Fristelsene er store utenfor skolegården Fristelsene er store utenfor skolegården foto: Suwanne Buransuk
2. april 2012

Snacks gjør thailandske barn usunne

Skrevet av 

Thailandsk kjøpekraft øker. Det samme gjør sukker- og fettkonsumet blant barn. Flere undersøkelser viser at mange thailandske barn i økende grad rammes av fedme, høyt kolesterol og vitaminmangel.

Thailandsk kosthold inneholder tradisjonelt lite animalsk protein. Økt kjøpekraft har i liten grad forbedret proteininnholdet. For få tiår siden fastslo Verdens Helseorganisasjon at thaiene ikke fikk utnyttet sitt vekstpotensial på grunn av for lavt innhold av proteiner i thailandsk diett. I tørketiden var det lite fisk og reker tilgjengelig, og mange familier i lavere sosiale klasser spiste stort sett ris, litt grønnsaker og svært begrenset med fjærkre, svin eller fiskeprotein. De siste 20 årene har det skjedd store endringer i kostholdet. Mye av befolkningens økte kjøpekraft brukes til å kjøpe ferdigmat.

Tett-i-tett med boder
Utenfor barneskoler står salgsbodene tett. Det har blitt en enkel løsning for foreldre å sende med barna 20, 30, 40 baht, - noen ganger mer. Da kjøper de både frokost og lunsj fra de mange bodene. Men foreldrene er uten kontroll på hva kostholdet består i.
Et godt eksempel er Anuban Buriramskolen i Buriram sentrum. Her foregår det meste av bodsalget like utenfor skoleporten. For 10 baht kan barna kose seg med sukkerspinn, for ytterligere fem baht får de Coca Cola og isbiter i en plastpose. Vil de ha sukkertøy, kjærlighet på pinne, eller kyllingfilet panert og stekt i olje, pølser, tradisjonell thailandsk sukkerholdig dessert eller annen lite helsebringende kost, er tilbudet omfangsrikt.

Trykk på markedsføring
I Norge er det klare regler for markedsføring rettet mot barn, og ingen kommune ville tillatt salg av sukkerspinn i tilknytning til en barneskole. I Thailand er reglene annerledes, eller fraværende. Kentucky Fried Chicken, McDonalds og andre hurtigmatkjeder retter sine TV-kampanjer mot barn. Selgerne som tjener på barnas higen etter søtsaker utenfor Anuban Buriram-skolen betaler 120 baht per år i avgift, samt 10 baht per dag de benytter den tildelte bodplassen utenfor skolen. Pengene går til amphur - kommunen.
Ifølge markedsanalyseselskapet Euromonitor er det aller meste av markedsføring mot snacks og hurtigmat i Thailand rettet mot aldersgruppen 5 til 24 år. Mens barna drikker Coca Cola, pakker de ofte ned skolemelka og tar den med hjem. Dårlig kosthold har i praksis blitt erstattet av farlig kosthold.
Problemer med kolesterol
En undersøkelse fra 2008 utført av Division of Human Nutrition, Institute of Nutrition, Mahidol University i Salaya, Nakhon Pathorn viste at 65 prosent av alle ‘fete’ thailandske barn har farlig høyt kolesterolnivå. Det samme gjør hele 56 prosent av barn med normal kroppsvekt.
Mens myndighetene er kjent med problemet, selges det sukkerspinn og annet sukkertøy utenfor skolene. Bare ved Anuban Buriram er det 10 - 15 boder. Det er flere titusen skoler og utdanningsinstitusjoner i Thailand - flere hundre tusen mennesker som har sin inntekt fra å selge sukkertøy og snacks til barn og ungdom.

AV: Suwanne Buransuk

(Thailands Tidende utgave 4/2012 - 1. april 2012)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge