1. april 2014

Pahurat – her er det penger å spare

Skrevet av 

Nordmenn synes skreddersøm i Thailand er billig, men det er store prisforskjeller også her. Vil du spare penger drar du til Little India – Pahurat – i Bangkok og kjøper stoffet selv.

 

AV: ELISABETH GRIMSØ

 

Å kjøpe sommerkjole i Bangkok er billigere enn i Norge. Men hvor billig kan det få blitt? For å finne ut av dette startet vi med kjøpesentra – alt fra Chatuchak helgemarked via Platinum Fashion Mall til fasjonable Siam Paragon. Vi fant fort ut at det ikke var spesielt billig. Likeledes var det vanskelig å finne klær tilpasset en norsk kvinne, spesielt hvis hun er litt høyere enn snittet i Thailand.

Derfor fant vi fort ut at skreddersøm måtte være tingen. Skreddersøm i Thailand er noe de fleste har råd til, i motsetning til skreddersøm hjemme. Fordelen med skreddersøm i Thailand er at man kan få akkurat det man ønsker med tanke på både design og farger – og ikke minst størrelse, for de som ikke er helt A4. Og det mangler ikke på skreddere. I Bangkok er det gjerne flere utsalg i hver gate.

 

Valg av skredder

[ annonse ]

Det kan lønne seg å spørre litt rundt blant venner og kjente før du velger skredder. Kanskje er det noen som har anbefalinger. Hvis ikke er det bare å gå på jakt. Da er første bud følgende: Hold deg unna de butikkene hvor det står folk utenfor og forsøker å trekke deg inn. Solide butikker med gode referanser trenger ikke skaffe seg kunder på denne måten.

Vi var innom mange forretninger og fant fort ut at prisene varierte voldsomt. Og, som med det meste i Thailand, det er viktig å kunne prute. For de som bor i Thailand og jevnlig har besøk hjemmefra, kan det lønne seg å nevne dette. Det er bedre for skredderen å slå av litt på prisen, men til gjengjeld få mer arbeid over tid. Et annet tips er å bestille mer enn ett plagg, eventuelt slå seg sammen med noen man kjenner som også trenger skreddersøm.

 

Hemmeligheten

Etter å ha vært innom en mengde skreddere i turiststrøkene rundt Sukhumvit, fant vi ut at rimeligste pris for en sommerkjole – alternativt en enkel brudekjole – lå på 5500 baht. Vi møtte mange skreddere/selgere. Flere av dem var godt innforstått med valutakurser, og opplyste gledesstrålende at dette kun dreide seg om tusen norske kroner. Det er jo ingen stor formue, men vi ville forsøke å få redusert prisen ytterligere. Løsningen fant vi i tekstilmarkedet i Pahurat.

Pahurat ligger i Little India i nærheten av Chinatown i Bangkok. Vi fant ganske raskt vårt favorittsted – China World. Dette er en stor ansamling butikker under samme tak. Senteret er luftavkjølt og har alt en kan tenke seg av stoffer og tilbehør. Selgerne er dyktige og de samarbeider. På leting etter stoffer ble vi raskt sendt videre til riktig sted og rett selger. Resultatet ble en knelang kjole i sateng. Prisen på stoffet var kun 340 baht.

 

Plutselig rimeligere

Så gjaldt det å finne en skredder. Det var naturligvis ikke vanskelig. Det vi raskt fant ut var at prisene var atskillig hyggeligere når man brakte med seg stoffet selv. Vi valgte til slutt en kar som tok på seg jobben for 2000 baht. Det var riktignok en ganske enkel kjole å sy, så vær forberedt på at andre typer plagg kan koste mer.

Det er altså store penger å spare på å ta turen litt utenfor turiststrømmen, men det krever at man har tid til rådighet. Sett av et par dager til besøk hos skredderen for å få kjolen til å sitte som støpt.

---

Pahurat tekstilmarked

Pahurat ligger i Little India, rett vest for Chinatown (Yaowarat ) i Bangkok.  I tillegg til Pahurat er det ytterligere to gater som utgjør Little India – Chakraphet og Triphet. I hjerte av Pahurat finner du et seks etasjes sikh tempel som er blant de største utenfor India.

De nærmeste kollektivstasjonene er MRT Hua Lamphong og BTS National Stadium. En annen måte å komme seg dit på er å ta turistbåten fra Saphan Taksin BTS til stopp nummer 5 (Pak Kret Pier) og derfra gå eller ta en taxi.

---

Forberedelser før du handler

-- Tenk på forhånd gjennom hva slags plagg du ønsker deg. Lang, kort, med eller uten ermer osv.

-- Finn ut hvor mye stoff du trenger. På China World regner de ut hvor mye stoff du trenger, men det kan virke som selgerne er instruert i å selge deg for mye stoff.

-- Lær deg litt om stoffkvaliteter før du handler. På internett finnes det mange sider med tips om hvordan du skiller mellom god og dårlig kvalitet. Lær deg hvordan du bestemmer kvaliteten ved å kjenne på stoffet.

-- Ikke glem foringen når du handler. Hos skredderen tar de gjerne mellom 500 og 1000 baht ekstra for foringsstoff. På China World betalte vi 60 baht.

(Thailands Tidende utgave 4/2014 – 1. april 2014)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge