2. januar 2012

Mortens matprat: Papayasalat - nasjonalretten!

Skrevet av 
Mortens Matprat:

Thaiene elsker Somtam - Spicy Papaya Salad. Som navnet tilsier er retten gjerne sterk, men mengden chili kan du bestemme selv. Bruker du kun en halv eller én chili så blir den spiselig for de som ikke er vant til sterk mat. Thaiene tar gjerne 6-8 chilier.
Somtam kombinerer de fire viktigste smakene i thaimat - syrlig smak fra ‘lime’ (en slags sitron), sterk chili, salt fiskesaus og søtlig smak fra sukker eller andre søtningsmidler. Ingrediensene blandes og bankes i en morter.

Man kan også velge andre ingredienser i stedet for papaya, som mango, agurk eller banan. Det er den umodne versjonen av frukt som brukes. De fleste hjemme i Norge ville nok rynke på nesen av å spise umoden banan, men thaiene foretrekker surheten i disse.
Ulike områder i Thailand har gjerne sin egen lokale vri på retten. Vi skal se på Somtam slik den ofte lages i Buriram:
Vår kokk Peo starter med å rive en umoden, grønn papaya i strimler, og lar den ligge til senere bruk. Deretter legger han 8 fuglechili og 7-8 store ferske hvitløksfedd opp i morteren og moser dette godt sammen. Han tilsetter en håndfull usaltede peanøtter. Man kan også bruke kashewnøtter. Deretter tilsettes en halv spiseskje sukker, en halv spiseskje med MSG-pulver og en spiseskje fiskesaus. Alt blandes godt i morteren.
Nå er det tid for å tilsette et par små tomater, kuttet i båter, og en halv lime med eller uten skall etter smak. Så tilsettes det som vel best kan beskrives som en mellomting mellom rakfisk og ansjos, ‘Plara’ - som er gjæret fisk - et par spiseskjeer. I noen områder bruker man riskrabber eller ferskvannsreker i stedet for Plara.

Peo kutter deretter opp grønne bønnestengler og legger i morteren. Alternativer er gulrot, nepe eller agurk.
Peo tar så en skje i hver hand og blander alle ingrediensene, inkludert papayaen, sammen i en skål. Og da var retten ferdig!
Du kan spise Somtam alene eller blandet med for eksempel nudler. Mange spiser den sammen med ‘sticky rice’ og grillet fisk eller kylling. Velbekomme!

(Thailands Tidende utgave 1/2012 - 1. januar 2012)
[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge