Alf Erik Schnell er usikker på om det er giverglede nok til å samle inn 400.000 kroner. Alf Erik Schnell er usikker på om det er giverglede nok til å samle inn 400.000 kroner. Foto: Privat
7. juni 2014

Vil samle inn penger til komaoffer

Skrevet av 

Mange nordmenn vil bidra med penger for å få komaofferet i Surin hjem etter gårdagens reportasje på TV2. I en tilsvarende sak for ca. seks år siden trådte den danske ambassaden til og finansierte behandling og hjemsendelse.

 

Saken om mannen i koma ble en mediesak allerede 1. februar i en artikkel i Thailands Tidende. Personellet på Surin Sykehus fortalte da at deres henvendelser til den norske ambassaden ikke hadde ført frem. Da, som nå, sier ambassaden at de ikke kan hjelpe til. Vi vet på bakgrunn av e-postutveksling at ambassadøren var informert om saken 23. januar, om ikke før.

VG tok opp saken 22. mars, og hadde da et intervju med Harstad-legen Terje Erlid, som ifølge artikkelen har hentet hele tolv personer hjem fra Thailand bare siste året. Erlid har i mellomtiden vært i Surin og sjekket pasienten. Han har nå ifølge pådriver i saken, Alf Erik Schnell i Surin, opprettet en bankkonto for de som vil gi penger. Erlid sier at han vederlagsfritt selv vil overse transporten.

 

Mange foreslår kronerulling

Etter at TV2 tok opp saken i går kveld har det vært stor aktivitet blant nordmenn i Thailand. Det har vært skrevet hundrevis av innlegg på flere facebookgrupper for nordmenn i Thailand, og mange har signalisert at de er villig til å åpne lommebøkene. 

– Jeg er usikker på om vi klarer å samle sammen så mye penger, sier Schnell til Thailands Tidende. Han mener at det vil dreie seg om minst 400.000 kroner hvorav om lag 150.000 kroner går til regningen på sykehuset. – Men man kan jo håpe at det dukker opp en stor donor, sier han.

[ annonse ]

 

– De snudde jo i tolkesaken

Schnell refererer til at myndighetene snudde i saken om den afghanske tolken som skulle sendes ut av Norge nylig. – Tolkesaken kan koste Norge stort i form av juridisk presedens og påfølgende familiegjenforeninger. Der kan Erna snu på femøren, men å hjelpe en nordmann i Thailand har de ikke råd til.

 

Danskene hjalp komaoffer

Oskar Jørgensen har drevet behandlingsstedet Baan Sabaijai i ti år. Det ligger nå i That Phanom i nordøstre Thailand. Tidligere var det lokalisert i Pattaya. Han forteller til Thailands Tidende at de for ca. 6 år siden hadde en dansk pasient ved navn Karsten. Han havnet i koma etter en sykkelulykke på sin siste feriedag i Pattaya. Reiseforsikringen var utløpt, men den danske ambassaden trådte til likevel og betalte for rehabilitering og hjemsendelse:

– Han ble liggende i koma på et offentlig sykehus i en 30-mansssal. Så var det noen som oppdaget ham og fikk gitt beskjed til ambassaden, forteller Jørgensen.

Mannen havnet på Bangkok Pattaya Hospital, og ble senere flyttet til Baan Sabaijai av kostnadshensyn.

 

Ambassaden betalte direkte

– Her ble han i ca tre måneder under opptrening, forteller Jørgensen, som bekrefter at han fikk betalt direkte fra den danske ambassaden.

– Ansatte ved ambassaden kom ned til oss og sjekket våre fasiliteter før de flyttet på mannen, forteller Jørgensen, som roser det danske ambassadepersonalet som veldig profesjonelle og med stor omtanke for pasienten. De sørget for å ha en spesialtrenet sykepleier der i starten.

Jørgensen har også vært en pådriver for kronerulling for nordmannen, selv om han synes at norske myndigheter bør påta seg det økonomiske ansvaret, slik de danske gjorde. Jørgensen legger til at han ikke vet om det var noe økonomisk oppgjør mellom den danske pasienten og den danske staten i ettertid.

(Thailands Tidende Nett - 7. juni kl. 20.17)

 20. juni: Mannen er nå tilbake i Norge hjulpet av legen Terje Erlid. Pengeinnsamlingen ga raskt resultater. Red.

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge