[ annonse ]
1. oktober 2013

Leserinnlegg: Hvorfor gjøre skatt så vanskelig?

Skrevet av 
[ annonse ]

Kommentar til artikkelen i forrige utgave fra Orakelet Svarer. Artikkelen het «Risikerer straffeskatt?»

Hvis du er skattemessig bosatt i Norge, men oppholder deg minst 180 dager i Thailand, vil du være skattepliktig her for beløpet du er dokumenterer å ha innført. Dette kan både være dyrt eller billig. Hvis en person har 300.000 kroner i pensjon og overfører halvparten til Thailand i løpet av skatteåret, blir dette beløpet (tilsvarende ca. 770.000 baht) skattlagt her – hvor man får personfradrag på 90.000 baht, fradrag for livsforsikring (frivillig) som koster anslagsvis 60.000 baht for en person på 62 år, og om man er gift får man fradrag for kona med 30.000 baht og 17.000 baht for første barn man underholder, deretter 15.000 baht pr. barn. Dette må dokumenteres med utskrift fra ens norske bank og/eller den thailandske bankforbindelsen man har.

Nordmannen (enslig) vil bli avkrevd 20% skatt av beløpet over 500.000 baht  (150 – 500.000 skattlegges med 10%, eller altså 35.000 baht). Jeg vil tro det lønner seg å ikke bringe mer enn 590.000 baht for en enslig fra Norge til Thailand via bank. Husk at man kan bringe med seg 25.000 kroner i lommeboka – som faller inn under beskatningsbeløpet i Norge.

Restbeløpet blir man lignet for i Norge, og kommer da i fedrelandet langt under minstepensjon grunnet de norske fradragene om man har 150.000 kroner stående i den norske banken, eller 200.000 (i løpet av skatteåret). Om man blir trukket skatt, så blir disse pengene refundert i forbindelse med skatteoppgjøret i oktober.

Husk at du, dersom du kan dokumentere at pengene har stått over ett skatteår i Norge, kan bringe disse skattefritt inn i Thailand. Dette er kanskje aktuelt for folk som tenker å bruke penger på f.eks. å kjøpe seg en leilighet i Smilets Land.

Så enkelt er det faktisk. Problemet er dokumentasjonsarbeidet – hvert eneste år så lenge man lever, som krever at man er relativt oppegående og kan bruke Internett ettersom posten ikke er det man kan stole mest på ved forsendelser mellom Norge og Thailand.

Anders Nilsen

(Innlegget ble først publisert som en kommentar på Thailands Tidende Nett. Red. anm.)

(Thailands Tidende utgave 8/2013 – 1. oktober 2013)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)