[ annonse ]
Mange fremmøtte på ambassademøtet i Pattaya. Mange fremmøtte på ambassademøtet i Pattaya. Foto: Dag A. Ekeberg
1. desember 2018

Mye nytt fra ambassaden

Skrevet av 
[ annonse ]

I siste halvdel av november var ambassaden og Helfo på besøk i Pattaya, Cha-am, Khon Kaen og Phuket. Det dukket opp flere saker som var nye for fastboende nordmenn her.

 

Vi deltok på informasjonsmøtet i Pattaya, som ble holdt på Jomtien Garden Hotel med full sal og drøyt 200 fremmøtte personer.

Det ble rapportert  om et økt antall nordmenn som nå havner i problemer med thailandske myndigheter på grunn av opphold uten gyldig visum. Det pågår en nasjonal kampanje for å få utvist folk som oppholder seg i Thailand ulovlig, og det rammer også nordmenn. Selv med kun noen få dager overstay har ambassaden opplevd at folk blir fengslet, utvist og deretter svartelistet for ett år eller mer fra å returnere til Thailand.

 

Langvarige fengselsopphold

Folk som blir pågrepet uten lovlig visum kan se frem til mange dager i fengsel, spesielt hvis de blir tatt utenfor hovedstaden. I provinsene venter de nemlig gjerne til man har fått flere lovbrytere før de sendes i samlet tropp til Bangkok. Det kan dreie seg om dager og uker i fengsel. Når man kommer til Bangkok må man prosesseres før man kan deporteres. Det kan ta ca. en uke, opplyses det.

Hvis man ikke har kontanter å betale for seg med, så blir det problemer, og mange har opplevd at mobiltelefoner blir konfiskert av politiet, som gjør at man er stort sett hjelpeløs. Nordmenn som havner i slike problemer må bekrefte overfor ambassaden at de ønsker hjelp før ambassaden kan tre støttende til. Denne papirmølla har vist seg å bli et mareritt for mange, og det advares på det sterkeste mot å oppholde seg i Thailand uten lovlig visum.

 

[ annonser ]

Behandling i naboland

Det kom frem at det ikke er noe i veien for at norske NAV-medlemmer kan velge sykehus i naboland, hvis det er enklere, f.eks. hvis de bor i nærheten av en landegrense. 

Uansett hvor man bor kan man velge å behandles i andre land, men reiseutgifter blir ikke dekket hvis det finnes tilsvarende behandlingstilbud nærmere hjemmet.

 

Reisekostnader

En nyhet fra NAV er at det nå dekkes reisekostnader med 2,40 kroner pr kilometer uansett om man bruker egen bil eller andre kommunikasjonsmidler, f.eks. tog eller buss. De måler avstanden fra hjemstedet til sykehuset, og betaler etter antall kilometer. Det er en egenandel på 149 kroner.

På spørsmål fra salen ble det opplyst at NAV kan dekke overnatting, hvis behandlingen ikke kan utføres den dagen man ankommer.

 

Garantister for thaier

For å kvalifisere som garantist for thaier som vil til Norge er kravet nå drøyt 260.000 kroner i inntekt, og at man ikke har mottatt sosialhjelp siste 12 måneder. Garantister må være registrert som bosatt i Norge. Hvis man ønsker å ta inn en samboer, så må samboerskapet ha vart i minst to år. Folk som kun har møtt hverandre via nett kvalifiserer ikke.

I fjor tok ambassaden over 12.000 avgjørelser angående visum til Norge. Hele 96 prosent av søkerne fikk innvilget visum.

 

Fastlege

Flere personer hadde spørsmål om fastlege. Nordmenn som er utflyttet mister sin fastlege, men det er ikke noe i veien for at man kan reise hjem til Norge og be om en avtale med sin tidligere fastlege. Det blir da opp til legen om han har tid til å ta en konsultasjon. Hvis han ikke har det, så er det mulig å gå til andre leger. En av kommunelegens oppgaver er å sørge for at alle personer i Norge har adgang til lege.

 

Kom deg på nett!

Det blir nå stadig vanskeligere å få hjelp hvis man ikke er villig til å ta i bruk internett. Påtroppende ambassadør Kjersti Rødsmoen er klar over at dette er en utfordring for mange pensjonister.

– Mange nordmenn i Thailand er dårlige på internett, hva kan de gjøre?

– Jeg vet veldig godt at dette er et problem, jeg har en mor som nettopp har skaffet seg internettbank. Men folk får forsøke å få hjelp fra andre som kan dette.

 

Bekreftelser av inntekt

En ting som opptar nordmenn bosatt i Thailand mer enn noe annet for tiden, er bekreftelse av inntekt for søknad om årsvisum i Thailand. Storbritannia og USA – og nå også Danmark – vil slutte med dette.

Vi stilte ambassadøren spørsmålet:

– En leser nevnte for oss at hvis det skulle bli endringer her, så bør ambassaden opplyse om dette i god tid i forveien, for det tar tid å samle sammen 800.000 baht på en bankkonto, som er alternativet til bekreftelse. Han mente at det burde opplyses om evt. endringer minst ett år i forveien.

– Jeg er enig i at vi bør opplyse om endringer i god tid, svarte Rødsmoen.

--------------------------------------

 

Garanterer kun for ti dager

Einar Svanøe ved ambassaden i Bangkok opplyst på informasjonsmøtet i Pattaya om at de nå kan garantere for maksimalt ti dagers sykehusopphold. Årsaken er personvernforordningen fra EU, som gjør at man ikke lenger kan utveksle personopplysninger via normal e-post. Det vil si at ambassaden og Helfo kun kan kommunisere via brevpost, ble det opplyst.

Vi tok kontakt med Helfo for å høre om dette. Seksjonssjef Hanne Grøstad svarte.

– Når skjedde denne endringen?

– Helfo har siden april i år åpnet muligheten for utenriksstasjoner til å sende saker gjennom Altinn. Ambassaden i Bangkok ble informert om det samme måned. Altinn er den sikre elektroniske kanalen for utveksling av informasjon som  Helfo bruker i saker etter folketrygdloven § 5-24.

– Jobbes det med en løsning på problemet? Og hva kan være mulig alternativer?

– Vi vet at utenriksstasjonene har hatt utfordringer med å ta i bruk Altinn. Alternativet til å bruke Altinn er ordinær post.

Vi har i skrivende stund ikke fått noen kommentar fra ambassaden på informasjonen fra Helfo.

(© Thailands Tidende. Utgave 12/2018 – 1. desember 2018)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)