[ annonse ]
Valgets store overraskelse, Thanathorn, var backet  opp av mange diplomater da han kom til politiforhøret. Valgets store overraskelse, Thanathorn, var backet opp av mange diplomater da han kom til politiforhøret. Faksimile: Bangkok Post 9. april 2019.
11. april 2019

Finland og Danmark til Thanathorns forsvar

Skrevet av 
[ annonse ]

To av de fem nordiske landene var representert blant 13 ambassader som ubedt møtte opp på en politistasjon i Bangkok for å gi støtte til Future Forward-partiets leder, som nå blir politiforfulgt av juntastyret. Norges ambassadør er på ferie og kunne ikke svare på hvorfor ikke Norge var tilstede.

 
Oppdatering (11. april 2019): Vi har fått en uttalelse fra UD om denne saken, se helt nederst i artikkelen.

 

USA, Canada, Storbritannia, Tyskland, Frankrike, Nederland, Belgia, Australia og New Zealand – i tillegg til FN og EU – var de andre som var representert på Pathumwan politistasjon 6. april. De hadde ikke blitt invitert av myndighetene, og utenriksminister Don Pramudwinai var raskt ute med å kritisere tilstedeværelsen. Han uttalte til Bangkok Post at ingen ville finne på å gjøre noe slikt i disse vestlige landene.

 

Men USA var raskt på pletten med svar. Talskvinne Jillian Bonnardeaux uttalte til avisa The Nation at det var standard prosedyre å være tilstede ved rettslige hendelser for å skaffe seg førstehånds informasjon.

 

USAs Charge d’Affaires Peter Haymond var tilstede på politistasjonen. Han og de andre utsendingene ble også invitert inn på et møte med representanter for myndighetene, angivelig for å få informasjon om saken.

 

[ annonser ]

Myndighetene insisterer på at ambassaderepresentantene ikke var tilstede under de faktiske rettsforhandlingene, kun på informasjonsmøtet i ettertid. Men Thanathorn sendte ut en melding på Twitter om at de også var tilstede under selve rettsforhandlingene.

 

Thanathorn

TWITTER: Thanathorn skrev på Twitter at representanter fra ambassaden var tilstede under rettsforhandlingene. (Faksimile: Twitter)

 

Future Forward-partiet under ledelse av millionær Thanathorn Juangroongruangkit samlet ca. 80 seter i underhuset i valget 24. mars (endelige valgresultater er ikke klare før 9. mai). Mange, både i og utenfor Thailand, beskylder nå juntaen for å ha politiske motiver bak anklagene mot Thanathorn.

 

LES: Valgresultatet klart 9. mai – ligger an til ustabilitet

 

Anklagene stammer fra en hendelse for fire år siden, da han skal ha stilt med en bil som assistanse for aksjonister som protesterte mot juntaen. Han er anklaget for oppvigleri (sedition), som har en strafferamme på inntil ni års fengsel.

 

Nestkommanderende for politiet i Thailand, Pol Gen Srivara Rangsibrahmanakul, har gitt litt ytterligere informasjon om saken til Thanathorn. Politiet har i skrivende stund 15 vitner som de planlegger å intervjue. Noen av dem har allerede sendt advokater for å få mer informasjon.

 

Thanathorn

FINGERAVTRYKK: Thanathorn delte et bilde på Twitter av da han ble booket inn på politistasjonen. (Faksimile: Twitter)

 

Han hevder at årsaken til at denne saken foregår i militær rett er at hendelsen skjedde under juntastyret, som hadde beordret at det var forbudt med politiske sammenkomster med mer enn fire deltakere. Men han legger til at Thanathorn kan anmode dommerne om å flytte saken til sivil rett, så blir det opp til dommerne å etterkomme eller avslå dette.

 

Vi spurte Norges ambassadør Kjersti Rødsmoen pr e-post i går om det var noen norske diplomater tilstede under avhøret av Thanathorn. Vi fikk i dag morges svar fra henne at hun er på ferie frem til 22. april, og ba oss kontakte chargé d’affaires Tor Haug. Vi har ikke lykkes å komme i kontakt med ham ennå.

 

Vi stilte ambassadøren i tillegg følgende spørsmål:

1. Vil du som din forgjenger reservere deg retten til å si fra når du mener det er begått alvorlige brudd på menneskerettighetene i dette landet?

2. Hva mener du om tiltalen mot Thanathorn?

 

Disse spørsmålene er altså ikke besvart ennå. Vi har også bedt Haug om svar på spørsmål nr. 2.

 

Rødsmoens forgjenger som ambassadør, Kjetil Paulsen, engasjerte seg blant annet i saken mot 84-årig samfunnskritiker Sulak Siavraksa, som i november 2017 risikerte 15 års fengsel for å ha stilt spørsmålstegn ved en heltedåd utført av en thailandsk konge for over 400 år siden. Saken ble henlagt.

 

Oppdatering: Et par timer etter at saken var publisert, fikk vi svar fra UD. Ambassaden hadde videresendt spørsmålene dit.

– Det var ingen representanter fra den norske ambassaden tilstede under rettsmøtet i forbindelse med tiltalen mot Thanatorn 6. april. Ambassaden har for øvrig jevnlig kontakt med politikere i Thailand, herunder Thanatorn. I den løpende dialogen med thailandske myndigheter tar vi fra norsk side også opp spørsmål knyttet til aktuelle menneskerettighetsspørsmål.

Det er seniorrådgiver Per Bardalen Wiggen i UD som opplyser dette.

(© Thailands Tidende. 11. april 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)