[ annonse ]
KRITISK: Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen i aktivitet på landsmøtet på Gol. KRITISK: Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen i aktivitet på landsmøtet på Gol. Foto: Johnny Syversen
1. juli 2018

Pensjonistforbundet ønsker flere utenlandsmedlemmer

Skrevet av 
[ annonse ]

Pensjonistforbundet er en maktfaktor i norsk politikk, og de ønsker nå å sette problemstillinger for nordmenn i utlandet på dagsordenen. Vi fikk en prat med lederen etter at han ble gjenvalgt på landsmøtet på Gol nylig.

 

Etter å ha blitt enstemmig gjenvalgt som leder av Pensjonistforbundet, var Jan Davidsen klokkeklar i sin oppfordring til pensjonister som bor utenfor Norge: – Bli med på å sette kraft bak kravene om en bedre alderdom for pensjonistene. 

Rett etter avslutningstalen på Pensjonistforbundets landsmøte på Storefjell i juni, var det en opplagt og kamplysten gjenvalgt leder som møtte Thailands Tidende for en prat om hva forbundet gjør og vil gjøre for å bedre forholdene for norske pensjonister som oppholder seg utenlands. At det partipolitisk uavhengige Pensjonistforbundet regnes som en maktfaktor ble bekreftet av at Jonas Gahr Støre (Ap), Knut Arild Hareide (KrF), Audun Lysbakken (SV) og LO-leder Hans-Christian Gabrielsen hadde tatt turen til fjells. Partier som Høyre og Frp sendte ingen representanter, ei heller eldreminister Åse Michaelsen (Frp), som meldte avbud i siste liten, noe Jan Davidsen kritiserte blant annet på NRK1s program «Torp». 

 

– Viktig å være engasjert!

– Ifølge mange nordmenn som bor utenlands gir frivillig medlemskap i Folketrygden for dårlige rettigheter, og er for dyrt. Er dette noe Pensjonistforbundet er opptatt av?

 – Vi prøver å fange opp hele spekteret av saker som gjelder bedre levekår for eldre, og dette kan stå som et godt eksempel på nettopp det. Noen spesiell politikk på dette har vi ikke foreløpig, men dette viser at det er viktig å være engasjert i Pensjonistforbundets arbeid. Det for å få satt viktige saker som dette på dagsorden, så vi kan sørge for å bidra til å få kraft bak kravene, sier Davidsen, som er leder for ca. 140.000 medlemmer i forbundet. 

 

[ annonser ]

Vil ha flere medlemmer 

– Har dere mange medlemmer som bor utenlands? 

 – Det har jeg ikke full oversikt over, men det er et stort potensiale, for det er mange saker som opptar dem som vi kan få satt på dagsorden. Vi vil gjerne ha flere medlemmer som har disse problemstillingene, så vi kan ha en enda større innflytelse når vi slåss for pensjonistenes rettigheter, som blant annet en økning av pensjonen. 

Davidsen skryter av et «utrolig fremoverlent landsmøte, med stor vilje til å gjennomføre vedtakene». 

 

Flere ting opptar

– Hvilke problemstillinger hører dere om fra nordmenn utenlands? 

 – I første rekke handler det om det å ha bolig to steder, og om den dagen man trenger hjelp hjemme i Norge. Det handler også om den fellesnevneren vi alle har, i forhold til trygdeoppgjøret, og utviklingen av det.

Davidsen trekker også frem behov for tannbehandling og for en sykehjemsplass den dagen man kommer hjem.

 

Fire år med nedgang

Diskusjoner om at pensjonistene for fjerde år på rad får dårligere økonomi på grunn av lav lønnsvekst var en het potet på landsmøtet. 

 – Med dagens ordning underreguleres pensjonistene med 0,75 prosent, i forhold til hva arbeidstakere får. I praksis betyr det at de som har jobb «slipper unna» reallønnsnedgang i dårlige tider, sier Davidsen. 

 

SV fikk trampeklapp

Audun Lysbakken var opptatt av at politikerne sørger for egen lønnsfest, noe han vil forsøke å få en stopp på. 

 – Pensjonistene har fått mindre å leve av fire år på rad, samtidig som det er lønnsfest for landets elite. Vi i SV foreslår at politikerne skal få den samme marginale økningen som pensjonistene, sa Lysbakken til trampeklapp i salen. 

Da trygdeoppgjøret ble lagt fram den 24. mai kom det fram at grunnbeløpet i Folketrygden økes med 3,47 prosent fra 1. mai, dvs. at pensjonistene i 2018 må belage seg på å få mindre å rutte med enn i 2017.

-----------------------------------

 

Dette lovet de:

 

Jonas Gahr Støre (Ap-leder):

At pensjonistenes velferd skal være et felles ansvar, og ikke privatiseres. Han vil gi mer penger enn dagens regjering til saker som angår dem. 

 

Audun Lysbakken (SV-leder):

Vil forsøke å sørge for at stortingsrepresentantene ikke får ett øre mer i lønnsøkning enn en gjennomsnittspensjonist. 

 

Knut Arild Hareide (KrF-leder):

Å øke pensjonen for de av pensjonistene som får minst, og spesiell fokus på de enslige, som i stor grad har det trangere økonomisk fordi de bare har én inntekt. 

 

Hans-Christian Gabrielsen (LO-leder):

At LO står sammen med Pensjonistforbundet om at forhandlinger av trygdeoppgjør for pensjonister skal skje i Stortinget, ikke i Regjeringen.

(© Thailands Tidende. Utgave 7/2018 – 1. juli 2018)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)