[ annonse ]
Kommentar: Som julekvelden på kjerringa – i år igjen Faksimile: ABC Nyheter 26. april 2024
26. april 2024

Kommentar: Som julekvelden på kjerringa – i år igjen

Skrevet av 
[ annonse ]

Hukommelsen er kort i pressen. Det er kun ett år siden vi måtte avsanne rapporter i norske aviser om 54 graders varme i Chonburi. Men nå er de på’n igjen – og varsler over 50 grader i Bangkok.

 

«Myndighetene i Thailand advarer om temperaturer på over 50 grader i Bangkok» står det under bildet (over) fra NTB – rapportert i mange norske aviser i dag, deriblant én uten betalingsmur, nemlig ABC Nyheter.

 

Dette vil i så fall være ny rekord med over ni grader! Ifølge Wikipedia er varmerekorden for Bangkok på 41 grader.

 

Det NTB glemmer å skrive, er at det er varmeindeksen (Heat Index) de omtaler. Den forsøker å si noe om hvordan temperaturen «føles».

 

Varmeindeks er basert på gamle tabeller og gamle teorier. Det er lite nyere forskning som tilsier at varmeindeks er et veldig nøyaktig mål på varme. Faktum er at det er forskning som antyder at det er en misvisende indeks, siden kroppen klarer å tilpasse seg ulike forhold via svette.

[ annonser ]

 

For ganske nøyaktig ett år siden, var det altså tilsvarende oppslag i norske aviser. Da med 54 graders varme. Enkelte aviser husket da å nevne at de snakket om varmeindeks, ikke varme, blant annet Dagbladets artikkel fra 28. april 2023.

 

Thailands Tidende hadde en kommentar etter fjorårets sensasjonsoppslag.

 

LES: Kommentar: Ingen «monster hetebølge», bare litt varmt før regntiden (24. april 2023)

 

Det er værfenomenet El Nino som er skyld i temperaturene i fjor og i år. Det er altså ikke manglende elektrifisering av norsk sokkel eller norske dieselbiler som har skylden. 

 

Den gode nyheten (for de som ikke liker varme) er at det mot slutten av 2024 forventes at La Nina tar over for El Nino. Det vil si mer nedbør og lavere temperaturer i Thailand.

 

Så spørs det om det var en god erstatning, for da blir det flommer å rapportere om. 

 

Hvis 30 personer har dødd av heteslag i Thailand hittil i år, slik det rapporteres i dagens aviser, så er det for det første ikke noe høyt tall, og for det andre så spørs det om ikke flere vil dø av flommer under La Nina. Men la oss håpe det ikke skjer.

 

Disse tallene er uansett vanskelig å stole på. Dødsårsak kan ofte være en kombinasjon av ulike ting, og rapportering av dette er mangelfull, det lærte vi alt om under covid-pandemien.

 

Hva forventer man fremover?

 

Statlige værmeldingstjenester for Thailand sier at i begynnelsen av mai er det forventet hele tre monsuner innover landet. Så da blir det fort kjøligere.

 

Hvis man tar Pattaya som et eksempel, så melder appen «Weather» om 34 grader maksimumstemperatur i dag og de neste fem dagene. Deretter kan det bli regn og kjøligere. Men det gjenstår altså å se.

 

34 grader høres riktig ut for Pattaya. Det backes opp av det vi observerer her, på gradestokker og apper. Og det er ca. tre grader varmere enn det som er normalen vinterstid under høysesongen for turister. Tre grader er mye, og gjør at mange turister nå klager over varmen – som de ikke klager over på vinteren her.

 

Så skal det altså være sju grader varmere enn dette i Bangkok. Det får vi ta med en klype salt.

 

Jeg har ikke så mange muligheter til å dobbeltsjekke statlige tall, men sjekket for provinsen Sisaket, der vi har et hus. Under huset er det i dag varmerekord på 38 grader (midt på dagen). Det er mye, men betydelig mindre enn det som rapporteres fra myndighetene. De oppgir at det er 42 grader...

 

Thailands Tidende

38 grader i Sisaket i dag, ikke 42, slik det rapporteres om.

 

Mange utlendinger i Thailand rapporterer om høye temperaturer i disse dager. Men hvis målingene er tatt av bilen de kjører, kan det være feilkilder, ifølge ulike bilmagasiner. Varmen som reflekterers fra vegbanen etter mange timer med sollys kan gi for høye verdier. 

 

Dag A. Ekeberg


Dag A. Ekeberg, redaktør (flere kommentarer)

(© Thailands Tidende. 26. april 2024

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)