2. oktober 2011

Yan Friis: Mitt liv som linselus

Skrevet av 

Yan Friis - kjent som programleder på Nrk og journalist i Det Nye og Vi Menn - er thailandsvenn på sin hals. Han har hus i Jomtien hvor han og familien er flittige gjester.
Gjennom flere tiår har Friis møtt markante personer innen blant annet musikk, politikk og idrett rundt omkring i verden gjennom sitt journalistvirke.

Vi har fått ta en titt i arkivene hans. I første runde forteller han om sitt møte med geriljakrigere i Burma. En beretning som muligens viser at heltemodig innsats fra tid til annen oppstår når man ufrivillig ramler inn i uønskede situasjoner.
Friis forteller:

- Det er 1999. Jeg er på reportasje på forbudt grunn i Burma, i en av Karen-geriljaens leire. Smuglet over i en longboat. Fotografiet er ikke noen smart søknad om turistvisum til Burma.

- Som man ser er jeg mer fortrolig med Hoodoo Guru T-skjorten min enn med skytevåpen. Jeg kan love at den lille mannen er ca. hundre ganger farligere enn den store mannen (som er redd for nattsvermere).

Friis fortsetter: - Da jeg skulle smugles tilbake var det blitt så sent at vi ble nødt til å sjanse forbi en burmesisk grensepost ved elvebredden. Jeg ble bedt om å legge meg i bunnen av båten sammen med et par karenske politikere. De var nærmest lammet av skrekk. Jeg fniste og trodde de overdrev. Da vi endelig kunne sette oss opp igjen var jeg kjekkas og mente vi ikke var i fare. Da svarte en av karenerne: ‘Hva har du i fanget ditt? Et kamera stappfullt av eksponeringer fra en geriljaleir. Journalist, altså. Hva har du i brystlommen din? Et norsk pass! De hater nordmenn på grunn av Nobels fredspris. De ville banket deg opp og kastet deg i en celle i Rangoon. Og de to politikerne som sitter sammen med deg, de ville sannsynligvis blitt skutt på stedet.’

Så ristet alle på hodet og sa det internasjonale ‘tsk! tsk!’ Jeg kunne bare si med litt sprukken stemme: ‘Ja, men bortsett fra det, da?’

SKREVET AV: HELGE HEYERDAHL

(Thailands Tidende utgave 8/2011)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge