[ annonse ]
1. september 2013

Orakelet svarer: Risikerer straffeskatt?

Skrevet av 
[ annonse ]

Hei, jeg finner Orakelets svar på spørsmålet «Skal jeg betale skatt» noe uklart. Jeg forstår det slik at folk som er skattemessig utflyttet fra Norge og bor her i Thailand må skatte av pensjon/uføretrygd til Thailand. Men det jeg og flere med meg lurer på er: Hvis du bor i Thailand hele året men betaler full skatt i Norge, kan du da likevel risikere å få straffeskatt her i Thailand?

Hilsen Sven Erik

 

Svar fra Orakelet:

Du sikter til artikkelen som sto i Thailands Tidende 1. mars i år. Der skriver vi at i teorien skal alle nordmenn bosatt i Thailand betale skatt her. Vi skriver også at i praksis skjer ikke dette.

Først litt om praksisen her: I Thailand er det de 76 provinsene som er ansvarlig for å drive inn skatt, og praksis varierer. Vi vet at det norske finansdepartementet sender lister til sin motpart i Thailand. Disse listene inneholder etter det vi forstår navn på nordmenn som bor i Thailand og ikke betaler skatt i Norge. Disse listene blir ifølge det thailandske finansdepartementet sendt ut til de respektive provinsene hvor nordmennene bor. Der slutter sentrale myndigheters ansvar, og det er opp til den lokale provinsen. Noen nordmenn er blitt kontaktet av lokale skattemyndigheter, mens andre ikke blir kontaktet, og heller ikke får noe fornuftig svar når de selv tar kontakt. Derfor er det mange som bare lar seg bli trukket sin norske kildeskatt og sier seg fornøyd med det.

Så til ditt spørsmål. Vi vet at det er sjelden at vestlige pensjonister i Thailand betaler skatt hit. Noen gjør det grunnet skattereglene i hjemlandet, som for eksempel nordmenn. Hvis du mot formodning blir kontaktet av skattemyndighetene her med krav om skatt, så bør du først forsøke å argumentere med at du allerede har betalt skatt på det innførte beløpet. Hvis ikke det hjelper, og de forlanger at du betaler, så har du lite valg. Du får da betale skatten her i Thailand, og deretter søke om tilbakebetaling av den skatt du er trukket i Norge for de angjeldende år. Dette har du da krav på å få tilbake, men det blir nok en liten papirmølle ut av det. Etter det vi hører er det mangelfull forståelse av skatteavtalen mellom Norge og Thailand rundt på de norske skattekontorer. (dae)

(Thailands Tidende utgave 7/2013 –  1. september 2013)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)