2. november 2012

Khao Sok - en historisk vandring

Skrevet av 

Et par-tre timers kjøretur nord for Phuket ligger et nesten urørt regnskogområde. Khao Sok ble nasjonalpark i 1980, og byr på spennende opplevelser — og spennende historie.

Khao Sok ligger i Surat Thani-provinsens vestre del, ikke langt unna Andaman-havet. På kartet finner du parken omtrent midt mellom Ranong og Phuket. Feriestedet Khao Lak - det hardest rammede under tsunamien i 2004 - ligger like ved nasjonalparken, og er et godt utgangspunkt for turer inn i parken.

Khao Sok står på Unescos verdensarvliste og er regnet som en av verdens eldste regnskoger. Ifølge Wikipedia er denne regnskogen eldre og har større mangfold av dyr og planter enn Amazon-jungelen i Sør-Armerika.

Blant dyreriket finner man leopard, bjørn, villsvin, tiger, banteng (villku), rådyr, sambar (hjortedyr), villhunder, serow (geiteliknende dyr), tapir og apearter som hvithåndet gibbon og langur.

Krig og oppdemning

Nasjonalparken er 739 kvadratkilometer. Den var opprinnelig større, men ble raskt innsnevret fordi det ble funnet at dette området var det mest vannrike i hele Sør-Thailand, og det ble bestemt å bygge et vannreservoar og elektrisitetsverk. Dammen Ratchaprabha er hele 94 meter høy og demmer opp elven Khlong Saeng.

I moderne tid har det bodd folk i området siden ca. år 1800. Da var det krigsherjinger mellom Burma og Thailand, og en del thaier flyktet inn i dette regnskogområdet for å unnslippe burmeserne. Det bodde folk her i halvannet århundre, og det ble etter hvert betydelige deler av området som ble kultivert til jordbruk. I 1944 tok en sykdomsepidemi livet av så godt som alle innbyggerne i området, som var isolert fra omverdenen. Området de hadde kultivert fikk navnet Ban Sop - de dødes landsby - på folkemunne.

Rovdrift på tinn og tømmer

[ annonse ]

I 1961 sto en veg (med nummer 401) gjennom området ferdig. Den går mellom Phun Pin i Surat Thani og Takuapa i Phangnga på vestkysten. Da ble det også fart på utbyggingen, og det var stor aktivitet med hogst av det verdifulle tømmeret som regnskogen kunne by på. Det ble også anlagt flere tinngruver der.

Myndighetene innså imidlertid verdien av å bevare dette helt spesielle området i Thailand, og la i 1971 ned forbud mot både hogst og gruvevirksomhet. Det tok imidlertid flere år før forbudet fikk noen særlig effekt.

Kommunister slo rot

I 1976 slo et stort antall kommunistsympatiserende studenter rot i Khao Sok. De var ettersøkt av myndighetene, og kjempet mot både hogstmenn, gruvearbeidere og det militæret. De klarte i praksis å stoppe all virksomhet i området, og reddet sådann store områder med bevaringsverdig regnskog inntil myndighetene endelig erklærte Khao Sok for nasjonalpark.

Da deler av parken ble oversvømt av vann, som følge av reisningen av Ratchaprabha-dammen, ble det gjort et forsøk på å redde dyrelivet i området. 1300 dyr ble forflyttet, men det var mange som ikke overlevde.

I dag er det imidlertid et rikt dyreliv i parken, og det tilbys for eksempel 3-dagers turer fra Phuket med to overnattinger i regnskogen. Khao Lak har også mange tilbud inn til nasjonalparken.

(Thailands Tidende utgave 9/2012 - 1. november 2012)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge