Yingluck gikk for langt da hun ville sette to generasjoner med thaier i dyp gjeld. Yingluck gikk for langt da hun ville sette to generasjoner med thaier i dyp gjeld. Foto: Foreign and Commonwealth Office
23. mai 2014

Kommentar: Norge og USA misforstår

Skrevet av 

Norske medier har en thailandekspert som alle bruker. Han er fredsforsker, som vel betyr at det skal veldig mye til før han ser noe positivt i et militærkupp. Men norske medier og politikere er ikke alene om å synes det som skjer i Thailand i disse dager er forferdelig. Også USA, ved utenriksminister og tidligere fredsaktivist John Kerry, sier at kuppet ikke er akseptabelt og vil vurdere å redusere støtten til Thailand (som uansett ikke er spesielt stor – 11 millioner dollar).

 

Vestens politikere og kommentatorer vet hva som er best for Thailand – nemlig et demokratisk system på linje med det som finnes i vesten. Det faktum at de fleste land i vesten er i ferd med å gå konkurs under dette systemet spiller ingen rolle. Det skal uansett eksporteres til Thailand.

 

Før jeg beskyldes for å være tilhenger av diktaturer, så må jeg legge til at selvsagt skal det være folkestyre og valg. Men det må finnes en brukbar grunnlov å styre etter først. Det aller viktigste en grunnlov må gjøre, er å redusere politikeres makt. Men ikke på den måten det hittil er blitt gjort i Thailand, ved at mystiske domstoler kan avsette statsministere, men ved å begrense de økonomiske skader politikere kan gjøre. La oss tippe at det som et minimum blir satt en øvre grense på hva slags utenlandsgjeld en regjering kan opparbeide seg.

 

Det som nemlig har skjedd i Thailand er at politikerne her har vært litt for lærenemme og tatt etter vesten litt for raskt. Yinglucks regjering planla å låne hele 2200 milliarder baht til dårlig spesifiserte «infrastrukturprosjekter». Disse pengene skulle lånes i utlandet og betales tilbake over 50 år. Lånet ville doblet Thailands utenlandsgjeld.

 

[ annonse ]

Yingluck tok etter Kerrys sjef, som også brukte enorme summer på infrastrukturprosjekter med tvilsomme resultater. Det politiske systemet som vesten er så ivrig etter å eksportere består av å leve i nuet og forskyve utgiftene på kommende generasjoner. Makteliten og generalene syntes ikke noe om det.

 

Dette, mer enn noe annet, er etter min mening årsaken til at makteliten i samfunnet ikke kunne akseptere mer styre fra Shinawatra-klanen. Folk er vant til at politikere er korrupte og tilgodeser sine støttespillere og sponsorer. Det er helt greit. Slik skal det være. Men det blir en litt annen dimensjon over tingene når de to neste generasjoner av thaier skal settes til å betale for dette.

 

Dette poenget har nok heller ikke gått den jevne thai hus forbi. En meningsmåling (omtalt på Thailands Tidende Nett i går) tatt rett etter erklæringen av militær unntakstilstand viste at 76 prosent av thaiene stilte seg bak det militære. Hvordan støtten var for kuppet vites ikke, men vi antar at den må ha bestått av minst halvparten av befolkningen. Den jevne thai er nemlig trøtt av å se politisk krangling på tv hver eneste kveld. Den jevne thai trenger ikke politikerne. Han ordner livet sitt slik det passer best og tar ikke imot noen vuge-til-grav-utdelinger slik nordmenn er vant til. Politikere for den jevne thai betyr problemer, korrupsjon og kjepper i hjulene for det daglige virke. I så måte kan et midlertidig militærdiktatur være like greit til en avveksling.

 

Så la oss anta at dette blir situasjonen for politikerne i det thailandske demokratiet, etter at man får tenkt seg litt om: Mer makt over mindre penger.

 

Dag A. Ekeberg, redaktør

(Thailands Tidende Nett - 23. mai 20.17)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Nyoppusset leilighet - Pattaya
( / Leilighet selges)

Nyoppusset leilighet - Pattaya

Pool Villa sentralt Hua Hin
( / Til salgs)

Pool Villa sentralt Hua Hin

Condo 1 soverom Jomtien
( / Leilighet til leie)

Condo 1 soverom Jomtien

Thailand i Norge