[ annonse ]
1. desember 2014

Lederartikkel: Noe å lære av buddhistene

Skrevet av 
[ annonse ]

Noe av det mer illustrerende som har skjedd på religionsfronten i det siste er reaksjonen til thailandske buddhister i Norge mot at Buddha havnet på en baderomsmatte hos Europris (jfr. en artikkel i denne utgaven). Hvis enten designer, produsent eller Europris selv hadde tenkt seg om ørlite grann, kunne de lett innsett at det ikke er gunstig å – bokstavelig talt – tråkke på religiøse symboler.

 

Vi mener ikke at norske forretningsdrivende skal måtte studere religionskunnskap for å kunne drive sin virksomhet, men de fleste kan vel være enige om at litt sunt bondevett hadde holdt i dette tilfellet. Men for å gjøre saken verre, så har som vi vet buddhistene et spesielt forhold til kroppsdeler, hvor beina er ansett som lave og urene og hodet er hellig og helst ikke skal røres av andre personer. Så å tråkke på en tegning av Buddha på veg ut av dusjen er omtrent så ille som det kan få blitt for buddhister.

 

På den bakgrunn er det oppløftende å se reaksjonen til thaier i Norge – oppløftende fordi de opptrådte såpass avbalansert. Ingen ble truet med henrettelse, slik vi har sett fra andre religioner. Faktisk var buddhistene raskt rede til å tilgi Europris, ifølge vårt intervjuobjekt i dagens avis. Og til Europris’ ære skal det sies at de var raske med å fjerne produktet fra hyllene og komme med en unnskyldning overfor buddhister.

 

Folk som kommer til Thailand har opplevd hvor tolerante thaier er. Men selv om det er lett å sette likhetstegn mellom thai og buddhisme, så er det også andre religiøse grupper i landet. Det finnes ca. en halv million kristne og 3,5 millioner muslimer. Tradisjonen tro er thailandske buddhister tolerante overfor disse minoritetene. De får bedrive sin religion uten innblanding, i hvert fall etter det vi kan bedømme. Vi ser stadig flere burka-kledde kvinner i Thailand, og de driver sine yrker på samme måte som buddhister. På denne bakgrunn kunne man håpet at andre religioner kunne lære noe av buddhistene. Men det er vel ingen grunn til å ha altfor store forventninger.

Dag A. Ekeberg

[ annonser ]


Dag A. Ekeberg, redaktør

 

(© Thailands Tidende. Utgave 10/2014 – 1. desember 2014)

 

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)