[ annonse ]
DYRT: Slike anlegg er veldig kostbare. Det er Amphawa Rama II Park i Samut Songkhram. DYRT: Slike anlegg er veldig kostbare. Det er Amphawa Rama II Park i Samut Songkhram. Foto: Ahoerstemeier
11. februar 2024

Gamle trehus verdt en formue

Skrevet av 
[ annonse ]

Den gamle byggestilen i Thailand har fått en renessanse – men kun blant de velstående. Hardved er nemlig nå blitt så dyrt at de fattige ikke har råd. Men for de nordmenn som får seg kjæreste på bygda, kan det godt hende det følger med en godt skjult formue i form av hardved. Da bør du tenke deg om før du river og bygger nytt murhus isteden.

 

De som følger med på såpeoperaer på tv her har lagt merke til at handlingen stadig vekk er lagt til gamle, ærverdige thailandske hus på pæler med høye tak av oransje keramiske fliser. Stilen stammer fra Ayudhya. Det er en egen stilart i andre landsdeler, for eksempel nord i landet, men der er stilen enklere. Takene er for eksempel ikke buede, som er en av kjennetegnene til den originale thaistilen.

Thaiene har fått øynene opp for sin egen byggestil fra gamle dager, men mest som et nasjonalromantisk tegn, ikke nødvendigvis som et mulig sted å bo.

 

Historien er glemt

Gjennom tusenvis av år i denne regionen har folk funnet ut at det ikke lønner seg å bo på bakkenivå. Derfor ble det bygget på pæler. Det var erfaringer fortalt fra generasjon til generasjon som holdt på den stilen. For en sjelden gang kommer det en gedigen flom – uansett hvor i Thailand du bor – og da er det kjekt å bo på pæler.

 

[ annonser ]

Thailands Tidende

Tradisjonelt hus i Isan.

 

Men det interessante med dagens samfunn, hvor det flyter over av informasjon, er at historisk informasjon forsvinner. Hvis det ikke har vært noen flom de siste 30 årene så er alt i orden og folk kan bygge sine murhus på bakkenivå. Mange folk i Bangkok og omliggende områder erfarte at det var en katastrofe under flommen høsten 2011.

 

Mange fordeler med pæler

Det er mange fordeler med å ha hus på pæler. Du er beskyttet, ikke bare mot flom men også mot rovdyr. Du er også beskyttet mot maur, i hvert fall hvis du gjør som enkelte smarte byggherrer – lager små vannbad rundt alle husets pæler. I tillegg får du et område under huset som er beskyttet mot regn, hvor i gamle dager husdyr oppholdt seg, men som du kan bruke som «oppholdsrom» på dagtid. Det er også et faktum at det blir en fin bris under et hus, som gjør det levelige i varmen. Hus på pæler er også godt ventilerte, og unngår mange problemer med mugg og andre ting på den måten.

 

Thailands Tidende

Vinduer var ofte skotter av trevirke. Uten glass.

 

Pusse opp svigermors hus

Det kryr av nordmenn som har fått seg kjæreste i Isan og andre deler av den thailandske landsbygda. Noen av dem bor fast i Thailand, mens andre par bor i Norge men ferierer i Thailand. Fastboende vil gjerne ha et litt stort hus å utfolde seg i, og da kan det bli dyrt å bygge på pæler. De som kun trenger et feriested, derimot, burde absolutt vurdere et pælehus i tre, spesielt hvis det allerede finnes et trehus på området – noe det ofte gjør i Isan.

Så det du da gjør er å rive tak og vegger. Den rustne bølgeblikken på taket kan du kaste, men treplankene som utgjør veggene kan fint høvles opp og blir som nytt tre. Ta dog i betraktning at du må bytte blad på høvelen ganske ofte, for dette er snakk om treverk som er hardt som stein.

Gulvet kan du slipe, det er også overkommelig. Det er gjerne brukt tykke planker som tåler litt nedsliping.

 

Taket er utfordringen

Taket på et thaihus er buet, og har en forseggjort gavl. Dette er litt for avansert for den gjennomsnittlige snekker på landsbygda, som ikke kan lese tegninger eller finne ut av buede konstruksjoner. Det er den store utfordringen med å lage et slikt hus. Men i dag finnes det bøker og websider som beskriver konstruksjonen ganske godt. Et landsens byggefirma burde klare å følge disse instruksjonene. Takkonstruksjonen – inkludert de keramiske takflisene – er de samme som brukes i templer, så det er en ide å ta kontakt med det lokale tempelet for å få kontakt med snekre som mestrer teknikken. 

 

Hardved umulig å oppdrive

De gamle trehusene på pæler i Isan er ikke bygd i Ayudhya-stil. Årsaken er at taket blir for dyrt. Etter at bølgeblikken ble oppfunnet har det vært løsningen i Isan.

Men resten av huset er jo i praksis samme stil, og det aller viktigste er at de ble bygget i en tid da det var flust med hardved å skaffe til en billig penge. Da snakker vi 30 år og mer tilbake i tid – før flatehogsten av teak og andre sorter ble slått hardt ned på. De som har bygd trehus etter den tid har gjerne benyttet seg av importert treverk fra de fattige nabolandene – Laos, Myanmar og Kambodsja. I det siste har det også blitt slått hardt ned på dette, så tilgangen til skikkelig treverk i Thailand er nå veldig problematisk.

 

Trelasthandlere lurere deg

Når du tar turen innom en trelasthandler så får du plutselig inntrykk av at det er flust med hardved i Thailand. De vil gjerne selge deg noe som de kaller Mai Taeng, hvis det ikke høres flott nok ut, så kaller de det Mai Taeng Malaysia, akkurat som om Malaysia skulle ha noe bedre hardved enn Thailand.

De lover at dette er hardved som ikke bukter og bøyer seg når luftfuktigheten øker, og heller ikke blir spist opp av plagsomme innsekter. Men når huset er bygd av Mai Taeng, så oppdager du noe helt annet: Dette er ikke hardved. I de fleste tilfeller er det også ny hogst, som gjør at dører og vinduer plutselig ikke lenger kan lukkes ved neste regntid. 

 

Hva er hardved?

Ekte hardved tåler det meste, inkludert å ligge i vann i regntiden i rismarker. Teak er egentlig ikke hardved, siden det har lav egenvekt, men har mange av de andre egenskapene til hardved. «Rosewood» er ekte hardved, som i tillegg har en fin, burgunder farge. Det finnes også et treverk som de rett og slett bare kaller «steinved», May Hin, med en enorm egenvekt som minner om stein.

De nordmenn som bor nære grensen til Laos eller Kambodsja i Isan kan vurdere om det går an å få importert noe hardved fra nabolandene. Der er det store jungelområder hvor folk sjelden har satt sin fot, akkurat som Thailand for hundre år siden. Men politiet er stadig på jakt etter treverk som krysser grensen, så du kan lett bli lurt. Importavgiften er høy, så de fleste selgere forsøker å unngå den.

 

Den perfekte hytte

Hvis du ferierer hos kjæresten i Thailand et par ganger i året, så trenger du egentlig ikke et svært palass av en bolig. Så hvorfor ikke følge nordmenns trang til en hytte? Så får du sjansen til å komme litt nærmere naturen. Et thaihus har selvsagt ikke aircon, men det blir gjerne behagelig luftig oppe på pælene. Vinduene har ikke glass, men er åpninger med lemmer som du kan stenge på natten. Da blir det svære åpninger på dagtid, hvor du får en behagelig bris gjennom huset. Dørene består på samme måte av to svære lemmer, så det er enkelt å låse og beskytte seg mot innbrudd. Det er høyt under taket, med lufteluker under gavlene, så den varme luften som stiger opp blir ventilert ut på den måten. Dette er en byggestil som ble perfeksjonert gjennom tusener av år, så man får anta at den fungerer bra. Men likevel foretrekker thaier «vestlige» murhus. Forstå det den som kan.

(© Thailands Tidende 11. februar 2024. Basert på artikkel fra utgave 4/2018)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)