1. oktober 2013

Lederartikkel: La folk behandles i Thailand

Skrevet av 

Frivillig medlemskap i Folketrygden for nordmenn i utlandet er ikke billig. Det koster mer enn ordinært medlemskap i Norge. Men det nordmenn får vite når de kontakter Helfo utland er at dekningen ikke er så god. Du må være innlagt på sykehus for å få refundert utgifter.

 

Mange sykdommer krever ikke innleggelse, men snarere dagkirurgi, slik vi skriver om på side fem i denne utgaven. Så hva gjør man da? Saksbehandleren til vårt intervjuobjekt anbefalte ham å komme hjem igjen til Norge. Det var ikke noe alternativ for ham, så han ender opp med å betale regningene selv.

 

Det klages stadig vekk over sykehuskøer i Norge. Her er en idé: La folk bli behandlet i utlandet! Men hva gjør myndighetene isteden: Jo, de tvinger folk til å komme hjem igjen til Norge og stå i kø. Mange har ikke lenger noen bopel i Norge. Enkelte må ha sosialstønad mens de venter. Dette er ikke smart.

 

Vi vet at sykehusinnleggelse misbrukes av enkelte nordmenn i utlandet. For å betale for behandling blir de liggende på sykehus til 3300 kroner pr døgn inntil alle regninger er betalt, selv om de i teorien kunne vært utskrevet tidligere. Vi må si at vi har forståelse for at folk utnytter systemet på denne måten. Rigide forskrifter, uopplyste saksbehandlere og byråkratiske helseløsninger i Norge gjør ofte kontakten med myndighetene til et mareritt. Politikerne har gitt etter for misunnelsen mot nordmenn i utlandet og vedtatt dyre og dårlige løsninger.

 

[ annonse ]

Seksjonssjef Hanne Grøstad ved Helfo utland uttaler til oss at det kan, etter en individuell vurdering, gis stønad til dagkirurgi. Dette stemmer ikke med det vi hører fra saksbehandlere. Vi har stilt spørsmål om i hvilke tilfeller det kan gis støtte, og hvordan det opplyses om dette, men har ikke fått noe svar i skrivende stund.

Dag A. Ekeberg


Dag A. Ekeberg, redaktør

 

(© Thailands Tidende. Utgave 8/2013 – 1. oktober 2013)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge