Fra butikkhyllene til Europris i Mo i Rana. Fra butikkhyllene til Europris i Mo i Rana. Foto: Elise Hjelmseth
26. januar 2015

Europris provoserer thaier på nytt

Skrevet av 

Mindre enn to måneder etter at Europris ba om unnskyldning for å ha solgt baderomsmatter med bilde av Buddha dukker det opp nye figurer i butikkene. Europris ser det som uproblematisk, men det gjør ikke thaier og buddhistsympatisører i Norge.

(10.2.2015: Europris trekker produktene, se oppdatering nederst)

 

1. desember hadde Thailands Tidende en artikkel om butikkkjeden Europris som solgte baderomsmatter med bilde av Buddha. Thaier i Norge var opprørt over at et hellig symbol for dem ble brukt på denne måten. Europris var raskt ute med å si unnskyld og trekke produktene fra hyllene. Nå, mindre enn to måneder senere, har det imidlertid dukket opp nye buddhabilder hos Europris. Det dreier seg om pyntelys i stearin som er utformet som buddhafigurer.

Det var Elise Hjelmseth fra Mo i Rana som oppdaget dette i en lokal europrisbutikk. Hun ble irritert og postet et bilde på den lukkede facebookgruppen Nordmenn i Cha-am, hvor flere medlemmer uttrykte avsky mot dette.

Hjelmseth sier til Thailands Tidende:

– Jeg tok bildet med min mobil fra deres reklameblad. Jeg ble rett å slett oppgitt siden de allerede har dummet seg ut med tanke på dørmattene.

– Er du buddhist selv?

[ annonse ]

– Jeg er ikke buddhist, men har mye av samme tankegang som dem.

 

– Rart de ikke har lært

Vi tok kontakt med Joyce Raknailuang, som har bodd i Norge i ca. ti år og administrerer den lukkede facebookgruppen Thai i Norge. Hun likte ikke dørmattene, og er heller ikke begeistret nå:

– Buddhafigurer er ikke pynt, men er symbolet for vår kjære Buddha. Det er rart at Europris ikke har lært etter gulvmattehistorien.

På Nordmenn i Cha-am skriver hun blant annet: – Hva kommer til å skje om Europris tar inn pyntelys med Mohammad-figur? Vi buddhister kommer ikke til å gjøre noe (skade) fordi vi tror på karma og vi har lært at man må respektere andres tro og religion.

Raknailuang takker for at nordmenn følger med: – Dette setter vi stor pris på når vi blir informert om noe ubehagelig om Buddha. Jeg synes det er bra at flere nordmenn passer på og at de vet hva man ikke bør gjøre med Buddha-ting og figurer.

Raknailuang har tatt kontakt med Buddhistforbundet i Norge i sakens anledning.

 

– Har vurdert det som uproblematisk

Vi tok kontakt med Petter Christian Wilskow som er advokat hos Europris og er ansvarlig for pressekommunikasjon.

– Har dere vurdert det som problemfritt å bringe disse ut på markedet etter saken om baderomsmattene?

– Vi har fått et par henvendelser knyttet til dette, men vi har vurdert dette som uproblematisk. Dette er stearinlys som mange bruker som pynt og da vil de nødvendigvis ikke bli påtent. Jeg mener saken stiller seg litt annerledes enn baderomsmattene da disse måtte man «tråkke på». Lysene kan brukes til pynt og det er en frivillig sak i de private hjem om disse vil bli påtent.

Wilskow legger til: – Når dette er sagt, så var disse produktene bestilt og annonsert før vi ble gjort oppmerksom på bademattene og vi vil ikke ta inn flere Buddha-produkter.

Wilskow er overrasket over reaksjonene:

– Vi er litt overrasket over at dette blir en sak. Det finnes sikkert tusenvis av Buddha-produkter i verden og vi har jo ikke funnet opp disse produktene selv, men bestilt dem på innkjøpspriser i Kina.

 

SISTE (10.2.2015): Europris trekker nå disse produktene. Vi har fått følgende melding fra advokat Petter Christian Wilskow: "Til orientering, så har vi trukket Buddha lysene fra markedet. Alle resterende lys vil bli makulert."

(© Thailands Tidende Nett 26. januar 2015)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge