1. juli 2010

Thailands import fra Norge halvert

Skrevet av 
Thailands import av varer fra Norge falt dramatisk i fjor. Oppdatert thailandsk importstatistikk viser et fall fra ca. 12 til ca. 6 milliarder baht fra 2008 til 2009. 75 prosent av fallet skyldes gjødselimporten, som er gått ned fra 6,5 til 2,1 milliarder baht. Det er ikke bare norske gjødselprodusenter som selger mindre til Thailand. Totalt sett sank gjødselimporten til Thailand fra 79 til 46 milliarder baht dette ene året. Importen av norsk sjømat falt også i verdi med nesten 600 millioner baht, fra 2,9 milliarder til 2,3 milliarder baht.

Ifølge Eksportutvalget for Fisk i Tromsø har eksporten av sjømat til Thailand vært stabil så langt i 2010. Norsk statstikk viser en eksport på 63 millioner kroner ved utgangen av mars, nesten nøyaktig likt med samme periode i fjor.

Eksporten av laks har økt fra 1000 tonn til 1400 tonn rund vekt i perioden. Denne økningen har gått på bekostning av ørret som i perioden har falt fra 1100 tonn til under 500 tonn. Lakseprisene passerte i vår 40 kroner for eksport fra Norge. Thailand er et prissensitivt marked, og økningen i lakseprisene vil lett gi utslag i redusert import fremover. Laks utgjør så langt i år 60 prosent av Thailands import av norsk sjømat.

Et lyspunkt er at importen fra Norge i årets to første måneder, tross nedgangen for gjødsel, viser en økning fra 586 millioner baht i fjor til 1,47 milliarder baht.

I årets to første måneder importerte Thailand gjødsel for 10,2 milliarder baht, mot 3,7 milliarder baht i samme periode i fjor. Men bare 646 millioner av dette er importert fra Norge. Gjødsel selges i store laster på gjerne flere titusen tonn, så noen få ordre kan gi store utslag i importstatistikken.

(Pattaya Tidende utgave 7/2010 - 1. juli 2010)

 

Lest 835 ganger

Hold deg oppdatert, lik Thailands Tidende:

.
Gratis e-avis: Fyll ut og få adgang med en gang. Du vil deretter motta ny e-avis den første i hver måned.
[ annonser ]

Vi trenger ditt bidrag!

Mest lest siste måned

Siste rubrikkannonser

Hus i Chiang Mai
( / Hus til salgs)

Hus i Chiang Mai

Najomtien - stor designvilla
( / Hus til leie)

Najomtien - stor designvilla

Raskt salg Koh Samui
( / Land til salgs)

Raskt salg Koh Samui

Bangsare ved stranden
( / Leilighet selges)

Bangsare ved stranden

Enebolig i Cha am
( / Hus til salgs)

Enebolig i Cha am

Interaktive oversikter