2. oktober 2011

Krangel om minstelønn

Skrevet av 

Den nye regjeringen lovet under valgkampen at minstelønna i Thailand skulle opp på 300 baht pr dag. Det har vært veldig mye motbør mot dette fra næringslivet, og nå er forslaget til behandling i Lønnskomiteen (The Central Wage Committee), som er en komité hvor arbeidslivets tre parter - arbeidsgivere, arbeidstakere og staten - sitter sammen og prøver å forhandle seg frem til løsninger.

Dagens minstelønn er på 215 baht i Bangkok og omliggende provinser, og 221 baht i Phuket. I resten av landet er den lavere, helt ned i 159 baht i provinsen Phayao. Arbeidsgivernes representanter sier nå at de ikke kan være med på lønnsøkningen. Staten har foreslått å øke til 300 baht kun i syv provinser i første omgang, men det falt heller ikke i god jord. De syv provinsene er Bangkok, Samut Prakan, Samut Sakhon, Nakhon Pathom, Pathum Thani, Nonthaburi og Phuket.

Representanter for arbeidstakerorganisasjonene har svart med å si at hvis det ikke blir en minstelønn på 300 baht i hele landet, vil de isteden kreve 40 prosent lønnsøkning fra årsskiftet.
Arbeidsgiverne har kommet med et motforslag, hvor de sier at de vil øke minstelønna til 300 baht over en periode på fire år. De sier at hvis lønna skal økes med en gang, må myndighetene komme opp med sterkere subsidiering enn dagens forslag som går ut på redusere arbeidsgiveravgiften.

Det er nå nedsatt en underkomité for å se nærmere på forslaget, og neste møte i komiteen er i begynnelsen av oktober.

Arbeidsgiverne nevner i en artikkel i The Nation eksempler på industrier som ikke kan tåle en så stor lønnsøkning, som tekstil, security og mange serviceyrker. (dae)

(Thailands Tidende utgave 8/2011)

Lest 2396 ganger

Likte du denne artikkelen? Lik Thailands Tidende på Facebook:

annonser:

forsiden

Utgave 3-2017 (1. mars):
Abonner på gratis e-avis for å lese denne utgaven

Siste rubrikkannonser

Utleieprosjekt i Hua Hin
( / Til salgs)

Utleieprosjekt i Hua Hin

Honda City, Jomtien
( / Til salgs)

Honda City, Jomtien

Vil leie leilighet i Pattaya
( / Tjenester)

noimage

Hus Cha-am nær strand
( / Hus til salgs)

Hus Cha-am nær strand

Toyota Avanza 1.5 S 2007
( / Til salgs)

Toyota Avanza 1.5 S 2007