili så blir den spiselig for de som ikke er vant til sterk mat. Thaiene tar gjerne 6-8 chilier.
Somtam kombinerer de fire viktigste smakene i thaimat - syrlig smak fra ‘lime’ (en slags sitron), sterk chili, salt fiskesaus og søtlig smak fra sukker eller andre søtningsmidler. Ingrediensene blandes og bankes i en morter.

Man kan også velge andre ingredienser i stedet for papaya, som mango, agurk eller banan. Det er den umodne versjonen av frukt som brukes. De fleste hjemme i Norge ville nok rynke på nesen av å spise umoden banan, men thaiene foretrekker surheten i disse.
Ulike områder i Thailand har gjerne sin egen lokale vri på retten. Vi skal se på Somtam slik den ofte lages i Buriram:
Vår kokk Peo starter med å rive en umoden, grønn papaya i strimler, og lar den ligge til senere bruk. Deretter legger han 8 fuglechili og 7-8 store ferske hvitløksfedd opp i morteren og moser dette godt sammen. Han tilsetter en håndfull usaltede peanøtter. Man kan også bruke kashewnøtter. Deretter tilsettes en halv spiseskje sukker, en halv spiseskje med MSG-pulver og en spiseskje fiskesaus. Alt blandes godt i morteren.
Nå er det tid for å tilsette et par små tomater, kuttet i båter, og en halv lime med eller uten skall etter smak. Så tilsettes det som vel best kan beskrives som en mellomting mellom rakfisk og ansjos, ‘Plara’ - som er gjæret fisk - et par spiseskjeer. I noen områder bruker man riskrabber eller ferskvannsreker i stedet for Plara.

Peo kutter deretter opp grønne bønnestengler og legger i morteren. Alternativer er gulrot, nepe eller agurk.
Peo tar så en skje i hver hand og blander alle ingrediensene, inkludert papayaen, sammen i en skål. Og da var retten ferdig!
Du kan spise Somtam alene eller blandet med for eksempel nudler. Mange spiser den sammen med ‘sticky rice’ og grillet fisk eller kylling. Velbekomme!

(Thailands Tidende utgave 1/2012 - 1. januar 2012)
Lest 1287 ganger

Lik Thailands Tidende på Facebook:

.
Gratis e-avis: Fyll ut og få adgang med en gang. Du vil deretter motta ny e-avis den første i hver måned.
[ annonse ]

Interaktive oversikter

Siste rubrikkannonser

View Talay 5D – 86 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 5D – 86 kvm

Påkostet villa Bang Sarey
( / Hus til salgs)

Påkostet villa Bang Sarey

Fullt utrustet villa Bang Sarey
( / Hus til salgs)

Fullt utrustet villa Bang Sarey

View Talay 3A
( / Leilighet selges)

View Talay 3A

Penthouse i Pattaya
( / Leilighet til leie)

Penthouse i Pattaya