2. oktober 2011

Yan Friis: Mitt liv som linselus

Skrevet av 

Yan Friis - kjent som programleder på Nrk og journalist i Det Nye og Vi Menn - er thailandsvenn på sin hals. Han har hus i Jomtien hvor han og familien er flittige gjester.
Gjennom flere tiår har Friis møtt markante personer innen blant annet musikk, politikk og idrett rundt omkring i verden gjennom sitt journalistvirke.

Vi har fått ta en titt i arkivene hans. I første runde forteller han om sitt møte med geriljakrigere i Burma. En beretning som muligens viser at heltemodig innsats fra tid til annen oppstår når man ufrivillig ramler inn i uønskede situasjoner.
Friis forteller:

- Det er 1999. Jeg er på reportasje på forbudt grunn i Burma, i en av Karen-geriljaens leire. Smuglet over i en longboat. Fotografiet er ikke noen smart søknad om turistvisum til Burma.

- Som man ser er jeg mer fortrolig med Hoodoo Guru T-skjorten min enn med skytevåpen. Jeg kan love at den lille mannen er ca. hundre ganger farligere enn den store mannen (som er redd for nattsvermere).

Friis fortsetter: - Da jeg skulle smugles tilbake var det blitt så sent at vi ble nødt til å sjanse forbi en burmesisk grensepost ved elvebredden. Jeg ble bedt om å legge meg i bunnen av båten sammen med et par karenske politikere. De var nærmest lammet av skrekk. Jeg fniste og trodde de overdrev. Da vi endelig kunne sette oss opp igjen var jeg kjekkas og mente vi ikke var i fare. Da svarte en av karenerne: ‘Hva har du i fanget ditt? Et kamera stappfullt av eksponeringer fra en geriljaleir. Journalist, altså. Hva har du i brystlommen din? Et norsk pass! De hater nordmenn på grunn av Nobels fredspris. De ville banket deg opp og kastet deg i en celle i Rangoon. Og de to politikerne som sitter sammen med deg, de ville sannsynligvis blitt skutt på stedet.’

Så ristet alle på hodet og sa det internasjonale ‘tsk! tsk!’ Jeg kunne bare si med litt sprukken stemme: ‘Ja, men bortsett fra det, da?’

SKREVET AV: HELGE HEYERDAHL

(Thailands Tidende utgave 8/2011)

Lest 2449 ganger

Hold deg oppdatert, lik Thailands Tidende:

.
Gratis e-avis: Fyll ut og få adgang med en gang. Du vil deretter motta ny e-avis den første i hver måned.
[ annonser ]

Vi trenger ditt bidrag!

Siste rubrikkannonser

124 kvm i Pattaya
( / Leilighet selges)

124 kvm i Pattaya

Ønsker å leie hus i Pattaya
( / Hus til leie)

Ønsker å leie hus i Pattaya

Ønsker å leie i Pattaya
( / Hus til leie)

Ønsker å leie i Pattaya

Hus i Chiang Mai
( / Hus til salgs)

Hus i Chiang Mai

Najomtien - stor designvilla
( / Hus til leie)

Najomtien - stor designvilla