Torkjell Berulfsen og Hermann Gran trivdes i Bangkok. Torkjell Berulfsen og Hermann Gran trivdes i Bangkok. Foto: Helge Heyerdahl
1. januar 2014

– Nordmenn stortrives til lavpris

Skrevet av 

Berulfsen og Gran forteller om møtet med Thailand:

Etter en snau uke i Smilets Land vendte NRKs suksessfulle programleder Torkjell Berulfsen (70) og producer Hermann Gran (69) hjem til Norge med toppetasjene fulle av opplevelser.

 

Norske pensjonister i Thailand vil om litt fylle tv-skjermene med gode historier og sedvanlig berulfsensk skråblikk.

Radarparet stilte velvillig opp da vi ba om et møte på hotellet

i Bangkok, få timer før retur til vinter-Norge. Hva opplevde de var fellesnevneren blant de som ble intervjuet til tv-serien?

– Det er tre ting som går igjen her, forteller Berulfsen. – Det er at du må være mentalt, fysisk og økonomisk «per kasse». Og hvor får du mest ut av den kassa? Sammenlignet med Norge koster det en tredjedel å være pensjonist i Florida, hvor vi også har vært og filmet til serien. I Thailand koster det kun en fjerdedel. Hvis klima står den kjekke bi er det morsomt å se at det finnes alternativer til det å hogge vinterved i Norge. Som Ivar Åsen sier: «Gjev eg var i eit varmare land!» Nå er de jo det, og de stortrives, til en vesentlig lavere pris. Vi opplevde at mange fryder seg over å ikke være i Norge.

Gran utdyper: – Men alt kan ikke måles i penger. Livskvalitet og menneskene man har rundt seg er viktig. Har man hyggelige mennesker rundt seg kan man ha det hyggelig bak en stein. Vi tror flere og flere vil benytte sjansen til å reise, men mange vil sannsynligvis vende tilbake til Norge når det begynner å nærme seg siste fase i livet. Norge er et godt land å bli gammel i.

[ annonse ]

 

Jernteppetilværelse

– Men om dere skal generalisere litt, hvilken diagnose vil dere stille på dagens norske pensjonister?

– For noen er det å møte pensjonisttilværelsen å møte et jernteppe, å sitte foran TV med åpen munn og slepe dagene hen, sier Berulfsen. – Andre igjen oppdager egenskaper ved seg selv de ikke visste de hadde. Jeg hadde en bekjent som var en enormt overbetalt skipsmegler. Da han gikk av med pensjon ble han narkospaner for politiet på Plata i Oslo. Vi møtte også en norsk politimann her nede, og det er jo morsomt å se en tidligere norsk politimann som fortsetter å jobbe i politiet når han pensjonerer seg i Thailand. Plutselig ble det en helt ny verden for ham. Sånn kan det bli for mange.

Berulfsen fortsetter: – Det var jakten på den lykkelige pensjonist, den glade pensjonist, som vi var ute etter. At det er mulig å leve uten å sitte pal og ikke gjøre noe som helst.

 

Redd for å like golf

– Så dere noe i Florida som nordmenn her med fordel kunne lære av?

– Jeg tror nok aktivitetene tilpasses klimaet, sier Gran. – Men det er mye det samme som skjer rundt omkring, så noe banebrytende har jeg ikke sett. I Florida hadde de fem golfbaner ved siden av hverandre. Det var så eksklusivt der at nesten ingen kom inn.

– Så kan man si at hva er galt med å spille golf, sier Berulfsen. – Jeg vet ikke. Men jeg har ikke turt å spille golf av frykt for at jeg skal like det. Slår du en sirkel rundt en times kjøretur utenfor Nice i Sør-Frankrike finner du et alarmerende høyt antall golfbaner. Det er mange som havner der, forklarer Berulfsen med et godt grep om pipa.

 

Vil ikke være kritiske

Gran fant amerikanerne meget arbeidsomme: – Det vi opplevde var at amerikanere vanligvis har en arbeidsdag på 10–12 timer og vel så det. De som hadde blitt pensjonister jobbet fortsatt 10–12 timer, men da med frivillig arbeide.

– Det at dere skulle filme her ble møtt med skepsis blant noen nordmenn i kommentarfelt på nettsider og diskusjonsforum. Opplevde dere at folk var varsomme med å stille opp?

– Thailand er nok det landet som har hatt mest rykte mot seg, sier Gran. – Men vi har ingen forutsetning for å understreke et sånt rykte, for vi har ikke oppsøkt noe av det som ryktene forteller, men heller oppsøkt nordmenn for å se hvordan de lever.

Berulfsen nikker i sin kledelige skjorte med påskriften «Malt Whiskey» til forveksling lik logoen til Walt Disney. Han sier: – Jeg tror nok at for det store gross i Norge er det muligens litt sosialt stigmatiserende når du ser en eldre nordmann med en 30 år gammel kvinne. Men dem om det. Det er ikke vår oppgave å være kritiske til det.

 

Et godt samarbeid

– Tar jeg mye feil om jeg gjetter at programserien er tuftet på at dere fant ut at noen turer til varmere deler av verden kunne være en fin måte å tilbringe vinteren på, og at dere så solgte inn programideen til NRK?

– Hehe, tja. Det er noe med det at den gamlingen der er blitt pensjonist i år, sier Gran og ser ertende på Berulfsen. – Vi hadde et veldig hyggelig samarbeide hvor vi har laget en programserie på 14 programmer med «Berulfsens historiske perler», som etter hva Berulfsen sier har det til felles at programmene ikke har noe til felles. Så vi fant en fin form for samarbeide, og da han gikk av med pensjon tenkte jeg «Hva gjør jeg nå?» Så jeg sendte NRK et forslag om en serie om lykkelig pensjonisttilværelse, og ledelsen syntes det var et godt forslag. Og det er et aktuelt tema, og det er flere serier som nå er laget i NRK om alder og alderdom, men vi har lagt vekt på å ha en litt humoristisk vinkling på et ganske alvorlig tema.

– Bli eldre med et smil, proklamerer Berulfsen.

– Ja. Det eneste lille aberet er at den nye serien ikke kommer ut før i begynnelsen av 2015, om alt går etter planen, opplyser Gran.

 

Thaier overrasket

– Alle som har forsøkt å ta bilder her nede merker fort at mye sol er en utfordring. Hvordan har det vært å filme her?

– Godt lys er godt utgangspunkt, sier fotograf og producer Gran. – Og det er veldig vakkert her med soloppgang ved vannkanten. Det har vært veldig enkelt å jobbe her, og det spesielle er at om man spør om å få ta bilde av thaier så er de takknemlige.

Berulfsen fortalte til Thailands Tidende i november at Sør-Frankrike nok blir hans pensjonistlokasjon, men vi lurte på om Gran er dypere bitt av «asiasyken»:

– Jeg har ikke tidligere alltid tenkt positivt om Thailand, uten å ha vært her selv. Men nå må jeg si at jeg er blitt glad i landet. Vi får se, men jeg har sagt til alle her nede at jeg gjerne vil komme tilbake.

-----

– Trivelige folk!

Vi tok en prat med noen av de som ble intervjuet i forbindelse med NRKs TV-opptak.

 

Gunnar Syversen, Cha-Am:

Berulfsen og Gran er to meget hyggelige mennesker som det er en sann fornøyelse å ha med å gjøre. De satt sammen men en god del nordmenn rundt det vi kaller «jugarbordet» og skapte en meget god stemning. De lurte blant annet på hvordan det er å leve i Thailand som pensjonist – kanskje spesielt hvordan norske kvinnelige pensjonister opplever det å bo her hele eller halve året. Reportasjer om menn i Thailand har det jo vært nok av tidligere i andre medier.

 

Inger Synnøvedatter og Pål Peter Brantzeg, Cha-Am og Bangkok:

Det var artig å se hvordan en tv-produksjon blir til. Vi tilbrakte nesten fire timer med herrene Berulfsen og Gran, og det sier sitt når vi vet at det bare blir et par minutters sendetid totalt. Begge de bereiste herrene var meget behagelige å traske Bangkoks gater med. Begge herrer opplevdes som meget profesjonelle, og produsenten som arbeider bak kameraet gjør en vel så viktig jobb som de som jobber foran kameraet.

Hovedessensen i spørsmålene var hvorfor noen mennesker klarer seg utmerket når de pensjonerer seg, nærmest finner en ny ungdom og starter et nytt liv, mens andre rett og slett klapper sammen.

 

Oddvar Julian Wangberg, Pattaya:

Det var et hyggelig møte med Torkjell etter mange år der vi har delt samme interesse i alkoholens verden. Vi har møttes flere ganger i forbindelse med Pilsens Venners ølfestival i Oslo. Da samtalen dreide seg om hva jeg driver med i Pattaya på fritiden, fikk jeg ikke lov til å fortelle noe om innholdet i intervjuet.  Men jeg kjenner igjen den hyggelige Berulfsen som har en sjarmerende måte å intervjue på. Håper han fortsetter med sine alkoholprogrammer, og at han sier noe om Thailands spesielle rom – Sang Som.

 

Stig Utheim, Patong:

Opptakene var hyggelige og de lurte på hva vi bedrev tiden med.

-----

Lykkelig alderdom – Edel vare

*  NRK-serie under produksjon med Torkjell Berulfsen som programleder.

*  TV-teamet besøkte nylig thaibaserte norske pensjonister for å skildre tilværelsen.

*  Målet er å vise alternativer til å bo i Norge som pensjonist.

*  Kanskje den norske produksjonen med minst neonlys fra Thailand.

*  Konsept: Glimt av samtaler fra land, strand og by. Samtalene er det sentrale.

*  Vises antagelig på NRK i begynnelsen av 2015. Dekker i tillegg til Thailand også Florida og Spania.

(Thailands Tidende utgave 1/2014 – 1. januar 2014)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Nyoppusset leilighet - Pattaya
( / Leilighet selges)

Nyoppusset leilighet - Pattaya

Pool Villa sentralt Hua Hin
( / Til salgs)

Pool Villa sentralt Hua Hin

Condo 1 soverom Jomtien
( / Leilighet til leie)

Condo 1 soverom Jomtien

Thailand i Norge