[ annonse ]
Det blir to ekstra flyturer t/r Bangkok før den thailandske damen kan få hunden sin inn i Norge. Det blir to ekstra flyturer t/r Bangkok før den thailandske damen kan få hunden sin inn i Norge. Ill: Pixabay
19. juli 2019

Måtte ta med hunden tilbake til Thailand

Skrevet av 
[ annonse ]

En thailandsk dame som bor i Oslo tok med puddelen sin på fly fra Bangkok til Oslo. Men da de ankom Gardermoen havnen hunden i isolat isteden. Det var under tre måneder siden siste test for rabies, og damen måtte fly tilbake til Thailand med hunden for egen regning.

 

Mattilsynet fattet et hastevedtak da de fikk denne hunden inn til Norge. Den ble overført direkte til isolat, uten at eieren ble varslet først. Årsaken var altså at det var gått mindre enn tre måneder siden testen for antistoffer mot rabies.

 

Før det er gått tre måneder, er det ikke mulig å si om antistoffer i blodet stammer fra vaksine eller fra ekte rabiessmitte, men hvis dyret ikke har utviklet symptomer på rabies i løpet av tre måneder, så vet man at antistoffene skyldes vaksine, ikke selve sykdommen.

 

Mattilsynet

Mattilsynets vedtak i denne saken.

 

[ annonser ]

Det har aldri vært påvist rabies på fastlandet i Norge, opplyser Mattilsynet, og de er derfor nøye med å overholde forskriftene for import av hund fra land som Thailand, hvor rabies finnes.

 

Den thailandske damen fikk valget mellom å la hunden være i isolat i to måneder eller ta med hunden tilbake til Thailand. Hun valgte det siste, ifølge dokumenter vi har sett hos Mattilsynet. Uansett valg så er det hun som dyrets eier som må stå for alle kostnadene i forbindelse med prosedyren. Damen ankom Oslo 1. juli. Blodprøven var tatt 31. mai.

 

Her er regelverket som Mattilsynet holder seg til:

Vedtaket er fattet med hjemmel i kjæledyrforskriften § 11. I henhold til " Forskrift om ikke-kommersiell forflytning av kjæledyr " (kjæledyrforskriften), gjelder disse kravene til hunder som skal innføres til Norge fra ikke-listeførte tredjeland:

• Hunden skal være identitetsmerket med godkjent mikrochip. Identitetsnummeret skal være oppgitt i veterinærsertifikat og alle medfølgende originale dokumenter. Hunden skal være ID-merket før det vaksineres mot rabies.

• Hunden skal være vaksinert mot rabies med godkjent, inaktivert vaksine etter vaksineprodusentens anbefaling. Vaksinen kan gis tidligst når dyret er 12 uker gammelt. Blodprøve for kontroll av antistoffer skal tidligst tas 30 dager etter siste vaksinasjon. Blodprøve skal tas av veterinær, analyseres ved et godkjent laboratorium, og må vise antistofftiter på minimum 0,5 IE/ml. Deretter må hunden vente minimum 3 måneder før den kan transporteres til Norge. For at blodprøven i framtiden skal kunne betraktes som gyldig, må hunden vaksineres regelmessig mot rabies, slik vaksineprodusenten anbefaler.

• Hunden skal være behandlet mot revens lille bendelorm (Echinococcus multilocularis) i avsenderlandet med et godkjent preparat. Behandlingen må være gjort mellom 24-120 timer før innførsel til Norge.

• Informasjon om navnet til hundens eier, hundens ID-merking, vaksinasjon mot rabies, resultat av titertest og behandling mot bendelorm, skal være dokumentert i et EU-godkjent veterinærsertifikat som skal undertegnes/bekreftes av offentlig veterinær i avsenderlandet.

• Hunden og medfølgende dokumenter skal kontrolleres av veterinær fra grensekontrollstasjonen ved Oslo Lufthavn ved ankomst til Norge. Det anbefales å varsle ankomst i god tid for å unngå lang ventetid før kontrollen.

(© Thailands Tidende. 19. juli 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)